ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите: Има ли план кабинетът за парите от ЕС?

0

- Advertisement -

Дори и на Световния ден на околната среда БСП и ГЕРБ успяха да се скарат видя

Поводът – чисти ли са водата, въздухът и храната в България. Според червената шефка Корнелия Нинова правителството не полага грижи за околната среда, което влияе пряко върху здравето на българите.

„Очакват се нови средства от ЕС, които са за възстановяване на последиците от коронавируса, но те се отпускат под условия за подобряване на социалните системи и здравеопазването, на качеството на живот, на удължаване на продължителността на живота. Има ли правителството план или те отново ще изтекат в приближени до правителството фирми“, скочи тя.

Според нея достъпът до чиста вода е проблем в голяма част от страната и то в резултат на безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ. „Усвоени са милиарди по оперативна програма, милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села продължават да живеят с рискова за здравето питейна вода“, обвини Нинова.

Тя е убедена, че кабинетът продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от нея.

Към момента инвестираните във ВиК системата европейски и национални средства могат да решат в най-добрия случай проблемите на 40-50 процента от населението, смята соцлидерката.

- Advertisement -

Тя попита риторично какво става с държавния ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал, който съществувал само на хартия. Според нея той е конкретен пример за сбъркана и неадекватна политика.

„България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно от мръсния въздух“, скочи тя. Нинова обвини правителството, че е превърнало страната в сметището на Европа.

„Искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна“, обобщи тя.

Тома Биков от ГЕРБ обаче й припомни, че преди 30 години никой не е мислил за околната среда и тогава замърсяването в страната е било много по-голямо.

„През последните 10 години по отношение на околната среда има напредък, бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана и в нея не беше инвестирано“, коментира той.

Биков обясни, че сега са нужни над 10 милиарда лева, за да се обнови системата на ВиК, което е громен ресурс и задължително трябва да е дългосрочен ангажимент на всяко правителството, независимо от коя политическа сила е излъчено.

„Сега производството е в пъти по-чисто от преди 30 години и това е, защото се присъединихме към цивилизования свят. Не е добре да бъдем постоянно кахърни. Всеки ден ще излизат пред нас предизвикателства по отношение на околната среда, но усилията не само на ГЕРБ, но и на предишните правителства не бива да бъдат занулявани“, подчерта той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече