Въпросът: Ще има ли предсрочни избори?

0

- Advertisement -

Ще подаде ли оставка Борисов?
Само от неговата воля ли зависи това?
Ще има ли предсрочни избори или друго правителство от този парламент (стара идея на ДПС)?

Това са ключовите въпроси през последните дни. Оставката на премиера беше поискана от хиляди протестиращи граждани, от извънпарламентарната опозиционна коалиция „Демократична България“, от президента Румен Радев, а БСП внася пореден вот на недоверие (на 15 юли). Тези, които настояват за прекратяване мандата на правителството, имат различни причини, различни искания, различни възгледи и различни прогнози какво предстои, но развитието зависи освен от евентуалната оставка и от кога би била подадена тя.

Протестите се разрастват и вече са и в големи и по-малки градове извън София. Друго от исканията им е оставка на главния прокурор Иван Гешев, а във вторник прокуратурата реагира с твърдения, че интерес от протестите има обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Според разпространени записи, укриващият се в Дубай Божков обсъжда изпращане на хора на протестите, наливане (не се разбира дали на пари или на хора), създаване на щаб – целта му всъщност е публично известна от всички негови публични изяви досега – да бутне Влади и Бойко.

ГЕРБ след Борисов: Оставка няма да има

На третия ден от протестите Борисов обяви, че остава на власт. А министри и депутати от първа линия в партията обясняват пред медии колко тежки месеци предстоят и как само правителството може да спаси държавата. Сред тезите на ГЕРБ са, че никоя друга партия не е готова за избори, а и няма смисъл от предсрочни, тъй като редовните са идната пролет.

Представители на управляващите формации обаче се въздържат да коментират ситуацията извън официалните изявления. Според депутати, с които „Дневник“ разговаря, към момента оставка на правителството не е необходима и не е обсъждан план Б. В малкия коалиционен партньор – „Обединени патриоти“, смятат, че нямат основания да спрат да подкрепят кабинета на Бойко Борисов. Неофициално се разчита и на подкрепата на партията на Веселин Марешки „Воля“.

И двата лагера в БСП се обявяват в подкрепа на протестите, за незабавна оставка на правителството и за предсрочни парламентарни избори. Според социалисти обаче Бойко Борисов ще се опита да удържи властта до край. Вотът на недоверие, който БСП планира да внесе, засега изглежда, че няма да бъде успешен.

Най-интересно е какви ще са действията на партията на Ахмед Доган ДПС, която често гласува за решения на кабинета, макар и да подкрепя вотове на недоверие към него. А покрай събитията около в парк „Росенец“ се опита отново публично да се заяви като опозиционна на ГЕРБ. От дълго време обаче представители на партията говорят за правителство на националното съгласие. ДПС иска и план за ускорено икономическо развитие. В средата на юни пред „Труд“ депутатът Рамадан Аталай коментира, че трябва консенсусно управление, защото в настоящото няма воля за реформи. Според него „незабавно трябва да се съберем и да направим и националния план за усвояване на евросредствата за прехода след пандемията и за прилагането на зеления пакт като част от плана за ускорено икономическо развитие.“ Аталай стоеше до почетния председател Ахмед Доган преди дни в Росенец.

Затова и сред сценариите се обсъжда вариант, за да не дават властта дори и временно на служебно правителство на Радев, да се сформира друг кабинет от този парламент.

Шансът за оставка расте

Според политолози и социолози, с които „Дневник“ разговаря, шансовете за предсрочни парламентарни избори растат, но дали ще се стигне до такива продължава да зависи най-много от Бойко Борисов, който засега демонстрира решимост да продължи да управлява. Никой от тях не се ангажира с прогноза кога премиерът би подал оставката на правителството си.

Във всяка секунда може да има оставка по простата причина, че властта се разпада. Способността на ГЕРБ да управлява процеса в момента е на практика нулева“, смята политологът Евгений Дайнов. Той е категоричен, че правителството няма да изкара мандата си.

Според политолога Първан Симеонов правителството може да подаде оставка, но може и да устои до края, а това зависи от много обстоятелства. Социологът Юрий Асланов смята, че ако реши, правителството може и да изкара мандата си на инат, но границата на търпимостта е премината, а гневът расте и ако една партия е разтревожена за политическото си бъдеще, тя трябва да усеща кога да даде назад. По думите му досега Борисов е имал усет да задържи разпада, но тепърва ще разберем дали и този път интуицията му ще го спаси.

Факторите, които влияят на Борисов

Според Първан Симеонов в най-голяма степен решението за оставката зависи от самия Борисов и от това колко здрави са нервите му. Той смята, че към момента няма обстоятелства, които да засилват необходимостта от оставка – икономическата ситуация засега не е тежка; западните партньори не са против правителството; както и няма политическа непоносимост към него. Освен това в целия свят коронавирусът сякаш не настройва хората към резки движения.

- Advertisement -

Фактор е дали кръгове около ДПС ще решат нещо друго. Засега няма такива индикации. Прокуратурата също е фактор“, смята още Първан Симеонов. Той дава за пример кабинета „Орешарски“, който подал оставка не заради протестите, а защото ДПС решила така. По думите му обаче ситуацията с протестите сега е различна – в тях се включват и „Демократична България“, и хора на БСП, Мая Манолова и Слави Трифонов, а ключов момент е, че президентът Румен Радев говори на няколко опозиционни езика; но е важно да не стане „някоя тежка глупост на протеста“, т.е. да не реагира полицията със сила.

Протестите се разрастват и вече са и в големи и по-малки градове извън София.
Протестите се разрастват и вече са и в големи и по-малки градове извън София.

Политологът Евгений Дайнов смята, че решението на Борисов зависи от обективната ситуация. Според него различни структури изоставят премиера, а МВР вече не му се подчинява. „В този разпад на институции той ще бъде принуден да подаде оставка за самозащита и като инстинкт за оцеляване на тялото му“, казва Дайнов.

Според него в момента е съвършено ясно, че Ахмед Доган и Делян Пеевски командват в МВР и финансовото министерство.

Според Юрий Асналов дали ще има избори зависи най-вече от Борисов, но никой не може да каже какво му минава през акъла. Имало и външнополитически фактори, които могат да повлияят на решението му.

Какво следва

Според Първан Симеонов по-логично е да няма оставка и кабинетът да остане, но не винаги нещата се случват според логиката. По думите му управляващите може да се надяват протестите да позатихнат през август или да се появят разногласия между представителите на десните и левите в тях.

Юрий Асланов смята, че вероятността за оставка не е висока, но е склонна към нарастване и това ще зависи от начина, по който ще продължат протестите, от характера им и от кристализирането на политическа идея от страна на протестиращите, която да е разбираема за повече хора. Ако няма оставка обаче, ще се стигне до агония с неясна продължителност, от която ГЕРБ ще загуби.

„Мисля, че ще направят най-лошото – ще отлагат оставката, докато произвеждат повече хаос, който ще произвежда повече насилие. Ще има отцепване на институции от Борисов, които ще попадат под контрола на други хора, а това ще води все повече до гняв. В този разпад Гешев ще се опитва да завзема властови територии„, смята Евгений Дайнов.

Избори или не

При оставка може и да се направи опит за ново правителство в рамките на този парламент, но успехът му ще е съмнителен, смята анализаторите. Според Първан Симеонов втори кабинет в рамките на този мандат е сложен и труден за разбиране сценарий, който ще доведе до по-голяма зависимост на ГЕРБ от ДПС, от която Борисов би трябвало да бяга. Той смята, че Борисов може да направи министерски промени и така има шанс да намали влиянието на ДПС в правителството, както и да направи някакъв жест към градската десница, тъй като в ГЕРБ имало хора, които все още си представят управление с десните. По думите му пред някои от тях Томислав Дончев има добър имидж на евроатлантик.

„Ще се опитват да се вкопчват в рамките на този парламент, но някои ще си направят сметка, че е по-добре да има избори, за да си качат собствения глас“, смята Евгений Дайнов.

Според Юрий Асланов ДПС може и да поиска нов кабинет в рамките на този парламент, но не се знае дали Борисов ще се закачи на тази въдица. Той смята, че широка коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна.

„И Борисов, като че ли и ДПС не искат служебен кабинет на президента. Вариантът предсрочни избори също така ще завари крайно неподготвени други политически проекти. Предсрочни избори сега ще фиксират съществуващото статукво и няма да позволят на нови проекти да влязат в парламента. Това е второто желано развитие от ДПС – да се пресекат нови щети от преразпределението на политическото пространство“, смята Асланов.

Автор: Здравка Андонова

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече