Най-много български студенти избират за обучение Великобритания и Холандия

0

- Advertisement -

Великобритания засега остава сред най-популярните дестинации за бъдещите студенти, въпреки неяснотите около формата на обучение и бъдещите условия след Брекзит. Все още е отворена възможността дори за онези, които тепърва искат да опитат своя шанс, каза пред БНР Николай Христанов, мениджър „Висше образование“ в един от порталите за консултации за обучението в чужбина – „Интеграл“, съобщава в. „Стандарт“.

Холандия е другата харесвана от завършилите средно образование страна, в която те избират да продължат обучението си. Германия остава сред топ дестинациите, но с програми предимно на немски език. Там за някои специалности сроковете за кандидатстване са удължени от 15 до 30 юли, дори до 15 август, поясни Христанов.

Снимка: в. „Стандарт“

Предвид обстановката с вируса се удължават срокове за кандидатстване и за предоставяне на дипломата за средно образование, уточни Николай Христанов.

След Кеймбридж, който предвижда онлайн обучение през идната академична година, има индикация и от други университети, които предвиждат смесен, хибриден модел на обучение. Той включва семинари и практики на място с по-малки групи и лекции онлайн там, където се събират повече хора.

- Advertisement -

Планира се модел на обучение, в който все пак студентите ще имат възможност да се потопят в обстановката и да се възползват от базата на университетите, посочи Христанов.

За онлайн обучението може да се осигурят допълнителни преподаватели и съветници, които да улеснят адаптацията към този модел за новопостъпилите студенти. Дори цялото или част от обучението през първата година да премине онлайн, впоследствие те ще продължат своето образование и да се възползват от качеството на преподаване и в кампуса, изтъкна той.

Инвестицията, които университетите влагат и в онлайн преподаването, цели то максимално да се доближи до предлаганото на място и според тях няма логика да бъдат намалявани таксите, защото качеството, което ще предлагат на студентите, ще остане същото, подчерта Христанов.

Всеки университет сега се приспособява индивидуално към новите условия. Засега е в сила 14-дневна карантина за пристигащите във Великобритания.

Стопроцентовото безлихвено финансиране при досегашните условия е потвърдено и за тази учебна година. Който започне тази година със своето обучение в Обединеното кралство, ще може да се възползва от това. Удължени са сроковете за кандидатстване за финансиране за магистърските програми там до 10 хиляди паунда. Когато се тегли кредит за магистърска програма, той може да се използва и за издръжка на живот, не само да такси, както е в бакалавърските програми, каза още Николай Христанов.

Все още няма информация за приема през септември 2021 година за студенти от Европейския съюз.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече