На Коледа арменците слагат в баницата с късмети… копче!

0

- Advertisement -

Да, копче! Правилно прочетохте. Такъв късмет ще ви се падне в баницата, ако празнувате арменската Коледа. По традиция тя се отбелязва не на 25.12, а на 6.01, заедно Благовещение. „Въпреки че ние също сме православни християни, има доста разлики между нашето и българското Рождество“, разказва ни Размиг Чакърян, който е женен за българка.

В семейството му всяка година се празнуват две Коледи, на което най-много се радват децата им. „На 24 декември се събираме с родителите на съпругата ми, а на 5 януари, когато е нашата Бъдни вечер, каним приятели от арменската общност. Винаги обстановката е много задушевна и се обръща голямо внимание на трапезата“, усмихва се Чакърян, който е и представител на Арменско благотворително дружество ХОМ.

Всъщност, ще се изненадате, но това е датата на оригиналната Коледа. Преди 4 век християните масово са я отбелязвали именно на 6 януари, когато се празнува както раждането на Исус, кръщението, така и Богоявлението. Едва век по-късно датата е променена на 25 декември, за да замени езическия празник, посветен на Бога на Слънцето.

„По традиция постим само 1 седмица преди Рождество. Съпругата ми пък спазва българските пости, но за нея не представлява проблем да ми приготвя месо, докато тя се въздържа. Когато дойде големият празник пък основното ястие задължително е риба, което също не е прието тук“, обяснява Размиг Чакърян.

- Advertisement -

На трапезата винаги има и традиционен сплетен хляб, оризов пилаф, смокини и други, както и подобна на нашата баница с късмети, но приготвена само от солено тесто и с копче, вместо пара.

Десертите са изключително вкусни и имат специално значение.

„Децата обожават е ануш-абур. Това е пудинг на основата на пшеница с горски плодове, сушени кайсии и други. Прави се, за да се запази цялата година сладка“, уточнява арменецът.

Но най-любимият момент за малчуганите, разбира се, са подаръците. За разлика от нашия обичай, в Армения те се отварят на 31 декември. В семейството на Размиг Чакърян са избрали да спазят именно тази традиция, защото така я съчетават с новогодишните изненади. Добре е този дар по някакъв начин да вещае хубави събития за предстоящата година.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече