Кои са известните личности в списъка на братя Бобокови и за какво говорят сумите срещу тях? (СНИМКА)

0

- Advertisement -

На единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест

При спецакцията срещу заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица, както и бизнесмените братя Бобокови, са иззети доказателства, които насочват към хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която даде днес повече информация за разследването.

„От жилище, обитавано от обвиняемия П. Б., са намерени и иззети автобиографии (бел. ред. – думите са запазени дословно) със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, съобщи Милева, цитирана от в. „СЕГА“. Същият магистрат обяснил пред разследващите, че не познава никого от престъпната група и не знае защо са събирали данни за личността му.

От апартамента на друг от обвиняемите А.Б. пък била иззета „цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари – 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева“. Прокуратурата засега не лансира версия за какво става дума.

Снимка: ПРБ

По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. Там на ръка са написани десетки имена и числа. Най-отгоре е записано „70 г.“, а по-надолу няколко графи – „Зад граница“ и „бандити – убити – живи“. Срещу всяка от тях са маркирани единици. Имената са на известни личности от последните повече от 30 години, като ген. Любен Гоцев и Маджо.

Срещу част от изброените хора фигурират и суми от сорта на 60 млн. лв., 100 млн. лв., 300 млн. лв. До бившия съветник в ДАНС Алексей Петров пък стои „150 лв“. Не е ясно колко е стар този списък, тъй като в него е например ВИС и „Васко“, и дали не става дума за деноминирани левове. Освен това там присъстват хора, които са починали от естествена смърт като бизнесмена Иван Зографски и Младен Мутафчийски, и такива, които са убити като банкера Емил Кюлев.

- Advertisement -

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщават от прокуратурата.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления. Прокуратурата ще настоява четирима да останат за постоянно в ареста, двама да бъдат под домашен арест. На единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест. Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

Наблюдаващият прокурор по делото Генка Бързашка посочи, че зам.-министърът е бил в изключително близки отношения с бизнесмените братя Бобокови и е „извършвал действия, с които е спомагал незаконна дейност на Бобокови за внос и износ на отпадъци“. „Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи дори на уволнени директори на РИОСВ.

В хода на разследването било установено още, че задържаният директор на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са извършвани фиктивни проверките от подчинени, в чиито протоколи са отразявани неверни обстоятелства. „Колегите от Италия ще участват активно в разследването. Ние сме пожелали да сформираме съвместен екип с тях. В следващите 20-30 дни ще има още разследвания и можем да кажем, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица включително длъжностни“, коментира зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

След въпрос от журналист Кънев съобщи също, че по наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков, са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, както и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции.

Васил Божков коментира подигравателно разпита на Горанов. В Туитър той написа: „VG бил на разпит в прокуратурата. Откога прокуратурата се премести в Este?“ Хазартният бос явно визира комплекса, в който финансовият министър живее безплатно в луксозно жилище на бизнесмен. Комплексът е построен от фирма на братя Домусчиеви, обощава в. „СЕГА“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече