В ход е международен проект за предотвратяване на бъдещи пандемии

0

- Advertisement -

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), стартира инициатива за повишаване на глобалната готовност за бъдещи пандемии като COVID-19. Новият проект, озаглавен „Комплексно действие срещу зоонозни заболявания“ (ZODIAC), се осланя на опита на МААЕ в използването на ядрена технология за бързо откриване на патогени на микроорганизми, предаващи инфекции от животни на хора, съобщава Actualno.com.

С помощта на този проект МААЕ има за цел да засили готовността на световната общност за евентуални огнища на опасни заболявания в бъдеще. Като част от инициативата се създава световна мрежа, която да подпомага лабораториите в различни страни в областта на мониторинга, епидемиологичния надзор, ранното откриване и контрола на болести по животните и зоонозни инфекции като COVID-19, ебола, птичи грип и зика.

В съответствие с това механизмът на МААЕ ще бъде приложен за бързото предоставяне на техническа и научна подкрепа на страните по света.

- Advertisement -

Със ZODIAC участващите държави ще имат достъп до оборудване, технологии, опит, напътствия и обучение. Обединението на национални лаборатории в регионални мрежи и тяхната трансформация в глобална платформа, ще предостави на лицата, вземащи решения, актуална и леснодостъпна информация за оперативни мерки“, каза Гроси по време на онлайн среща на Управителния съвет на МААЕ.

Призовавам всички участващи държави да подкрепят тази важна инициатива. ZODIAC е механизъм за помощ срещу COVID-19 и бъдещи болести“, каза той.

Според него пандемията COVID-19 е разкрила проблеми при откриването на вируса в много страни и е подчертала необходимостта от подобряване на комуникацията между медицинските институции по целия свят, затова е необходимо да се създаде единен механизъм за поддръжка в различните страни. През април 2020 г. МААЕ започна с набдяването на десетки страни с оборудване за бърза диагностика на коронавирусна инфекция по метода на полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT PCR). Работата на оборудването на агенцията се основава на методика за откриване на вируса с помощта на молекулярна технология. В момента МААЕ предоставя на около 100 държави подкрепа за оперативна диагностика на COVID-19.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече