Политолог: За да се промени модела ГЕРБ, трябва да се смени архитектът му

0

- Advertisement -

Политологът доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН направи политически анализ на настоящето статукво и изрази мнение, че за да се промени моделът – ГЕРБ , трябва да се смени архитектът. Според него това е човекът, който е създал тази партия, а тя е една лидерска партия.

„Тези приказки за проветряване не мога да ги разбера“, каза Чолаков в ефира на БНР.

По думите му активът, който натрупаха управляващите в продължение вече на трети мандат, е свързан със съмнение за корупция и схеми. В предаването „Преди всички“ доц. Чолаков коментира, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков е в „неудобна позиция, защото прокуратурата е започнала действия срещу него“ и затова „опасността за управляващите“ от разкритията, които той прави, не е особено голяма.

- Advertisement -

„Каква алтернатива може да бъде един човек, за когото има сериозни съмнения от години за това, че е ключова фигура в престъпния свят. Не е било нужно Божков да излезе и да каже тези неща, защото отдавна говорим за съмненията, че управляващите са замесени в корупционни схеми и сделки“.  Политологът уточни, че този модел на управление не е монопол само на ГЕРБ.

Той коментира замесването в разказите от Дубай на бизнесмена Божков и на Севдалина Арнаудова – пиарка на премиера Бойко Борисов, за която се твърди, че притежава имоти, придобити чрез „благосклонни кредити, които други лица не биха получили“.

Доц. Чолаков предположи, че Борисов може да се наложи да я смени, но „това ще е поредният бушон“. Политологът допусна от сблъсъка между Борисов и Божков да спечели Делян Пеевски, защото „играта на ДПС е най-добре построена“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече