Електорални нагласи: Чувствително одобрение за ГЕРБ, последвано от БСП, ДПС и „Има такъв народ“

0

- Advertisement -

Управляващата партия ГЕРБ е увеличила значително преднината си пред БСП, заради „силната роля на партията и на премиера, в частност, за преодоляване на кризата (с коронавируса)“. Това сочи изследване на социологическата агенция „Маркет линкс“, проведено съвместно с bTV и представено от социолога Добромир Живков, съобщава в. „СЕГА“ . То е направено сред 995 лица в периода 27 май – 3 юни.

Докато през януари-февруари ГЕРБ и БСП са били практически изравнени, сега разликата между тях е 7% (28 срещу 21). Това се дължи и на факта, че опозицията няма чак толкова медийно присъствие по време на кризата с коронавируса.

ДПС е стабилна с 8%, но, според изследването, партията на Станислав „Слави“ Трифонов – „Има такъв народ“, също събира 8% подкрепа. ДБ би събрала 7% подкрепа, ако сега има избори, докато ВМРО – едва 3%.

- Advertisement -

„Има такъв народ“ има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент“, твърдят авторите на изследването.

Според Добромир Живков, нагласите на българските граждани се променят в позитивна посока, макар все още да не са достигнали „този оптимизъм за това как се развива държавата“, който се е наблюдавал в края на 2019 г.

Що се отнася до това как се развива материалното състояние на домакинствата, там се наблюдава голяма промяна в нагласите на хората. 52% твърдят, че са негативно настроени, докато 39% – позитивно. Според социолога Живков, тежката икономическа ситуация заради коронакризата е причина за този негативизъм. „Сега притесненията как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци, са реални“, каза той, като изтъкна, че в предишните месеци позитивизмът е бил преобладаващ.

Наблюдава се обаче увеличаване на доверието към институциите у нас с 5-7%. Дори и Народното събрание, което по принцип събира най-голямо отрицание, се ползва в момента с увеличено доверие. Това било нормално за държави, които са минали по-леко през първите три месеца на кризата с коронавируса.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече