Разнобой сред депутатите: За или против за промяна на глобите за нарушители без маска

0

- Advertisement -

Разнобой възникна сред парламентарните групи за това дали трябва да се намали размерът на глобата за граждани, които не носят предпазни маски на местата, определени от здравното министерство.

Според опозицията глобата от 300 лева е непосилна за повечето граждани, а част от управляващите са убедени, че размерът й трябва да се запази.

От ГЕРБ на този етап отказват коментар дали е необходимо преосмисляне на размера на глобата за липса на маска в градския транспорт и други определени от здравния министър затворени пространства, макар именно затова да призова вчера столичният кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

От коалиционния партньор ВМРО обаче са категорични, че глобата от 300 лева трябва да се запази. Д-р Калин Поповски се аргументира:

„Хората трябва да знаят, че маската е важна и тя предпазва и околните, и човека, така че тази глоба трябва да остане. Ще плати глобата и премиерът. Това е наистина един добър пример, че законодателството важи за всички“.

БСП и ДПС обаче обърнаха внимание, че размерът на глобата е непосилен за повечето граждани. Депутатът от ДПС Хасан Адемов допусна, че е възможно намаляване на размера й:

„Наказанието е несъразмерно със самото нарушение. Възможно е да се обмисли по-нисък размер на глобата, но по-важното е превенцията“.

Депутатът Кристина Сидорова от БСП коментира, че е необходимо намаляване на размера на глобата, макар и не драстично:

„Може би нещо от сорта на 200 лева. По-добре е да бъдат намалени и тези, които наистина получат такава глоба, да могат да я заплатят“.

- Advertisement -

БСП и ДПС обаче определиха като неприемливи аргументите за намаляване на размера на глобите с цел по-добра събираемост.

Депутатите Кристина Сидорова и Хасан Адемов коментираха:

„Това ми звучи малко като: „Ние не можем да си свършим работата“.

„Защото какво? Ще съберем пари и какво и правим тези пари?“

Дали да се намали размерът на глобата за неносене на маска в обществения транспорт ще се обсъжда в правителството и със здравната комисия в парламента.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с кмета  на София Йорданка Фандъкова. Министърът е съгласен, че санкция от 300 лева е непосилна  за много от хората:

„Наистина има аргументи за едни по-поносими, но събираеми приходи от глоби, макар че нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а наистина хората да спазват мерките, за да не се разпространява коронавирусът“, каза Ананиев.

Здравният министър добави, че разговор ще се води и с ръководството на парламента, тъй като местата на депутатите в пленарната зала са прекалено близко.

„Те имат някаква идея за форми за участие в заседание, форми за гласуване на определени решения, за да се избегне наистина рискът.

Много са близко. Трябва да се измисли организация за присъствие при обсъждане и взимане на решения такава, че наистина да осигури поне някакво отстояване на една седалка между отделните народни представители“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече