Стоков дъмпинг: Вносни домати, закупени за 0.35 лв/кг, се продават в у нас за близо 6.00лв/кг

0

- Advertisement -

Търговците купуват второкачествени зеленчуци от гръцките складове, а ги продават у нас с баснословна надценка


Търговци внасят домати от Гърция за 18 евроцента за килограм, които след това се продават по 5-6 лева в търговската мрежа. По фактури за покупка на гръцкия зеленчук става ясно какви чудовищни надценки генерират търговците вносители и какво губят в момента от невъзможността за импорт на домати от съседни страни, става ясно от публикация във в. „Минаха години“.

На документите ясно се вижда, че в началото на март килограм гръцки домати на границата се внасят за 18 евроцентра, което прави 0.35 ст. Търговците прибавят 0.10 ст за себе си. Това е цената, която декларират и върху която плащат ДДС. На борсата по това време доматите на едро са вървели по 3.20 лв за килограм до крайния потребител са стигали и по 6-7 лв в зависимост от надценката, която си слага съответният собственик на зарзаватчийницата.

Илюстративна снимка: Pixabay.com

В момента на борсата в Карналово българските оранжерийни домати се продават по 2.10 лв за килограм, до столицата обаче те пристигат на 6 или 6.50лв за килограм. Това е отмъщението на търговците вносители, които допреди две седмици печелеха огромни пари от вноса на гръцки зарзават. Това разказва пред в. „Минаха години“ Мая Попова, която има 40 дка оранжерии в Петрич.

Специално направих справка за цените на доматите на борсата в деня, когато търговците стачкуват. Пез миналата седмица нашите домати не са стигали повече от 2.60лв за кг на едро. През това време показаха пазарите в София с цени на Българския домат от по 6 лева и нагоре. На 16 юни пък цените на едро в Карнолово паднаха на 2.10 лв за кг“, разказва Попова. Тя обяснява, че тези цени са абсолютно спекулативни.

- Advertisement -

По този начин търговците си отмъщават и настройват хората срещу родните производители. Целта им е да покажат колко скъпи са българските домати, да предизвикат общественото недоволство от високите цени и така да паднат ограниченията за вноса. Така тя обяснява театъра, който търговците разиграват в момента.

Междувременно социалните мрежи са залети от гневни публикации срещу високите цени на червения зеленчук. Продавачи в зарзаватчийници пък заблуждават хората, че на митниците изискват сертификат за коронавирус, което бави вноса, и те са принудени да вдигат цените поради дефицит.

Гръцките домати са по-евтини на първо място, защото градинарите от южната ни съседка получават много по-високи субсидии от българските, обясняват хора от земеделския бранш. Силно субсидирани са и турските, македонските и испанските плодове и зеленчуци.

Виолета Златева от синдиката на самонаетите земеделци разказва, че търговците купуват второкачествени зеленчуци от гръцките складове на много ниски стойности и след това печелят от огромните разлики в цените тук. Така обаче правят дъмпинг на местните малки производители в региона на Петрич.

В същото време, докато българските производители внасят ДДС на базата на 3.20лв за килограм, то търговците внасят стотинки като данък добавена стойност в бюджета, недоволстват земеделците.

Материалът е от в. „Минаха години“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече