„За“ и „против“: Да се правят ли PCR тестове на всички, които влизат в болница?

0

- Advertisement -

След оплакванията на гражданите, от здравното министерство изискаха всички болници незабавно да бъдат уведомени, че да изискват PCR тест като условие за прием или консултация е незаконосъобразно. „Пациентите без симптоми на COVID-19 не могат да бъдат задължавани да си направят тест, когато постъпват в болница“, заяви Кирил Ананиев и уточни, че тест трябва да се прави, когато пациентът има симптоми. Тестовете в такива случаи се заплащат от НЗОК.

Проверки и пак проверки. Здравният министър беше категоричен, че ще има санкции за всички болници, отказали прием на пациент без PCR тест. От Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ са започнати 7 такива проверки, като вече има и санкционирана болница.

От БЛС коментираха, че с недоумение посрещат твърдението на МЗ, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно. Съсловната организация остро възрази и на „заплахите за санкции и проверки“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на пациентите и персонала си.

„Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост“, подчертаха от лекарския съюз и обърнаха внимание, че лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти. Според тях е важно да се знае дали пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, са носители на вируса.

- Advertisement -

Кой да плаща тестовете? От БЛС са на мнение, че трябва да се изчислят разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, и те да се покриват изцяло или частично от НЗОК или МЗ. В противен случай, попитаха готово ли е здравното министерство на поеме отговорност, а ако лечебните заведения се превърнат в „огнища на заразата“? Смятат още, че твърденията болниците или пациентите да плащат тестовете са „неприемливи“.

Намесиха се и болниците. От Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници се обединиха около мнението, че ресорното министерство трябва да плаща тестовете. Според тях изследването преди прием ще „възвърне спокойствието на пациентите“. Те обясниха, че има болници, които вече са въвели такова тестване, поради липса на единно решение на МЗ. Някои от тях още разчитат на дарени тестове, в други обаче пациентите трябва да ги заплащат. Болниците подкрепиха БЛС, че тестването по никакъв начин не противоречи на правата на пациентите за достъп до лечение.

Въпреки настояването на болници и лекари, от здравното министерство не одобряват идеята да има задължително тестване при прием. „От медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма показания за това“, уточниха от министерството и допълниха, че въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

Все пак има развитие по казуса. След среща между МЗ и БЛС стана ясно, че в началото на юли трябва да се изработи механизъм, по който пациентите да не заплащат тестовете си за COVID-19 при хоспитализация.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече