Основният въпрос: Безсимптомният Ковид-19 ли е виновен за втората вълна?

0

- Advertisement -

Изминаха малко повече от шест месеца, откакто китайските служители съобщиха за пръв път, че в град Ухан има странни случаи на непозната до момента пневмония. Въпреки това, дори и днес експертите все още не са сигурни как се разпространява вируса, независимо от усилия на световната научна общност да обясни процеса. Никой не може да каже доколко хората без симптоми са опасни, както и дали те предават заразата на околните или просто я носят у себе си.

Световната здравна организация (СЗО) обяви преди дни, че разполага с няколко научни доклада, предоставени им от страни, които правят много подробно проследяване на заразените лица и техните контакти. Анализирането на данните кара експертите да смятат, че „пациентите, които не проявяват симптоми много по-рядко предават вируса на околните, в сравнение с тези, които развиват характерните за ковид-19 оплаквания“. Това изявление накара много учени да обвинят СЗО в разпространяването на спорна и в известен смисъл неточна информация.


Ако твърдението, че „болните хората без симптоми рядко заразяват околните с ковид-19” е вярно, то това би довело до разгадаването на новия коронавирус. Подобно знание би променило радикално начина, по който правителствата и здравните служители подхождат към обявяването на карантина, и би направило проследяването и контролирането на заразата значително по-проста задача. За съжаление обаче повечето учени смятат, че доказателствата в подкрепа на твърденията на СЗО са незначителни.


Молекулярни биолози и вирусолози от няколко държави веднага оспориха тези твърдения и обясниха, че „за жалост безсимптомните пациенти могат да заразят околните точно толкова успешно, колкото и видимо болните хора”. Нещо повече – според тях именно тези, които не кашлят, не кихат и нямат температура, разнасят заразата след падането на карантинните мерки. Научен екип от Калифорния например публикува свой доклад по темата, в който се казва, че т.нар. „мълчаливото разпространение“ (от привидно здрави хора) е сериозен проблем, които вероятно е в основата на т.нар. „втора вълна” на масово заразяване.
Естествено, тези пациенти го правят неволно, защото смятат, че са здрави, ходят на работа, събират се с приятели и т.н. Но безсимптомното разпространяване на заразата всъщност е един силно подценяват момент в развитието на коронавирусната пандемия, категорични са учените. Данните им показват, че 40% от заразените с Ковид-19 са открити случайно – при тестването им като контактни лица, т.е. те не са имали температура, не са кашляли, не са се оплаквали от задух или друг симптом характерен за болестта, но са били в компанията на човек, които е приет в болница с всички тези симптоми. Ето защо повечето експерти съветват правителствата да тестват всички контактни лица, за да ограничат новите огнища на заразата.


Събраните данни през последните шест месеца показват много ясно, че при 82% от хората с Ковид-19 заболяването протича леко, като обикновен грип или без никакви симптоми (над 3,4 млн. души), а само при 2% от заразените (над  54 600 души) се наблюдава сериозна клинична картина. „В съобщението на СЗО трябваше да се казва, че безсимптомните случаи се откриват трудно, а не че тези хора по-трудно заразяват околните“, категоричен е проф. Джеръми Фауст от медицинския колеж към университета в Харвард. Преди около седмица той публикува дантите от изследване, в което сравнява Ковид-19 със сезонния грип. И обясни, че процедурите за проследяване на СЗО изискват 48-часово проследяване на всички хора, които са били във връзка с носител на вирус.


Това е чудесен подход за мониторинг, но е ефективен само за бързо развиващите се инфекции, при които има ясно изразени симптоми – какъвто е сезонният грип. Случаят с новия коронавирус обаче не е по-особен. Разгадаването му е сложна задача, тъй като не „играе по правила“, т.е. различава се съществено от грипа и по-скоро прилича на ХИВ. Вече е известно, че един средностатистически човек може да разнася заразата 14 дни или повече, преди да осъзнае, че е болен. А това е голям проблем”, обяснява още проф. Джеръми Фауст. На практика това ще рече, че много хора може би са влезли в контакт с вируса. Едни от тях се разболяват тежко, други са с леки симптоми, трети – само го пренасят, без да имат видими признаци на заболяването.„


Оказва се, че съществува и друг проблем, свързан с безсимптомните случаи, които масово се подценяват и омаловажават. А именно, че тази инфекция е потенциално опасна във всичките си форми и измерения. Учените са категорични, че дори човек няма признаци на Ковид-19, това не означава, че вирусът не нанася щети в тялото му. Те се позовават на хилядите рентгенови снимки, които показват промени в белите дробове при хора с безсимптомно протичащо заболяване.


„Без значение дали говорим за видими признаци на заболяването или не, ние вече знаем, че новият коронавирус уврежда чувствително белите дробове, сърцето и бъбреците. Ето защо заболяването в никакъв случай не бива да се подценява”, обяснява още проф. Джеръми Фауст. И допълва, че тези т.нар. „проблеми под повърхността“ увреждат здравето на хората в дългосрочен план, т.е. предполага се, че при много от тях ще има усложнения напред във времето. А това от своя страна ще доведе до снижаване на продължителността на живото в световен мащаб и до редуцирането на човешката популация през следващото десетилетие.

Открити са 6 разновидности на новия коронавирус

Епидемиолози от САЩ са анализирали структурата на над 10 400 образци на новия коронавирус в различни региони на света и са стигнали до извода, че в момента на планетата се разпространяват шест негови разновидности.
Екип учени от университета на Пенсилвания под ръководството на проф. Пол Планет са създали алгоритъм за бързо секвениране на генома на новия коронавирус, за да открият всички негови щамове, които циркулират в различните страни.


Припомняме, че в началото на март китайски биолози съобщиха, че коронавирусът, водещ до заболяването Ковид-19, може да се раздели на два подтипа – S и L. Разликата е в това, че те предизвикват различни симптоми и се разпространяват с различна скорост. Щамът, обозначен като L е отговорен за 70% от заразените хора по света и е много по-агресивен от другия подвид на Ковид-19 и е преобладавал в епицентъра на заразата в град Ухан. При вторият щам S симптомите са значително по-леки и заболяването се развива като сезонен грип. Освен това именно той може да доведе до т.нар. втора безсимптомна вълна на заразата.
Според американските експерти обаче, разновидностите са далеч повече, т.е. към момента те са открили 6 подтипа, всеки от който се различава по интензивност и бързина на развитие на симптомите.


Последно от СЗО: Винаги носете предпазни маски навън

СЗО промени позицията си за носенето предпазни маски. Сега тя препоръчва маските да се носят винаги и на всички места, на които е трудно да се спазва социална дистанция. Като пример за такива места генералният директор на СЗО – Тедрос Адханом Гебрейесус, посочи обществения транспорт, търговските центрове, офисите и всички останали места на закрито, на които се събират повече от 8 души.
Досега експертите от СЗО препоръчваха само на болните и на медицинския персонал да носят предпазни маски. Употребата им на обществени места не беше обявена като препоръчителна. В новите си насоки обаче организацията включва и изисквания за качеството на самоделните маски. Те трябва да са от поне три слоя различен материал.


ПРОБИВ В ЛЕЧЕНИЕТО – Кортикостероид спасява над 1/3 от тежко болните
 
Кортикостероидът дексаметазол може да се окаже ефективен лек срещу Ковид-19. Евтиният препарат е спасило живота на една трета от тежко болните пациенти във Великобритания. Лекарството е достъпно и струва десетина лева, обясняват британските експерти. Те твърдят също така, че лечението с кортикостероиди в малки дози е ключов фактор за ликвидиране на коронавирусната инфекция в човешкия организъм.
Родните специалисти обясняват, че лекарството действително намалява риска от смърт при пациентите на командно дишане. А британските изследователите смятат, че ако положителният ефект на това лекарство е бил открит по-рано, лекарите са можели да спасят хиляди живота.
Около 19 от 20 души, заразени с коронавирус, се възстановяват без да лежат в болница. Останалите стигат до кислородна или механична вентилация. Лекарството дексаметазон е предназначено именно за тях. То намалява възпалението и подобрява работата на имунната система при около една трета от най-тежко болните пациенти.

Не, не пийте тези лекарства!

- Advertisement -Социалните мрежи ни заливат с опасни съвети при Ковид-19. А истината е, че е безсмислено да се приема хидроксихлорохин и парацетамол, а предозирането с цинк може да доведе дори до органна недостатъчност.
 

Високите технологии са част от нашето ежедневие и са важна част от диагностиката и лечението на пациенти, включително на тези с Ковид-19. Но са част и от механизмите за разпространяване на информацията, т.е. в условията на пандемия електронните медии могат да нанесат непоправима вреда, разпространявайки фалшиви новини.
 
Медиите днес често се използват за разпространяването на слухове, които по принцип не са опасни, но в условията на глобална коронавирусна епидемия могат да застрашат живота на мнозина. Според експертите, през последните месеци различни онлайн платформи (включително социалните мрежи) са съветвали хората да приемат ненужни лекарства. А това е довело до не малко смъртни случаи.


Българските медици също непрекъснато повтарят през последните месеци, че при съмнения за заразяване с опасния нов вирус човек трябва да се консултира със специалист, а не да се лекува сам вкъщи, следвайки публикации и коментари в интернет. Всеки притежава уникален организъм, а и коронавирусът вече има различни подвидове, така че само лекар може да оцени клиничната картина.
За да се избегне ненужният прием на медикаменти, специалистите изготвиха списък с безсмислените и дори опасни терапии, които се препоръчват масово, без да имат доказан ефект при пациентите с Ковид-19.

Хидроксихлорохин


Хидроксихлорохинът, за когото се изписа много през последните месеци, е антималарийно лекарство. То често се използва и за лечението на пациенти с лупус и ревматоиден артрит. След като Ковид-19 беше обявена за пандемия, медикаментът беше изследван в лаборатория, за да се провери доколко е ефективен и срещу новата зараза. Тогава той показа някои способности за профилактика и лечение срещу настоящата инфекция, коментират родните експерти и по препоръка на националния ни щаб страната се запаси с хидроксихлорохин. По-нататъшните изследвания обаче показаха сравнително колебливи резултати и затова учените не могат да кажат със 100-процентова сигурност, че препаратът е ефективен при лечението на Ковид-19.
Това доведе до свалянето на доверието от хидроксихлорохина и към днешна дата лекарите съветват хората да избягват самолечението с този медикамент, тъй като носи опасни странични ефекти – замаяност, гадене, кожни обриви, болки в корема, увреждане на сърцето и на бъбреците. Или иначе казано, препаратът се предписва единствено и само от лекарите след цялостна оценка на състоянието на конкретния пациент.


Витамин С и цинк


Витамин С е основен водоразтворим витамин, който присъства в много хранителни продукти, включително в лимоните и портокалите. Цинкът пък е жизненоважен минерал, който е необходим на организма за производството на протеин и за поддържането на стабилни ДНК вериги в клетките. Известно е, че и двете хранителни вещества подобряват имунитета в дългосрочен план, но според медиците те не действат като „вълшебна отвара” срещу Ковид-19. Въпреки това милиони души по цял свят приемат от началото на епидемията хранителни добавки обогатени с витамин С и цинк, а лимоните се превърнаха в една от най-търсените стоки напоследък.
Родните специалисти препоръчват да се консумират пълнозърнести храни и бобови растения, за да осигури човек необходимото количество цинк. А онези, които предпочитат да пият хранителни добавки, трябва да знаят, че наличието на завишени дози цинк може да доведе до предозиране, а това е опасно – появяват се оплаквания като гадене, повръщане, главоболие и болки в корема, а в дългосрочен план може да се стигне дори до органна недостатъчност. Ето защо е необходима консултация с лекар преди да се закупят такива добавки.

Парацетамол


Парацетамолът се счита за най-безопасното лекарство, когато става дума за треска или лека болка. Това е лесно достъпен медикамент, който се продава в аптеките без рецепта. Въпреки това медиците са категорични, че човек не бива да се самолекува с него по време на коронавирусна пандемия, тъй като предозирането на парацетамола може да доведе до токсична реакция в черния дроб. Освен това прикрива симптомите на Ковид-19 и би заблудило специалистите. А това би отложило във времето далеч по-ефективната терапия и би довело до смърт на заразения с коронавирус пациент.

Антиалергични лекарства


Цетиризин е антиалергично лекарство, което се използва за лечение на симптоми като хрема, кихане, сълзене на очите и сърбеж в гърлото. Този препарат обаче също не бива да се приема без лекарска консултация, тъй като има странични ефекти като замаяност, сухота в устата, главоболие и много други. Освен това медиците предупреждават, че цетиризинът не бива да се разглежда като превантивно лекарство срещу Ковид-19, защото е ефективно единствено и само при лечението на алергия.
Лекарството може да бъде закупено без рецепта и затова специалистите го описват по-скоро като опасно в условията на коронавирусна пандеция. Не само че не бива да се приема безконтролно, но и замъглява клиничната картина. А това подвежда лекарите и не могат да назначат адекватна терапия при развитието на Ковид-19.

Сиропи за кашлица


Тъй като един от симптомите на Ковид-19 е кашлицата, хората масово започнаха да пият сиропи, за да прикрият евентуалното закашляне в градския транспорт, в магазина или в офиса. Специалистите обаче са категорични, че сиропите, които съдържат комбинацията от съставки, намаляващи секрета в горните дихателни пътища и облекчаващи кашлицата, не бива да се приемат без лекарско предписание. Защото и те, подобно на всички останали медикаменти, носят странични ефекти като замаяност, сухота в устата, както и подуване на устните, езика и гърлото. Пиенето на сироп без основателна причина може да доведат дори до задушаване, предупреждават още медиците.
 
Ваксина ще има през септември


Тестовете върху хора на разработената от учени в Оксфорд ваксина срещу Ковид-19 вървят добре и Великобритания се надява да получи първите 30 милиона дози от нея още през септември. Това стана ясно от изказване на британската правителствена служба. Учените използвали вирус, причиняващ настинка при шимпанзета, като го модифицирали генетично. Така той придобил характеристики, сходни на новия коронавирус, но без да е опасен за хората и същевременно да може да предизвика имунен отговор.
Тестовете са в последната си фаза, след като показаха добър резултат върху животни през февруари, съобщават световните агенции.

Автор: Мария Василева

Източник: в. „Уикенд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече