Инфекционист: Абсурд е човешка ръка да е създала коронавируса, той е природно съвършен

0

- Advertisement -

Според проф. Камен Плочев сме към финала на епидимията от Ковид-19

 „Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този коронавирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Медикът е категоричен, че коранавирусът не е произведен в лаборатория, той е уникален. Вирусът се закача към човешката клетка с една кука и след това два други протеина като една биологична отварачка разтварят клетката и в нея се изсипва РНК вътре и я прави фабрика за вируси.

Той заяви, че е очаквал този въпрос и заради това показа публикация в „Nature“, в която група учени правят мащабно изследване и стигат до същия извод.

- Advertisement -

Ако минем към теориите на конспирациите, трябва да хвърлим обвинение към някого, а това не е лесно. Според мен не можем да говорим за биотероризъм, защото до момента никой не пое отговорност за коронавируса„, допълни проф. Плочев.

Към финала сме на тази епидемия, клиниката ни сега е почти изпразнена, а преди и трите ни етажа бяха пълни“, уточни професорът. „COVID-19 се различава от останалите вируси първо по репродуктивното число – кой човек колко души заразява. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът – между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса – между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка“, обясни проф. Камен Плочев. „Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен„, допълни той.

На въпрос какви са причините България да бъде пощадена от епидемия, каквато избухна в много други страни, проф. Плочев отговори, че би било спекулация да се каже, че нашият генотип ни е спасил от епидемичен взрив. Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

 „Новият вирус започва с безсимптомен период от 5 дни, в който никой не можеше да го засече, а след това заболелият бе заразен за другите в продължение на 14 дни при леките форми, при среднотежките случаи – за 21 дни, супертежките случаи също имат петдневен безсимптомен период, но после болните трудно дишат, не могат да ходят дори 20 метра, изпитват болки по мускулите, имат кашлица, от която не могат да спят„, каза още той за най-разпространените симптоми на заболяването.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече