Статистиката: Само за година 179 деца са починали от болести и инциденти в страната

0

- Advertisement -

Много български деца умират във възрастовата граница от 1 до 4 години

Само за година 179 български деца от 1 до 17 години са починали вследствие на болести, инциденти и злополуки, предаде БГНЕС. Впечатление в негативната статистика за цялата 2019 г. прави фактът, че най-много детска смърт е причинена от външни причини, сред които са транспортните злополуки – 20 деца са починали вследствие на катастрофи. 12 деца са се удавили или са потънали във вода, а едно дете е загинало вследствие на пожар. Шест деца фатално са паднали от високо през 2019 г.

- Advertisement -

Сред останалите фактори за детска смъртност най-много жертви са взели болестите на нервната система, от които са починали 22 деца. 4 от тях са загубили живота си заради болести на централната нервна система, а 9 – вследствие на детска церебрална парализа. Болести на органите на кръвообращението са били причина за смъртта на 18 български деца, а болестите на дихателната система са взели 23 жертви.

Вродените аномалии, сред които такива на нервната система и на системата на кръвообращението, са били причина за смъртта на общо 31 деца. Злокачествените новообразувания са били причина 21 деца да си отидат от този свят през 2019 г. Инфекциозни, паразитни болести и чревни инфекции са довели до фатален край при 17 деца, а от пневмонии са си отишли 17 малчугани.

Статистиката сочи още, че много български деца умират във възрастовата граница от 1 до 4 години, като през 2019 г. общият им брой е 66. От 5 до 9-годишна възраст живота си са загубили 45 българчета, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-голяма остава групата на децата, които са починали между 10 и 17-годишна възраст, като те са общо 68 за цялата 2019 г. Статистиката показва още, че нито едно дете не е загинало вследствие на случайно отравяне и въздействие на отровни вещества, въпреки поне един случай на отровено дете, който придоби известност. През ноември миналата година бе доказано, че 9-годишния Стефан от Кардам е починал след натравяне с отрова за мишки.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече