Намесва ли се Прокуратурата в свободата на медиите?

0

- Advertisement -


Комисията за журналистическа етика осъжда опита на прокуратурата да се намесва в редакционната политика на определени издания, като определя това като намеса в свободата на медиите. В позиция, гласувана единодушно, комисията припомня, че единствено тя може да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии.

Повод за реакцията е прессъобщение на държавното обвинение от 4 август, което напомня на право на отговор и което се опитва да защити прокурор Боряна Бецова заради статия на сайта „Свободна Европа“, озаглавена „Първо, не е ябълка и, второ, не е гнила.“ Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, с автор Борис Митов.

В материала се припомнят факти от биографията на прокурор Бецова и данни за нейното кариерно израстване. Тя е един от тримата обвинители, които ще проверяват изтеклите записи с гласа на премиера. Въпреки неуспехите й по ключови разследвания тя израства безпроблемно в кариерата.

Прави впечатление, че реакцията на прокуратурата идва близо месец след излизането на статията от 8 юли. В позицията, която е разпространена от името на дирекция „Публична комуникация“, се твърди, че „съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)“. В нея не се посочва нито едно невярно твърдение от статията в „Свободна Европа“, а се дава различно обяснение за изхода на част от делата, които Бецова наблюдава.

Прокуратурата обвинява автора и в „тенденциозно отношение“ спрямо един от прокурорите. Самото държавно обвинение са отказали да обявяват кои са обвинителите, които ще извършат проверката на записите. Практика на прокуратурата е да не съобщава кои са наблюдаващите прокурори по ключови казуси, както и да крие постановленията, с които те отказват да образуват разследване. За това, че Бецова е един от тримата обвинители, става известно от неин мейл до сайта „Бивол“, с който се изискват аудиофайловете със записите.

В позицията на държавното обвинение се твърди, че е „допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията“. „Видно е, че публикацията е поставена в секция „Новини“ на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция „Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала“, твърдят още от държавното обвинение.
Оттам призовават „Свободна Европа“ да се придържат стриктно „към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното“.

Коя е Боряна Бецова

В статията на Борис Митов се припомнят няколко случая, по които Бецова е работила. Тя е обвинителят, който отказва да образува разследване срещу бившия министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски – Иван Данов. По сигнал на главния редактор на сайта „Бивол“ Атанас Чобанов тогава трябваше да бъде проверено дали Данов е получавал помощи за безработица във Франция, докато е работил в България.

- Advertisement -

Отказът на Бецова беше обжалван, но абсолютната давност по случая изтече точно преди Софийската апелативна прокуратура да обяви, че е все пак е открила данни за престъпление на бившия министър.

В позицията на прокуратурата е отбелязано, че причината за отказ да се образува разследване не е изтеклата давност, а фактът, че в материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, според което: „няма данни за извършени плащания без правно основание“.

Бецова е прокурорът, който отказа разследване по сигнал на „Протестна мрежа“ срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев и други хора. Според активистите има разминаване между стандарта на живот и декларираните от Пеевски доходи и посочваха данни за съмнително финансиране от майка му Ирена Кръстева и бившия водещ Николай Бареков, както и предполагаемо пране на пари.

Бецова е обвинителят, който наблюдаваше разследването срещу бившия зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров. Той беше напълно оправдан и съди прокуратурата за обезщетение от 70 хиляди лева. Бецова беше наблюдаващ прокурор и по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангеличин. Те бяха обвинени за престъпление по служба и безстопанственост. Според позицията на държавното обвинение „трябва да е ясно, че доказването на дадено престъпление се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се съобразяват“.

Кой е в комисията за журналистическа етика

Комисията за журналистическа етика е работният орган на неправителствената Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ (НСЖЕ), учредена през 2005 г. Целта ѝ е да създаде и поддържа система за саморегулиране на печатните и електронните медии в България на основата на Етичния кодекс на българските медии, приет през същата 2005 г. Съучредители на фондацията са Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Съюзът на издателите в България, Съюзът на българските журналисти, Българска медийна коалиция и Фондация „Център за развитие на медиите“. Председател на Етичната комисия е проф. Нели Огнявова, а членове са Весислава Антонова, Даниела Тренчева, Бойко Василев, Гена Трайкова, Илия Вълков, Диляна Илиева, Александър Кашъмов и Ирина Недева.

Автор: Лора Филева

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече