Законно ли е да ни вземат книжката на границата за неплатени глоби?

0

- Advertisement -

Новата практика на МВР предизвиква доста възражения от юристите

От 3 юни на ГКПП-Калотина проверяват преминаващите за неплатени фишове и глоби и отнемат шофьорските книжки на онези, които имат задължения. Системата работи добре и в близките две седмици ще бъде въведена на още осем гранични пункта, обяви комисар Иво Писанов и добави, че само за седмица на Калотина са засечени близо 2000 неплатени фиша на стойност над 363 000 лева.

Има ли право обаче МВР да прилага подобни мерки, които някои от потърпевшите шофьори окачествиха като изнудване? 

Automedia.bg потърси експертното мнение на Стоян Мадин, адвокат от столичната колегия и бивш съдия в Софийски районен съд.

Законът за движение по пътищата в чл.171 действително дава възможност на контролните органи временно да отнемат книжката на водач, който управлява автомобил с незаплатена в срока за доброволно плащане глоба, обясни ни адвокат Мадин. Това може да се случи и непосредствено преди напускане на територията на България.

„Тука са възможни обаче няколко проблема“, коментира Стоян Мадин.

„Единият е, че много често фишът или наказателното постановление, с което са санкционирани водачите, не са им връчени по надлежния ред. Административните органи разполагат с възможност, когато нарушителят не е намерен на посочения от него адрес, а новият му е неизвестен, да отбележат това върху наказателното постановление и то да се счита за връчено от деня на отбелязването. Не са редки случаите, при които хората са търсени веднъж на адреса си, не са намерени и впоследствие се получава така, че в системата се завеждат като лица с наложени наказания глоба.
Разбирайки за първи път, че имаш наложена глоба при излизане от Република България, те лишават от възможност да оспориш това и буквално си изнуден да я платиш“, посочи експертът.

- Advertisement -

Снимка: www.flagman.bg

От МВР настояват, че новата практика не нарушава конституционното право на гражданите да напускат страната – дори и с отнета книжка, те можели да го сторят и пеш. Според адвокат Мадин обаче на практика нещата не стоят така. „Наистина няма непосредствена забрана за напускане, но когато водачът е сам или е единственият с правоспособност да управлява МПС, то и ефектът ще е такъв. На следващо място проблем може да създаде автоматизмът при това принудително отнемане не на СУМПС. Липсва критерий за пропорционалност и може за едно-единствено нарушение и глоба в размер на 20 лева да се засегнат съществени права и интереси на гражданите. Все пак целта, която се търси с тази принудителна административна мярка, е осигуряване на безопасността на движението по пътищата и преустановяване на административните нарушения. Трудно защитима е тезата, че при наличие на една или две глоби в неголям размер, отнемането на СУМПС би постигнало този ефект“, отбелязва Стоян Мадин.

По-рано пред репортери комисар Писанов обяви, че нямало как хората да не знаят, че са им наложени глоби, но личният ни опит показва точно обратното. Въпреки че по съотношение служители на МВР спрямо общо население България е сред първите в Европа, няма създадена единна система за връчване на фишове. Случвало ни се е полицай от Сливен да ни донесе фиш на вратата, обяснявайки, че е в отпуск, но „колегите са го помолили“. През 2019 при подновяване на шофьорска книжка няколко наши колеги установиха в Пътна полиция – София, че имат задължения по електронни фишове за превишена скорост. Преди няколко години МВР въведе възможност за електронна проверка за задължения, но не всички фишове са въведени в системата.

На теория законовият срок за доброволно плащане би трябвало да тече едва след този момент, след фактическото връчване. Но на практика невинаги е така. Освен това от думите на Писанов излиза, че ще се проверяват и пътуващите в автомобила, а не само шофьорът. Законът обаче не позволява под никаква форма да се отнеме свидетелство на водача заради задълженията на друг пътник. Същото се отнася и за намерението на МВР да извършва същите проверки в автобуси и влакове.

Няма съмнение също, че новата практика ще доведе до повече опашки на и без това претоварените в летния сезон гранични пунктове. „Гранична полиция няма притеснения, че ще се образуват задръствания в активния летен сезон, който предстои“, отсече комисар Писанов.

Като цяло не е ясно защо органите на реда трябва да прибягват до подобни схеми, за да събират дължимите глоби, при положение, че има множество други начини, предвидени от закона. От МВР се похвалиха, че един от спрените на Калотина шофьори имал над 130 неплатени фиша.

Логичният въпрос е защо е трябвало да го хванат на границата, за да го разберат. НАП има изградени механизми за издирване на длъжници или некоректни декларатори. Каква е пречката МВР да постъпва по същия начин?

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече