ЕС ни корумпира? Да, ама не

0

- Advertisement -

Идеята, че Европейският съюз корумпира България е привлекателна за много хора, но е невярна. Това пише във фейсбук страницата си бившият министър Юлиан Попов. Ето и целия му коментар:

КТБ не е плод на членството ни в ЕС. Белене не е финансирано с европейски фондове, нито Южен поток, нито Турски поток.

Южен поток беше спрян в голяма степен благодарение на ЕК. ЕК принуди Газпром да продава газ в България на цени близки до пазарните.

- Advertisement -

Членството ни в ЕС доведе до синхронизиране на голяма част от законодателството ни със законодателство, което препречва ред злоупотреби. Ако България влезе в еврозоната, ЕС ще бъде основна преграда за ново КТБ.

Заради ЕС в България макар и бавно се въвежда отворен енергиен пазар. Заради ЕС в България се следи за качество на храни, лекарства и въздух. Идеята, че ставайки член на ЕС, европейските институции ще се превърнат в строг родител или безкомпромисен надзирател на детето или престъпника България е неуместна. Злоупотребява ли се с еврофондове? Разбира се.

Идеални ли са европейските институции? Никой не би си и помислил да твърди подобно нещо. Членството ни в ЕС обаче има трансформационна роля за България. До каква степен се възползваме от нея няма как да зависи от няколко хора, които си вършат работата в Брюксел.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече