Социологията в действие: Над 60% от българите очакват животът да се нормализира до края на 2020 г

0

- Advertisement -

Центърът за обществени и политически изследвания „Галъп“ проведе представително проучване относно нагласите на българите за изхода от ковид-кризата.

Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение. В същото време основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична. Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития все още предизвикват притеснение. Но българите очакват нормализация в ежедневието си до края на годината.

Изводите са от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса. Данните от подобни бързи телефонни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези в динамично променяща се среда. Текущата вълна е осма поред и е проведена в периода между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи.

Страхове

51% се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят. Малцина са тези, които се колебаят в отговора. Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално.

Съгласен/сна ли сте или не сте съгласен/сна със следното твърдение: „Страхувам се, че аз или член на моето семейство може да се заразим с коронавирус“

ОтговориСъгласен/сна съмНе съм съгласен/снаНе знам/без отговор
Средата на март62380
Началото на април69274
Началото на юни51481

Общо 58% днес по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват, че заплахата от коронавируса е преувеличена. 39% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега.

Съгласен/сна ли сте или не сте съгласен/сна със следното твърдение: „Смятам, че заплахата от коронавирус е преувеличена“

Съгласен/сна съмНе съм съгласен/снаНе знам/без отговор
Средата на март72271
Началото на април55414
Началото на юни58393

72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.

Явно в обществото е настъпило известно успокоение, макар и делът на тревожните да остава значим.

- Advertisement -

Съгласен/сна ли сте или не сте съгласен/сна със следното твърдение: „Смятам, че пандемията от коронавирус вече е под контрол“

ОтговорСтойност
Напълно съгласен/сна46
По-скоро съгласен/сна26
По-скоро несъгласен/сна12
Напълно несъгласен/сна12
Не знам/отказ4

Отговорности

Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.

В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция.

Равносметки и очаквания

51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.

61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза.

Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Очаквате ли до края на годината животът в България като цяло да се върне повече или по-малко към нормалния си ход или по-скоро не очаквате да се нормализира в този срок?

ОтговорСтойност
Ще се нормализира до края на годината61
Няма да се нормализира до края на годината35
Не знам/не мога да преценя4

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече