Проф. Александър Маринов: Предсрочни избори са по-разумен вариант, но безумието винаги може да надделее

0

- Advertisement -

Според политолога коалиционните споразумения за управление са изчерпани като модел

Предсрочните избори са по-разумният вариант, но безумието винаги може да надделее. Това коментира политологът и председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. Според него по-разумно е да се предотврати взривът, защото предсрочните избори вероятно ще са по-милостиви, отколкото отлагането им до догодина.

„При това положение има два варианта: единият е, ако управляващите преценят, че инкасират прекалено много щети, откажат се от този политически непукизъм и намерят повод, за да отидат на предсрочни избори с всички опасения, които придружават предсрочните избори. Но има и друг вариант – недоволството да експлодира, защото това непрекъснато пренебрежително отношение към основателното обществено негодувание е игра с огъня“, коментира политологът.

Според проф. Александър Маринов коалиционните споразумения за управление са изчерпани като модел. Едно програмно правителство ще бъде още по-уязвимо от сегашното, макар че тази възможност не е изключена, коментира проф. Маринов.

- Advertisement -

Той е на мнение, че следващият парламент ще е много шарен и пъстър и няма да се задържи дълго, той ще е преходна фаза към една по-дълбока реформа, каза политологът.

Важно е да се промени системата, така че повече да не е възможно срастването на различните власти, каза проф. Маринов по повод наситеното със скандали ежедневие, в което са замесени управляващите. Според него това не са лични провали, това е системата, която търпи да властват хора с подобно поведение.

Това е системата, по която ни управляват. Тази система е допуснала и крепи подобни хора да властват с всички произтичащи от това последици. Те ще си тръгнат скоро. За мен любопитна е тактиката, която са избрали – демонстративно да неглижират мощни, масови и напълно основателни критични мнения и оценки, това е много меко казано, защото критичността вече доближава степента на нулева толерантност“, коментира политологът и допълни, че в момента, когато непоносимостта стигне такива критични стойности, алтернатива може да бъде всеки. „В желанието си да се отърве от властта, обществото може да припознае всеки.“

Според проф. Александър Маринов по-разумно би било управляващите да се разкаят и да договорят сравнително меко излизане от властта, защото другият вариант е грубо и това ще се случи.

По думите му освен отстраняването от властта на управляващите, много по-важни са коренни промени на системата.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече