Над 500 известни личности призоваха „да се защити демокрацията“ от COVID-19

0

- Advertisement -

Повече от 500 известни личности и организации от целия свят предупредиха в публикувано днес отворено писмо за „заплахата“ от действията на „някои правителства“, вредящи на демокрацията, на фона на кризата с новия коронавирус, предадоха Франс прес и ДПА.

Дори някои демократично избрани правителства се борят с пандемията, съсредоточавайки в ръцете си извънредни правомощия, които ограничават човешките права и засилват контрола на държавата, пренебрегвайки законовите ограничения, парламентарния контрол или графиците за възстановяване на конституционния ред„, пише в посланието.

Не е съвпадение, че настоящата пандемия започна в страна, където свободният поток на информацията е ограничен и правителството наказва онези, предупреждаващи за опасността от вируса – предупреждения, които се възприемат като разпространяване на слухове, увреждащи престижа на държавата„, се казва в писмото, като се визира Китай.

- Advertisement -

Кризата с Ковид-19 е тревожен зов за събуждане, ясно предупреждение, че така желаните от нас свободи са поставени под риск и не трябва да ги приемаме за гарантирани„, подчертават обществениците.

Сред подписалите отвореното писмо, съставено по инициатива на Международния институт за демокрация и съдействие за произвеждане на избори (IDEA) в Стокхолм, са 13 нобелови лауреати, включително бившият полски президент Лех Валенса, удостоен с Нобеловата награда за мир през 1983 г., и беларуската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич, получила Нобел за литература през 2015 г. Сред известните личности, подписали отвореното писмо, още са американският актьор Ричард Гиър, бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившият шведски външен министър Карл Билд.

Материалът е от в. „Банкеръ“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече