Радев: Прокуратурата погази законите, за да осигури безнаказаност за корупцията във властта

0

- Advertisement -

Президентът сам ще публикува чата с Бобоков, ако Гешев не го направи

„Упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които отекват и в чуждите медии, и в европейските институции доказва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“, коментира президентът Румен Радев днес, съобщава Mediapool.bg.

По думите му единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния му чат с бизнесмена Пламен Бобоков, както той предложи още преди ден.

В петък от екипа на Радев съобщиха, че ако главният прокурор Иван Гешев не публикува сам пълния чат, президентът сам ще го направи.

По думите му на Радев, ако прокуратурата не го направи, ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в областта на управлението на държавата.

На ход е прокуратурата и не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и конституцията и законите и относно презумпцията за невинност, относно следствената тайна и личната кореспонденция, каза държавният глава пред журналисти във Велико Търново.

Радев отбеляза, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с „прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса“.

„Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила“, допълни той.

„Лобирал съм в подкрепа на български фирми, няма нещо нередно“

Toй каза, че няма нищо секретно в чата с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нещо нередно. 

Той отбеляза, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина. 

„Какво правят чуждите посланици в България – при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес. (…) Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация“, обясни държавният глава.

Радев е готов да публикува чата

- Advertisement -

Малко по-рано в петък главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов каза, че Радев е готов сам да публикува чата.

„Пусната е само едно от съобщенията на Бобоков. Въпросът е защо. Целта е да се манипулира общественото мнение и да се свали доверието в президентската институция“, каза Стоянов пред бТВ.

Ден по-рано Радев призова прокуратурата да публикува „незабавно целия му „чат“ с Бобоков и коментира, че държавното обвинение се опитва да прави внушения.

Стоянов посочи, че най-вероятно кореспонденцията е реална, но заяви, че не разбира защо държавното обвинение са публикували само едно съобщение. 

Секретарят на президента уточни, че не знае откъде се познават Бобоков и държавния глава, но предполага, че са установили контакт по време на бизнес делегациите, ръководени от Радев. 

Главният секретар на президента посочи, че не вижда топла връзка между държавния глава и Бобоков. По думите му при публикуване на цялата кореспонденция това ще стане ясно. 

„Прокуратурата ще бъде разочарована“

„Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определена манипулация, целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо, Специализираната прокуратура ще бъде разочарована“, коментира Стоянов. 

На въпрос каква подкрепа е осигурил президентът на Бобоков, секретарят на президента отговори, че държавният глава е заставал зад българския бизнес. Той уточни, че Радев е искал да се осигурят чисти условия и ясно законодателство, така че да се подобри бизнес климатът у нас. 

Освен това Стоянов каза, че предложенията за назначаване на посланици идват Министерството на външните работи и се съгласуват с президентската институция. 

Прокуратурата публикува в четвъртък нова серия чатове на обвиняемия по аферата „Боклукгейт“ бизнесмен Пламен Бобоков. Този път с президента Румен Радев. Разследващите не споменават името на държавния глава. В телефона на Бобоков обаче той е записан като „Prezident – Rumen Radev“.

Във въпросната комуникация Бобоков разказва, че Сенатът в столицата на африканската държава Либерия Монровия е гласувал една от фирмите му „Приста Порт“ да получи концесията на пристанище Бюканън в Либерия за 25 години.

Миналата седмица прокуратурата обяви съмненията си, че Бобоков се е опитвал да влияе върху назначенията на посланици. Чатовете му с президентския съветник Пламен Узунов касаят точно назначението на посланика в Нигерия.

В началото на годината Бобоков му е изпратил бигорафията на Жоро Кираджиев с обяснението, че това е неговото предложение за Абуджа. Дипломатът е назначен.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече