Екоактивист: Зелената сделка иска повече железопътен транспорт, а Борисов строи магистрали

0

- Advertisement -

„Много трудно Борисов може да се впише в Зелената сделка“, обяви пред БНР екоактивистът Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“. Според него България е в много неизгодна ситуация в момента по отношение на Зелената сделка. Той припомни, че първоначално страната ни се е противопоставяла на тази сделка: 

„Позицията на България беше, че подкрепяме дългосрочните цели – към 2050-а година, но отказваше да поеме ангажименти до 2030-а година. След акто видя, че това не се получава и страните от ЕС искат бързи резултати и обвързаха средствата по отношение на зеленото възстановяване и многогодишната рамка, сега българските чиновници трябва да пишат неща, които доскоро са оспорвали“.

Сандов обясни, че става дума за мобилизация по различни кабинети да се напишат спешно едни стратегии за следващите 4 години, които да усвоят около 10 млрд. евро.

- Advertisement -

Той изтъкна, че ЕС вече е минал на ниво, в което няма да раздава пари „на калпак“.

В предаването „12+4“ съпредседателят на „Зелено движение“ коментира, че това, което прави правителството, е обратното на заложеното в Зелената сделка:

„Зелената сделка иска повече железопътен транспорт, а Борисов строи магистрали. Зелената сделка иска повече възобновяеми енергийни източници, а Борисов строи АЕЦ „Белене“ и газопроводи“. Тя иска биоземеделие, Борисов насърчава  едроземеделски стопанства с монокултури и използване на пестициди. Зелената сделка означава биоразнообразие, а по времето на Борисов виждаме „подпорни стени“ по крайбрежието и багери в националните паркове“.

Той беше категоричен, че управляващите могат да впишат страната в Зелената сделка само изкуствено, със създаване на стратегия, която не почива на реалните политики на това правителство, и с писането на проекти, за да отидат парите в конкретни хора, както е било и до момента.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече