Главният секретар на Президентството: Обиските сочат краха на модела на управление Борисов-Пеевски

0

- Advertisement -

А защо прокуратурата не се интересува от едно шкафче с кюлчета злато и пари, пита Димитър Стоянов

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов обяви в ефира на БТВ тази сутрин, че вчерашните обиски създават впечатление за краха на модела на управление Борисов-Пеевски, съобщава в. „СЕГА“.  

„Аз все още съм главен секретар на президентството, няма причина да не съм. И още нещо – понеже се появиха такива публикации: нямам луксозен апартамент в София, нямам никакъв имот в София. Изказвам солидарност с хората, които вчера излязоха да подкрепят президентската институция – заяви Стоянов.

Обиските са прецедент и създават впечатлението за краха на модела на управление Борисов-Пеевски. Такива действия на прокуратурата уронват имиджа на България в Европа. Иначе ние сме част от българското общество и всеки гражданин може да бъде проверяван в съответствие с българското законодателство. За мен обаче остана неразбираемо как 30 въоръжени лица са дошли да изземват листчета и хартийки или каквито е да е там компромати от кабинети. И това при условие, че президентската институция е стратегически обект и се охранява от НСО. Няма как да стресират работещите в президентството, но все пак 80% в нашата администрация са дами„.

Стоянов добави, че няма как да знае какво точно са търсели от прокуратурата при обиските вчера. „Видях, че гледат определени документи и информация от компютрите. С това се сведе цялата им дейност. Но защо прокуратурата не се интересува от едно шкафче с кюлчета злато и пари? – попита главният секретар на президента. – Или пък защо един министър не си е потърсил 700 млн. лв. данъци от хазарта, които не са влезли в хазната? Или защо не проверява къде са зайчарниците?“

- Advertisement -

Стоянов коментира и обвинението към президентския съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев, който бе задяржан вчера за 24 часа с обвинение, че у него е имало четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”.

Прокуратурата трябва да докаже по какъв начин документите са стигнали до Милушев, ако въобще са стигнали дотам. Не съм говоирил с г-н Милушев. Но определено за един шпионаж трябва да има друга страна. От казаното от прокурора излиза, че тези документи са били в касата на г-н Милушев и не са дадени на никой друг. Класифицирани документи от регистратурата в администрацията на президента не са излизали по нерегламентиран начин и не са постъпвали където и да е по незаконен начин„, поясни Стоянов.

Според Димитър Стоянов войната между институциите е още от 2017 г. със сформирането на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов за избор на нов тип боен самолет. И непрекъснато се възпретяства дейността на президента от страна на изпълнителната власт. 

Що се отнася до НСО, главният секретар на президента, потвърди отново, че Румен Радев няма оперативна власт над службата. 

Наслушахме се тези дни на много компетентни мнения как от Росенец водещият офицер трябва да се обади на началника на НСО, той да се обади на президента, а президентът да върне обаждане и там да се вземе решение. Това е абсурдно – заяви Стоянов. Оперативната дейност на НСО се ръководи от ръководителя на службата. Да, шефът на службата се назначава от президента, но президентът не може да му възлага конкретни задачи. Самият шеф на НСО подлежи на контрол от парламентарната комисия, но сам взима решенията. Президентът може само да настоява.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече