Похвали се сам! Прокуратурата отчете над 97% ефективност

0

- Advertisement -

С близо 50% се е увеличил броят на наблюдаваните от Специализираната прокуратура дела

Българската прокуратура се похвали със смайващите 97,5 на сто ефективност в своята работа. Това става ясно от отчетния доклад на държавното обвинение за 2019 г., който бе представен през последните дни и пред депутатите лично от главния прокурор Иван Гешев, съобщава в.“СЕГА“.

Според документа делът на оправданите лица по наказателни производства, водени от прокурори, е едва 2,5 на сто. Във всички останали случаи съдът е признал за виновни хората, които прокуратурата е изправила пред него.

„Въпреки много добрите резултати продължава да се извършва задълбочен анализ на причините за връщане на делата и за постановяване на оправдателни присъди по утвърден стандарт“, посочва прокуратурата. Веднага след това става ясно, че в съда всъщност са внесени 29 149 прокурорски акта, от които обвинителни актове са 51,7 на сто от случаите. В другите 49% става дума или за одобрени от съда споразумения на прокуратурата с подсъдимите – 34,7 на сто, или направо за освобождаване от наказателна отговорност и налагане само на административно наказание глоба – 14,3%.

На съд са били предадени общо 31 993 лица. Числото е твърде малко, като се има предвид, че според отчета прокурорите в страната са работили по общо 284 083 преписки и 212 868 досъдебни производства. По данни на самото държавно обвинение разследването по 110 379 досъдебни производства е приключено. Прокуратурата твърди, че по 99,% от тях това е станало в законоустановените срокове. Над 70% от тези досъдебни производства били приключени и решени в срок до 7 или 8 месеца от образуването им. Не става ясно какво е станало с останали над 100 000 досъдебни производства и близо 300 000 преписки. 

С близо 50% се е увеличил броят на наблюдаваните от Специализираната прокуратура дела, образувани за корупционни престъпления в резултат на разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд, твърди още прокуратурата. В доклада се посочва още, че съществено е намалял броят на оправданите по дела за корупционни престъпления спрямо предходните две години. Естествено не се посочват конкретни примери, но от шумните дела не е известно някое да е приключило с влязла в сила присъда. Дори емблемата на спецпрокуратурата и на Гешев – делото срещу бившата кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева, не е приключило още на втора инстанция. Делото „КТБ“, по което прокурор беше настоящият главен прокурор, не е минало и през първа инстанция. 

Над 40 прокуратури ще бъдат засегнати от преструктурирането, което трябва да приключи към 2021 г.  В един момент може да се наложи една много сериозна реформа в съда, която ще е много по-болезнена, отколкото тази на прокуратурата сега, защото ние сега разполагаме с повече време. Това обяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на отчетния доклад пред правната комисия в парламента. 

Пак там той разказа, че между 10 и 15 на сто от делата на прокуратурата са за пътно-транспортни произшествия и изрази мнение, че финансовите санкции са по-ефективни от размера на наказанието.

„На всички ни е ясно, че не можем да разследваме организирана престъпна група и корупция с остарели методи. Ще предложим синхронизиране на българското законодателство с френското, немското и други, откъдето е взаимствано и българското законодателство. Във Франция, Испания и Германия, чел съм присъди, където се говори за „много висока вероятност. Тук тези хора щяха да бъдат оправдани“, каза Гешев. По негови думи „стандартът на доказване тук е много висок и не съществува почти никъде в Европа“.

- Advertisement -

Гешев обяви и че ще иска въвеждане на сътрудничещи свидетели или агенти под прикритие. Както и намаляване или премахване на санкцията на далото подкуп лице. И той, както и предшествениците си, иска премахване на наказанието за провокация към подкуп. 

Гешев разви и интересна теза за проверките за приватизацията. „Наказателната отговорност е погасена по давност. Въпросът е във вашите ръце. За нищожните сделки няма давност. При констатиране на такива гражданско-правни обстоятелства, ще сезираме принципала, за да предприеме действия“, обяви той. На практика главният прокурор предлага например министерство или община, които са извършили приватизационна сделка, да искат обявяването й за нищожна, ако прокуратурата им каже това. Той каза за пореден път, че първо се проверяват 14 големи сделки, а после следват още 16.  

ПОХВАЛИ СЕ САМ

Продължава да е много висока активността и ефективността на прокурорите в областта на международно правно сътрудничество – издадени са 846 европейски заповеди за разследване и са изпълнени 807. Изпратени са 602 молби за правна помощ, а са изпълнени 1636. Издадени са 239 европейски заповеди за арест и са изпълнени 189, става ясно още от доклада. Запазена е положителната тенденция в последните три години на спад на върнатите от съда дела – 904, с 10.9% по-малко спрямо 2018 г. и с 42.2% спрямо 2017 г. Относителният дял на върнатите дела спрямо внесените в съда прокурорски актове, който също трайно намалява, е 3.1% при 3.3% за 2018г. и 4.7% за 2017 г.

Постигнатите положителни резултати са въпреки трайно съществуващите затруднения – несъвършената законодателна уредба, проблемите с кадровото обезпечаване на разследващите полицаи в МВР, все още неизползвания пълен капацитет на следователите, недостига на квалифицирани вещи лица и преводачи, хвали се още прокуратурата.

Обвинението се подготвя и за предстоящия старт на функционирането на Европейската прокуратура чрез организационно и методическо осигуряване на взаимодействието с европейския главен прокурор, европейските прокурори и европейските делегирани прокурори.

ВОНЕН СЪД ЗА АГЕНТИ НА ДАНС

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с магистрати  от военните прокуратури, за да обсъдят бъдещето на дейността им и да ги запознае с предложенията за разширяване на подсъдността на военните съдилища и компетентността на военните прокуратури. Това са част от предложенията на създадената експертна работна група от магистрати към ВКП за цялостни промени в НК и НПК, с акцент за разширяване на материалната  компетентност на военните прокуратури (включване на нови състави на престъпления и разширяване на кръга на делата). Сред предложенията са и подсъдността за престъпления, извършени от служителите от МВР, ДАНС и ГДИН да бъде върната на военните съдилища и прокуратури. Главният прокурор застана твърдо против идеята за закриване на военните съдилища и прокуратури.

Материалът е на в. „СЕГА“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече