Обществно-политически барометър: ГЕРБ бие БСП с 15 %, ако изборите бяха днес

0

- Advertisement -

Месец след отмяна на извънредното положение, което след това премина в извънредна епидемична обстановка, „Барометър България“ проведе допитване за това кои са най-важните теми пред българите, какво е доверието към институциите и към политическите формации, съобщава в. „Марица“.

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ остават водеща политическа сила и за партията на Бойко Борисов биха дали вота си 33,5% от анкетираните, които ще отидат пред урните.

БСП са на второ място с 18,2%, но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро.

Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10% от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си като телевизионна звезда и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

- Advertisement -

„Демократична България“ трудно ще успее да мобилизира достатъчна подкрепа, за да прескочи изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните -десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат. И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.

 „Страхът от заразата не намалява, но хората, които не се паникьосват, си остават същият процент“. Това коментира социологът от „Барометър България“ Николай Николов по повод на резултатите от експресното телефонно проучване, направено от агенцията.

„Когато за първи път зададохме въпроса „страхувате ли се от коронавирус“, епидемията още не беше засегнала България и все още не бяхме в извънредно положение. Тогава положително на този въпрос отговориха около 25%, а в последното ни проучване са 44 на сто. Това обаче не означава, че тези хора се паникьосват. От друга страна, тези, които смятат, че около коронавируса изкуствено се създава паника, са намалели от 26 на 15%“, обясни Николов.

Въпросът в проучването за ролята на институциите в кризата показва, че Министерският съвет получава 31,5%, Националният оперативен щаб – малко над 30%, Народното събрание – 24%, а Министерството на здравеопазването – едва 4%.

Изследването на „Барометър България“ показва също, че мнозинството от хората определят като по-тежък икономическия проблем, породен от коронавируса, отколкото медицинския. Това според Николов е логично на фона на сравнително по-малките поражения, които COVID-19 нанесе върху живота и здравето на хората в България в сравнение с други страни.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече