Политолози се обединиха в мнението: Електоралната подкрепа спада тогава, когато се опре до джоба на българина

0

- Advertisement -

Политолозите Димитър Ганев и Татяня Буруджиева коментираха обществено-политическите процеси в страната

„В последните три години, откакто начело на страната е този кабинет, реално преструктуриране на обществените нагласи у нас няма. Смятам, че и партията на Слави Трифонов няма да доведе до някакво разместване“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Скандалите не са ново състояние за кабинета Борисов. Ние на практика се намираме в перманентен скандал. Андрей Райчев наскоро обяви, че е изброил около 70 такива скандала от началото на управлението на Бойко Борисов“, допълни той.

Димитър Ганев заяви, че не смята, че те ще бъдат причина за спад в доверието към премиера. „Борисов е показал, че може да се справя с подобни предизвикателства – всички помним Апартаментгейт точно преди евроизборите, на които обаче, ГЕРБ отново победи“, припомни той.

Политологът бе категоричен, че основното предизвикателство пред Борисов ще дойде есента и зимата, когато според всички ни очаква сериозна икономическа криза. Заради мерките за справяне с коронавируса се очертава тежка икономическа зима и то точно преди парламентарните избори догодина. Резултатите на тях ще зависят основно от това, дали управлението ще успее адекватно да реагира на това явление, което се задава със страшна сила“, каза той.  

Според политолога, доверието се определя от отношението към проблемите на отделните хора. Той припомни високия рейтинг и одобрението към Мая Манолова, когато тя беше омбудсман. „Тя се занимаваше се с проблемите на малкия човек и те видяха в нейно лице защитник“, заяви Ганев и даде за пример Демократична България, която изтъква често корупция по високите етажи на властта, но не получава особено одобрение на избори.

По принцип електоралната подкрепа спада тогава, когато се опре до джоба на българите. Ежедневието е по-важен проблем от записи и снимки“, категоричен бе той. Димитър Ганев раздели партиите за изборите догодина на две групи – А и Б. В първата са ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Към втората група спадат патриотите, Демократична България и Мая Манолова, като там основната въпросителна е кой от тях ще влезе в парламента.

Коренно различна ще е политическата ситуация дали ще влязат 4 или 8 партии“, категоричен бе той. Политологът обясни, че Борисов и ГЕРБ имат предимство, защото премиерът може да избере с кого да си говори за бъдещето на България.

- Advertisement -

 „Едно е да имаш БСП като основен опонент, друго е основният разговор да е със Слави Трифонов. Големият въпрос е ще има ли един субект, който да консолидира протестния вот или ще се разпилее в няколко такива по-малки субекта“, допълни Ганев.

 „На следващите избори ще е много важно дали имаме алтернатива или алтернативи. Когато имаме алтернатива, имаме промяна“, заяви и политологът Татяна Буруджиева.

Снимка: Кадър БТВ

Според нея ГЕРБ все пак са в позиция да овладеят положението и имат ресурса да свалят социалното и икономическото напрежение в страната. „Може да се окаже, че протестите ще бъдат насочени към това просто Борисов да реши проблемите на общините, а не към алтернативата“, категорична бе тя, като уточни, че не е достатъчно тази алтернатива да е просто партия, а са важни персонажите в нея.

Татяна Буруджиева също бе на мнение, че справянето с кризата, предизвикана от COVID-19 ще има огромна роля в политическия живот у нас. „Шанс на всички – както на опозиция, така и на управляващи да се справят с тази тежка ситуация и да извлекат дивиденти“, категорична бе и Татяна Буруджиева.

 Според нея не е достатъчно просто да се констатират проблемите и да се върви след тях. „Това е работата за нас – политолози, социолози, журналисти. Политиците трябва да взимат решения и да действат, не просто да констатират“, допълни тя.

Според нея един от проблемите е декларативния вот – хората се водят от ежедневните си проблеми и от тази позиция преценяват политиката. Относно действията на прокуратурата у нас, Буруджиева заяви, че е добре, че тя е активна, но само това не е досаттъчно.

 „Много харесвам факта, че имаме прокурор който използва комуникационно поведение. Големият проблем за мен обаче е, че обвинението трябва да е такова, че съдът да не може да вземе друго решение„. Тя препоръча на Иван Гешев и неговият екип, който го подготвя, да си припомнят принципа, че всеки е невинен до доказване на виновност. „Оказва се, че всички, които приемаме за виновни, се оказват невинни, а това не е добре.

“ За обществото е важно да види резултат и вярата към Гешев е основана именно на резултата, защото не е достатъчно да видим, че едни хора просто са арестувани“, каза още Буруджиева. Според нея хората искат справедливост, но не трябва да е забравя, че една от основните демократични ценности е равенството. „Важно е как ще подходи прокуратурата, страшно добре е, че тя е активна, но има още крачки да извърви“, допълни тя.

Материалът е от сайта Actualno.com.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече