21-годишен бургазлия е обвинен в тероризъм! Цел ли е България за джихадисти?

0

- Advertisement -

Бях шокиран. Миналата година пак имаше подобно обвинение на момче, което някак в последствие се размина. Такова обвинение на момче. Ако това е вярно, и бъде доказано, това е много сериозен случай. Поне в България. Това каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Много неизвестни обаче има в случая до момента, подчерта той.

Арабистът коментира обвиненият в тероризъм 21-годишен бургазлия. Припомняме, че при специализирана акция срещу тероризма в Бургас на 1 юли беше задържан българинът от сирийски произход – Мохамед Ахмед Абдулкадер. 21-годишният мъж беше задържан за 72 часа в Следствието на Бургас и вече е с повдигнато обвинение за тероризъм. Като свидетели са привлечени и разпитани и 14 негови сподвижници и приятели. Мохамед е завършил спортното училище в Бургас и е републикански шампион по борба, с много отличия за България. Преди 2 години се отказал от спорта, защото трябвало да замине при баща си в Сирия. Именно там според българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Според разследващите баща му е сочен за командващ в структурите на ИДИЛ. Очаква се днес прокуратурата да даде още информация по случая.

Цел ли е България на тероризъм

- Advertisement -

Илюстративна снимка: Блиц

От миналата по-миналата година промени политически в България няма. Ние нямаме присъствие в Сирия. Имаме 1 човек, който дори няма консулски функции. Проблемът обаче е следният – ключът е присъствието на младежа в Сирия. Не знаем в кой град е, не знаем и какво прави баща му със сигурност, коментира експертът.

От 17 юни в страната влезе в сила закон срещу всеки, извършил престъпление срещу режима в Сирия. Без значение къде се намира той – в трети страни, той трябва да понесе съдебна отговорност. Такива случаи имаше вече в Германия и Холандия, подчерта арабистът и допълни – ако обвиненията в тероризъм се докажат. 

Как става вербуването

Ако неговият баща наистина е бил ангажиран с ИДИЛ, въпросът отпада. Родителският авторитет, бащата, е настойник поне до неговото пълнолетие, каза накратко Чуков. Обикновено подобен тип хора тренират силови спортове – той е тренирал борба, но да кажа, ние все пак гадаем, подчерта той. Има някакъв период от няколко години, за които не знаем какво е правил той. С какво се занимава баща му – знаем че бил командир във военен отряд. Обаче така ли е, не знаем, каза Чуков. Колко е силна ИДИЛ в момента В Сирия ИДИЛ в момента е по-скоро в състояние на спящи клетки. Нямат постоянен контрол 24 часа върху цяло селище. Имат активности, далеч е да бъдат победени, но това не е ИД през 2014 г. Не е тази организация, която владееше три пъти по-голяма територия от тази на България, обясни експертът.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече