Могат ли президентът и протестиращите да свалят главният прокурор?

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев няма право да иска оставката на главният прокурор Иван Гешев. Не могат да свалят и протестиращите. Начинът за това е описан в Конституцията. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той цитира чл. 129, ал. 3 от основния закона на републиката, според който има пет основания за оставка: – навършване на 65 години; оставка по лично желание; влизане в сила на осъдителна присъда за криминално престъпление; трайна фактическа невъзможност да се изпълняват правомощията повече от една година и тежки нарушения и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Дали има тежки нарушения преценява Висшият съдебен съвет, уточни професорът.

До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От изявленията, които прави главният прокурор, не ми се вижда склонен да подаде оставка“, добави той.

- Advertisement -

По думите му Радев може само да призове главния прокурор да се оттегли, но не и да иска оставката му.

Главният прокурор така ги възприема нещата и казва: „Няма да подам оставката“, напомни бившият конституционен съдия. Според него грешката на Гешев е, че непрекъснато говори за въздаване на справедливост, а това е работа на съда. Главният прокурор трябва да говори за законност, смята бившият конституционен съдия.

Проф. Киров призна, че нахлуването на прокуратурата в президентството е било грешка.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече