Вирусолог: Коронавирусът няма да стане хроничен

0

- Advertisement -

„Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени. Това обясни пред БНТ вирусологът проф. Златко Кълвачев.

По думите му, вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът.

- Advertisement -

COVID-19 към момента има три разновидности, допълни проф. Кълвачев. „Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал, който да ограничи вируса.“, обясни специалистът.

Математическият модел е като метода ин витро – в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията, смята проф. Кълвачев.

Според него, дължината на карантината е свързана с инкубационния период, като практиката показва, че между 5 и 14 дни е най-честият период на заболяването.

Хроничен този вирус няма да стане, категоричен е проф. Кълвачев. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш.

„Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това?

Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението,“ допълни проф. Кълвачев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече