Нов Ковид-пик: регионален или национален е проблемът?

0

- Advertisement -

Скокът на заразените с коронавирус поставя под въпрос отпадането на карантинните мерки от 15 юни, както обеща по-рано премиерът Бойко Борисов. За последното денонощие вследствие на двете огнища в Сърница и Доспат новите случаи у нас са 83. А по време на всяка епидемия от грип има поне по 1000 на ден, анилизира Debati.bg.

Още след изявлението на Борисов, че трябва да се научим да живеем със заболяването и трябва сами да се пазим , членове на Националния оперативен щаб обявиха, че е рано да се радваме. Разхлабването на мерките предизвика известно подценяване на продължаващата опасност от заразата. Ето защо е напълно възможно ограниченията да продължат и след 15-ти юни, не е изключено и да се върнат част от мерките, които вече отпаднаха.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев вече предупреди, че ако броят на заразените надхвърли 100 в продължение на три дни може да има връщане на някои ограничения. Възможно е и да не сте стига до затягане на мерките на национално, а само на регионално ниво. Вариант е блокада на конкретни населени места и изпращане на специализирани екипи от медици, какъвто бе случая с Видин от преди месец.

Маските на ’’закрито”

В момента освен спазването на социална дистанция и избягването на събирането на много хора остава носенето на маски на закрито и т.нар. „коридори“ за пазаруване само на възрастни хора сутрин. Засегнатите сектори Въпреки че бяха разрешени представленията в театрите ограничението е за 30 процента заетост на местата в салоните, което автоматично оказва сериозно влияние на приходите им. Подобно е положението и с кината.  Това са и едни от секторите, които се надяват по-скоро да отпаднат ограниченията.

- Advertisement -

Туризмът също продължава да се бори за оцеляване. При евентуално затягане на мерките и връщане на 14- дневната карантина това ще бъде катастрофално за родните хотелиери, които все още се надяват да спасят сезона през юли и август с чартъри с чуждестранни туристи . В момента карантинните мерки се прилагат за пристигащи от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия и Северна Македония. Не са малко и българите, които вече плануват пътуване в Гърция и Турция. Атина въведе седемдневна карантина за всички влизащи в страната.  Обещанието на премиера Бойко Борисов беше от 15-ти юни да се пътува свободно до гръцките плажове. Границата с Турция също е отворена, но страната все още не приема туристи.

Как ще живеем след 15 юни?

Голяма част от въведените по време на извънредното положение мерки вече отпаднаха. След изготвяне на специални предписания от РЗИ вече работят заведенията и моловете, разрешени са конгресите и събранията. Носенето на маски в открити обществени пространства също вече не е задължително, а разходките в парковете са без ограничения.

Дори и да се вземе решение за отпадане на ограничителните мерки от 15-ти юни със сигурност ще останат доста рестрикции като например забрана на свижданията в старческите домове, както и задължително носене на маски в болнични заведения. Все още не е ясно дали ще остане ограничението за носене на предпазни средства в градския транспорт и забраната за пазаруване на лица под 60 години между 8:30 и 10:30.

Материалът е на сайта „Дебати“ (debati.bg).

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече