Татяна Дончева: Този път протестът трябва да е готов да отиде много по-далеч

0

- Advertisement -

Протестите трябва да са готови да стигнат далече, казва лидерът на „Движение 21“

Случващото се в момента е добре за хората, които искат промяна и които виждат всичко зловещо в сегашната ситуация, каза Татяна Дончева, юрист и лидер на „Движение 21“ по БНР във връзка с протестите на гражданите срещу правителството и главния прокурор.

Тя беше създадена през последните години, като мутрите във властта ставаха все по-нагли и по-безнаказани и смятаха, че ситуацията е под пълен контрол. До такава степен, че дори след като излязоха шкафчетата с парите, записите с изключително арогантно отношение към европейски политически лидери, те смятаха, че това ще подмине, без никой да му обръща внимание.

На улицата са хора, които по мои впечатления са преди всичко хора, които не са политически ангажирани.

Огромната маса, над 80%, са хора, които по принцип се интересуват слабо от политика, но дори за много обръгнали хора, за много цинични, парите на нощното шкафче и записите бяха разтърсващи по отношение на морала. Това нещо показа пълната липса на елементарно чувство за добро и зло, пълно погазване на всякакви морални принципи, на всякакви ценности.

Това, което преля чашата, са стъпканият национален флаг от гардовете на НСО и влизането на няколко десетки тежко въоръжени хора в президентската институция. Това е абсолютно нарушение на конституционния ред. Това е действие, което показва, че за главен прокурор е избрано лице, което няма връзка със закона.

Президентът има безусловен имунитет, президентската институция също. Съветниците нямат личен имунитет, но има хиляда места, на които да бъдат арестувани, включително да бъдат поканени в съответното управление и ако някой иска – да бъдат арестувани.

- Advertisement -

Този път протестът трябва да е готов да отиде много далеч, до най-далеч.

На българския народ беше поднесен един много продаваем образ в лицето на Бойко Борисов. Във времето тази престъпна шайка се вкопа във всички структури за сигурност, във всички финансови институции.

Тъй като ГЕРБ на практика е една клиентелистка партия – всеки получава нещо от далаверата, това ги и крепи като една престъпна организация. Там има хора с еднакъв манталитет, независимо дали са благовидни а ла Йорданка Фандъкова или като Цветан Цветанов – безскрупулни и с по N апартамента и с нови и нови корупционни истории, или са в най-груб вид мутри а ла Пашата.

Поведението на Доган да събере симпатизантите също беше безумно.

Тези хора, които отиват на плажа в „Росенец“, няма да ти влизат в резиденцията. Резиденцията си си я оградил. За какво си ги докарал твоите симпатизанти? Смятам, че е много хубаво тези бедни хора от районите с етнически турци, които едва свързват двата края в края на месеца и се чудят как да изучат децата си, как да се облекат и обуят, да видят лукса, в който живее този човек. Този разкош на фона на тяхната немотия ще им приседне.

Протести има по цял свят, но има политици, които, като видят човешката енергия срещу себе си, човешката маса, знаят кога да сложат оставката, как да се мине без стълкновения, без да измислят някакви свирепи простотии. Сега тук ще ни гърчи Иван Гешев, докато някой не го изнесе от кабинета.

Материалът е от „Дневник“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече