Колко окървавени глави на невинни ще струва оставката на Бойко Борисов?

0

- Advertisement -

Поредният побой на невинни граждани, които протестираха мирно, води директно към оставката на правителството на Бойко Борисов, мнозинството в парламента и на главния прокурор Иван Гешев. И нито едно оправдание на властта няма основание – задължението да се осигури мирен протест беше на управляващите и те не го изпълниха.

Пропагандата на властта работи отлично и ретранслира обвиненията, които се тръбят от парламента и полицията, към протеста на жълтите павета, че в сряда вечерта бил агресивен. Не, не беше. Агресивни бяха единици на фона на десетките хиляди протестиращи. От сутринта те къртиха павета и замеряха полицията, но тя не им направи нищо. А можеше да ги изведе и предупреди един по един. Вместо това обгази с неизвестен газ нищо неподозиращи хора. А след това по тъмно преби част от малкото останали на площада и незаконно разруши палатковите лагери. Целият сюжет, изфабрикуван от управляващите, беше като на комунисти на Девети септември – терор и произвол.

От това се роди пропагандната теза, че няколко протестиращи с подръчни материали са смлели от бой тежко въоръжени и екипирани полицаи

Наистина е жалко. Да, никой няма право на агресия срещу орган на реда. И ако този орган си беше изпълнил задълженията, атаките щяха да бъдат свеовременно прекратявани – в рамките на закона.

По всички нормативни актове – като се започне от Европейската конвенция за правата на човека и практиката на съда в Страсбург се стигне до българската конституция – правителството е длъжно да гарантира и осигури правото на гражданите да протестират. Така е при демокрацията. Това води до конкретното задължение на полицията да неутрализира всички форми на провокация, които пречат на мирните протестиращи.

Това обаче не се случи, не защото полицаите на площада решиха така, а защото така им беше наредено отгоре. Да не забравяме, че вътрешен министър в момента е човекът, който ръководеше националната полиция и оправда действията й, вместо да я възпре, при побоя на мирни граждани, протестиращи до летния сарай на Ахмед Доган в Росенец през юли.

Полицията вече втори месец е използвана, за да разединява гражданите, да ги настройва едни срещу други, да създава предпоставки за конфликти и саморазправа помежду им, както се случи на столичното кръстовище пред Румънското посолство преди десетина дни.

И тогава никой от властта не понесе отговорност за неопазването на мирния протест и за нарочното ненамиране на баланс между интересите на протестиращите и на тези, които не протестират. И е крайно време неподкрепящите протестите да направят разликата и да разберат, че полицията им нарушава правата. Така е при авторитарните режими.

Правителството на Борисов и лично премиерът погазиха индивидуалните политически права на всички мирни участници в протеста и в Росенец, и пред Партийния дом в сряда. Те носят отговорност и за пребитите невинни хора на сбирката на ГЕРБ в „София тех парк“, където цялата вина за организираните банди с биячи, тормозили протестиращи, журналисти и дори пиар на самото правителство, беше прехвърлена на неизвестен младеж.

Той беше легендиран пред обществото като самостоятелен играч, въпреки че всички видяхме с очите си, че е част от хайката, която беше стикована както с официалната охрана на събитието, така и с полицията, както и с пресцентъра на ГЕРБ и на Министерския съвет

Дори заради този случай всички замесени, начело с Борисов и Гешев, трябва да понесат отговорността си веднага. И тук говорим и за наказателна отговорност, не само за оставката им.

В сряда вечер полицията, командвана директно от правителството, не опази обществения ред. Вместо това тя допусна насилие над десетки невинни хора – протестиращи, журналисти и случайни минувачи. Изпълнителната власт жертва и свои униформени служители, като им нареди да търпят удари. И то дълго. А всъщност беше длъжна да се погрижи и за тяхната сигурност и невредимост.

Хората на площада и хората пред екраните видяхме едно: неизвестни младежи излязоха на предна линия пред Партийния дом и започнаха да хвърлят бомбички, а по-късно всякакви предмети срещу полицаите. Униформените ги оставиха да безчинстват повече от час.

След това започна масово полицейско настъпление срещу протеста и пребитите се оказаха други, а не въпросните агресивни младежи

- Advertisement -

Управляващите разиграха познатия си сценарий, на който обаче е време да се сложи край. А именно – да използват провокатори от футболните агитки и криминалния свят, за да компрометират протестите, да пребият невинни. Не е сигурно дали въобще някой от агресивните нападатели всъщност ще понесе отговорност.

Тази сценка ни беше разиграна и във втория ден на протеста. Тогава стана абсолютно същото – две момчета и момиче бяха малтретирани нечовешки, след като пред тях на първа линия изникнаха мускулести бабанки и започнаха да хвърлят камъни по кордона от полицаи. Зад този кордон обаче бяха завлечени не агресорите, а невинните протестиращи. Пред очите на десетки свидетели те бяха бити и ритани, отказана им беше медицинска помощ – полицаите отпратиха дошлата линейка.

Този случай се замаза с огромни усилия на властта – столичната полиция обяви с половин уста, че ще накаже четирима свои служители. Дали са били смъмрени или нещо друго – можем само да гадаем. Това остана тайна, както и имената и длъжностите им. Битият студент в Холандия Евгени Марчев, беше държан незаконно в полицията – пребит и без никакво обвинение, защото очевидно няма за какво. Замазването на неговия случай, който беше достатъчен за оставка на Борисов, даде кураж на властта и на 56-ия ден да безчинства срещу протестиращите.

Най-нагло е опъването на чадър над провокаторите, които по закон трябва незабавно да бъдат извеждани, а организацията зад тях – разкривана. Вместо това тези зависими хора биват държани на каишка и очевидно използвани всеки път, когато на властта й потрябват. Абсурдно е полицейски началници да твърдят, че ги знаят кои са, че се очакват провокации, че има хора от футболни агитки, че им се плаща, а да не предприемат нищо срещу тях. В част от разказите си свидетели на агресията от сряда вечерта твърдят и, че до момчетата с бомбичките е имало цивилни полицаи…

Лично Борисов дължи отговори на обществото:

1. Какво стана с биячите на Евгени Марчев и другите младежи?

2. Кой полицейски началник понесе отговорност за побоищата тогава?

3. Кой полицейски началник ще понесе отговорност сега?

4. Кой издаде заповед в сряда вечер отново да се покровителстват провокаторите?

5. Кои са провокаторите на последния и на предишните сблъсъци? Кои са „ултрасите с досиета“, както ги определиха от столичната полиция? Кой им плаща? Защо още не са наказани?

6. Кои са полицаите с боксове и с емблеми с черепи по униформите и емблеми с надпис: „Един изстрел. Един убит. Аз решавам. Никакви угризения“ на английски? Кой носи отговорност за тези незаконни атрибути? Това полицаи ли са всъщност?

7. Колко окървавени глави на невинни ще струва оставката на Бойко Борисов?

Автор: Светлана Георгиева

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече