Божков показа чрез комикс как държавата го е рекетирала с 20% такса „спокойствие“?

0

- Advertisement -

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков намекна, че е плащал 20% от печалбата от „Национална лотария“ под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. Той публикува няколко илюстрации с разказ към тях, в който не се споменават имена, информира в. „СЕГА“.

Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали„, започва историята. На картинката са нарисувани премиерът Бойко Борисов, а депутатът Делян Пеевски е изобразен като паяк. Али Баба е самият Васил Божков, нагласен с чалма и тениска с череп.

Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум„, продължава разказът. Сюжетът подсеща за 2013 г., когато Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, предлага организаторите на игри със залагания да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби.

На третата картинка е нарисувана среща между Васил Божков, премира Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов:

Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:
–  Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.“
–  Какво разбираш под това?“
–  Ще разбереш после.
– Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни

Божков разказва, че заедно с приятел отишъл на среща с шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова:

Разбойничката казала:
– Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионните, които събират“.
–  Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?“
–  Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.

Новият закон станал факт след гласуване в парламента, продължава историята:

Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:
–  Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш.
Заместник-главатарят по Финансите казал:
–  Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.
Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на shaikata
„.

- Advertisement -

Комиксът на Божков съвпада със събития от реалността, за които медиите отдавна пишат.

За какви законови промени говори Васил Божков, припомня в.“СЕГА“.

Декември 2013 г. е ключов за разцвета на частните лотарии на бизнесмена, който днес е обвиняем и се брани, като разкрива как е корумпиран политици. На власт е кабинетът „Орешарски“. Точно преди Коледа парламентът нищи поредни промени в Закона за хазарта. Основен автор на поправките е Йордан Цонев, депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в НС. Той обяснява, че иска да наложи ред и яснота в облагането на онлайн залаганията. Покрай дисциплинирането на виртуалния хазарт лансира и „единна“ ставка за традиционните игри на късмета. Формулата „Цонев“ е всички организатори на игри да плащат 20% такса върху разликата между събраните приходи и изплатените печалби. 

Цонев не успява да прокара своя текст. Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, успява да убеди повечето депутати, че организаторите на игри със залагания трябва да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн хазарт – да се облага с 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби. 

През онзи декември 2013 г. обаче – случайно или не, депутатите пропускат да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса.

За „пропуска“ се сеща не друг, а Георги Кадиев На 29 октомври 2014 г. депутатът внася законова добавка, с която предлага 15-процентната такса върху постъпленията да се прилага и за приходите от лотарии, тото и бинго. Кадиев внася и уточнение, че с 20% върху събраните таксите и комисиони за участие се облагат само игрите на покер. На 19 ноември проектът му е отхвърлен. Само седмица по-късно Менда Стоянова внася същия закон, но с „лека“ модификация, в която вече не се посочва точно за кои игри се прилага 20-процентното облагане върху такси и комисиони за участие. Така в следващите години лотариите на Божков прилагат този вид облагане, което спестява на фирмите му стотици милиони плащания към бюджета. Поправката на Менда Стоянова е приета на 5 декември 2014 г. 

Преди месец Васил Божков зададе два риторични въпроса: „“Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема или отхвърля един закон? Може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?“

Самият Георги Кадиев днес също се разпозна в комикса и припомни хронологията на събитията.

По времето на кабинета „Орешарски“ начело на Държавната комисия по хазарта е назначен Огнемир Митев. Той остава неин председател до началото на 2018 г., когато финансовият министър Владислав Горанов го освобождава – „по взаимно съгласие“. Митев днес е обвиняем – в неговия мандат се е наложила практиката частните лотарии на Божков да прилагат режима, предвиден за покер турнири. За схемата се разбра от сигнала, подаден от доскорошните бизнес партньори на Васил Божков – Найденови синове и баща. 

След като прокуратурата погна Божков, Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че игрите „Национална лотария“ са си спестили такси за 559 млн. лева за последните 5 години. Всички шефове на ДКХ в последните пет години (без Мария Филипова, която сега е зам.-шеф в Комисията за финансов надзор), са обвиняеми. Тактиката на управляващите е да прехвърлят цялата отговорност и вина за „случая Божков“ на комисията по хазарта. А обвиняемият хазартен бос се опитва да докаже, че е протежиран от най-високо. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече