Мангъров: Няма полза от маските

0

- Advertisement -

От носенето на маски няма полза, обяви доц. Атанас Мангъров в интервю за националното радио. Той все пак уточни, че носи маска на закрито, както е разпоредено, защото не обичал да го глобяват.

Няма да се окаже прав проф. Мутафчийски (проф. Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб – бел.ред.) с неговата мрачна прогноза, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София, във връзка с драстичното повишаване на броя на заразените с Covid-19 след отхлабването на противоепидемичните мерки. Според него по-масовото тестване в последните седмици е причина за по-големия брой положителни резултати от тестовете.

„Не е едно и също, ако направиш 100 теста и откриеш 20 заразени, и да направиш 1000 теста и откриеш 40 заразени. Кога положението е по-тежко?, коментира доц. Мангъров. – Когато се дават абсолютни стойности, те не могат да бъдат сравнявани, сравняват се, когато са в проценти, но това не се прави. На 12 април, когато бяхме затворени, при направените тестове заразени са били 12%, което е много повече от това, което се отчита вчера и днес.“

Атанас Мангъров беше категоричен, че тази епидемия си тлее и ще се върти, докато не се мине през съответната критична маса от населението.

- Advertisement -

За предстоящия мач за Купата на България, за който ще бъдат допуснати 12 000 зрители на стадиона, доц. Мангъров коментира, че не определя това решение на управляващите като грешка и не очаква проблеми от това струпване на хора по трибуните.

„Всеки си мисли, че като се окаже заразен, ще тръгне да умира. Те са заразени, не са болни. Да, сеят заразата, но на огромната част от заразените им няма нищо“.

По думите му обяснението за по-големия брой приети в болница инфектирани с коронавируса пациенти е, че на болниците се плаща за всеки настанен за лечение пациент и те заради това приемат всеки, който пожелае да постъпи за болнично лечение.

Доц. Мангъров посочи, че в Инфекциозната болница в София не е запълнен капацитетът и има свободни легла.

Според него Световната здравна организация (СЗО) е една от причините за паниката и хаоса по света.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече