От „Не се страхувай“: Корупцията в България е с много дълбоки корени и с много високи върхове

0

- Advertisement -

Според бивши служители в държавната структура годишно се продават между 15 000 и 20 000 шофьорски книжки

Европейската комисия е започнала разследване срещу премиера Бойко Борисов, обяви бивш високопоставен държавен служител, сезирал Брюксел за крупни корупционни афери в Министерство на транспорта. Там „всички престъпни схеми, според мен, са ставали със знанието на министър-председателя г-н Бойко Борисов. И по тази причина помолих да се извърши разследване и да се започне наказателно производство срещу г-н Борисов“, каза Иво Кръстев, бивш отговорен чиновник в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта.

Сигналът на Кръстев е изпратен на 11 март 2020 г. до главния прокурор на България Иван Гешев, до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и до зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс. Той е следствие на многобройни доказателства за продажба на шофьорски книжки, включително на неграмотни чужденци, през последните 10 години. „От Европейската комисия имам вече информация, че е започнало разследване – разпределено е на генералния директор на генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ г-жа Сала Састамойнен . Имам информация, че и главният прокурор Гешев е наредил на специализираната прокуратура да започне това разследване“, допълни Иво Кръстев.

Той говори в предаването „Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено снощи по БСТВ, като показа пред камерите кореспонденцията с български и европейски институции, писма от Главна прокуратура и Специализираната прокуратура. Според Василев огромният брой жертви от катастрофи у нас се дължи най-вече на това, че неподготвени и неграмотни лица получават книжки за правоуправление и сядат зад волана.

Кънчо Димитров, бивш началник на областния отдел в ДААИ съобщи в студиото, че от 2010 г. досега с Кръстев са разкрили пет организирани престъпни групи в автомобилната администрация. При ареста на един от тарторите ѝ – тогавашен шеф на Агенцията – в гардероба му намерили 600 000 лева. Само по сигнала им от 2017 г. били арестувани 12 души, половината са с повдигнати обвинения, но вече три години няма никакво развитие по случая.

- Advertisement -

Предполагам, че всичко ще бъде заметено и покрито. Защото ако тези хора бъдат осъдени и кажат истината, тогава чорапът ще се разплете и ще стигне до най-високо в държавата. Тази престъпност – продажбата на шофьорски книжки – няма как да става без знанието на министър-председателя, посочи Димитров. – Тази престъпност се прикрива от най-високо ниво в държавата. Корупцията в България е с много дълбоки корени и с много високи върхове„, подчерта той.

Кръстев и Димитров са уволнявани пет пъти за разкритията си и са връщани на работа от съда. Те са пращали сигналите до министър-председателя, до председатели на парламента, до прокуратурата и до други институции. Смятат, че да се дават книжки на неграмотни хора, на незнаещи български език, на непознаващи пътните знаци означава да продаваш бъдеща смърт и е равносилно на подготовка за предумишлено убийство. Изпращали са сигналите докато са били държавни служители и почтено са се подписвали с имената и длъжностите си.

В резултат на разкритията им е освободен един министър – Александър Цветков и трима ръководители на агенция „Автомобилна администрация“. „Всички арестувани или отстранени поради престъпната схема – продажба на свидетелства за управление на МПС – са назначавани или от министър-председателя на България Бойко Борисов или с негово съгласие„, добави Кръстев.

За изгонените от Министерство на транспорта властта намирала другаде топло място. Бившият шеф на ДААА Симеон Арнаудов след уволнението си става шеф на Центъра за градска мобилност в Столична община. Друг, арестуван през 2017 г., сега бил кмет, издигнат от ГЕРБ.

Кръстев и Димитров са информирали освен нашите институции и посолствата на 6 европейски страни, в които могат да отидат на работа притежателите на фалшивите истински книжки. Те отчитат, че между тях може да има джихадисти и потенциални терористи, на които българската книжка дава легитимност. Посочват, че свидетелство за управление на МПС струва между 2000 и 4000 лева. Колкото по-малограмотен е клиентът, толкова услугата била по-скъпа. Смятат, че годишно се продават между 15 000 и 20 000 книжки. Сред купувачите имало иракчани, иранци, кюрди, сирийци, китайци. Някои не знаели дума български. И въпреки предоставените на властите сведения и реакцията на прокуратурата и полицията, след всяко разкритие двамата разобличители на корупцията били изхвърляни от работа.

Парите влизат по йерархичната стълба от чиновника, който продава свидетелството за управление на МПС и стигат до министъра, а може би и до едни чекмеджета, които скоро видяхме. За сметка на смъртта по пътищата„, заключи Иво Кръстев.

Материалът е от сайта „Епицентър“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече