Проблем! Няма хора за Европейската прокуратура

0

- Advertisement -

Най-новата структура на Стария континент – Европейската прокуратура, се сблъска с два големи проблем още преди да е започнала дейността си – няма хора и пари.

Европейската комисия все още се надява, че Европейската прокуратура ще може да започне дейността си през ноември, каквито бяха първоначалните намерения, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след днешната видеоконференция на Съвета на ЕС по правосъдие, цитиран от БТА.

- Advertisement -

Той отбеляза, че по данни от ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши бюджетът на новата структура за тази година е недостатъчен и трябва да бъде чувствително увеличен. Рейндерс добави, че все още не са избрани всички 27 национални представители към прокуратурата на ЕС заради липса на достатъчно кандидати.

Еврокомисарят добави, че се обмисля промяна на правилата, за да може прокурорите да бъдат избирани, дори когато за поста се състезават само двама кандидати. Рейндерс поясни, че засега намирането на достатъчно кандидати, които да отговарят на поставените условия, създава трудности.

Той съобщи, че днес европейските министри на правосъдието са обсъдили поуките в тяхната област от пандемията от Ковид-19. Кризата е повишила нуждата от електронно правосъдие, затова ЕК е готова да подкрепи допълнително разгръщането на цифровите системи в областта на правораздаването. По неговите думи друг урок от пандемията е, че всички мерки срещу разпространението на заразни болести следва да отговарят на изискванията за основните свободи и за върховенство на закона.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече