Експерт: България е като Ухан

0

- Advertisement -

Австрийски експерт предполага, че 50% от населението в България са заразени с коронавирус. А Euraktiv пише, че стратегията на Бойко Борисов да разхлаби карантината, за да усмири гнева на хората се е провалила

Източник: Дойче Веле

50% от населението на държави като България и Косово навярно са заразени с коронавирус. Това стряскащо твърдение направи Франц Алербергер, ръководител на отдел „Хуманна медицина“ към австрийската Агенция за сигурност на храните. Пред списание “Профил” Алербергер заяви още, че не вярва на официалните данни за броя на заразените в Балканските държави. Реалните стойности, според него, са десет пъти по-големи. Експертът се аргументира с многото заразени хора, които се завръщат от региона на Балканите в Австрия. Според него, подобно висок процент на инфекции e имало в китайския град Ухан и в австрийския курорт Ишгъл (43%). Междувременно Австрия върна карантината за пристигащите от страните на Западните Балкани, както и от България и Румъния.

България – от държава за пример до огнище на коронавирус

До средата на юни, когато мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса бяха разхлабени, България беше една от най-слабо засегнатите от пандемията държави в ЕС, пише Антоанета Николова за Euraktiv.

А сега Италия, която беше сред най-тежко ударените от болестта държави, въведе карантина за пристигащите от България. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца  обаче не бе впечатлен от оценката на премиера Бойко Борисов, че с ефективните си мерки срещу Ковид-19 България можела да служи за пример на останалите в ЕС.

- Advertisement -

В Италия обаче решиха да се осланят на статистиката.  А тя сочи, че в последно време България регистрира по около 300 случая на нови инфекции дневно – между 10 и 20 пъти повече в сравнение с април и май. От 24 юли пристигащите от България и Румъния попадат в същата рискова група като посетилите САЩ, Индия и Бразилия. Според властите, новите случаи на Ковид-19 в Италия се дължат именно на пристигащи от рискови държави.

Италия не е единствената държава, която реагира на притеснителните новини от България и Румъния. Гърция, Дания, Белгия и Люксембург са само част от страните, които изискват PCR-тест от пристигащите оттам, припомня Euraktiv. Властите във Виена изискват и отрицателен PCR-тест от пристигащите от България. В противен случай те се поставят под 10-дневна карантина. Словакия, Латвия и Естония пък поставят пътуващите от България под карантина, независимо какви са резултатите от теста.

„В началото на март България затвори своите граници, наложи стриктни мерки и успя да овладее разпространението на вируса. Болниците не бяха претоварени, а до началото на лятото около 100 човека бяха починали след заразяване с Ковид-19. Докато в някои дни от месец май България регистрираше едва по 10 нови случая, в Италия и Испания имаше стотици жертви на пандемията. Сега нещата се обърнаха на 180 градуса: в редица региони на Италия новите случаи в последните седмици са единици или въобще няма такива, докато в България и региона вирусът се разпространява бързо“, пише Euraktiv.

Тактиката на Борисов се провали

Мерките срещу болестта бяха радикално разхлабени, отбелязва Euraktiv

Повечето тестове за коронавирус не са основната причина за повишаващия се брой на новите инфекции, отбелязва още изданието. Този скок навярно се дължи на рязкото разхлабване на мерките. България се превърна в единствената държава в Европейския съюз, която позволи публика на стадионите, посочва изданието. Бойко Борисов реши да разхлаби рестрикциите в България, за да предотврати недоволството и гнева на хората. Но тази тактика очевидно се провали: от началото на юни в България има не само повече протести, но повече нови инфекции.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече