Строежът на пътната връзка Видин-Ботевград – поредната врътка за източване на милиони (документи)

0

- Advertisement -

Кукловодите на Бойко Борисов не му позволяват да хвърли оставка, защото им е нужен във властта – да раздава милиарди за обществени поръчки на „правилните” фирми. Вътрешен човек разкри една от най-актуалните врътки, с които ще бъдат откраднати няколко десетки милиони – строежът на пътната връзка Видин-Ботевград, съобщи Narod.bg.

„Джи Пи Груп”, компания свързана с олигарха Валентин Златев, босове от ВИС, а и според разследвания на сайта Бивол и депутата от ДПС Делян Пеевски, „Главболгарстрой” на вечния строител Симеон Пешов, „Инжстрой холдинг” на близкия до Ахмед Доган бизнесмен – 57-годишния Пламен Георгиев Стилиянов и фирма под контрола на Христофорос Аманатидис – Таки, получават строежа на четирилентовия път без обществена поръчка.

Държавното предприятие „Автомагистрали” възлага директно дейности за над 200 милиона лева, призна източник от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Другата седмица строителите ще получат аванс и 45 милиона ще приберат хората около Бойко Борисов.

Безотчетното харчене и свръх задлъжнялост ще се прехвърлят на следващото правителство, което ще замени хунтата ГЕРБ, коментира информаторът.

Играчите в заверата са интересни с това, че от години прилапват лъвския пай от обществените поръчки за строителство в България.

„Джи Пи Груп”, например, е спрягана като най-голямата строителна компания у нас. През настоящия програмен период (2014 – 2020), самостоятелно или като част от обединения, дружеството има спечелени обществени поръчки и проекти за фантастичните 600 млн. лв. от еврофондовете, показва справка в публичните регистри, показа разследването.

В средата на октомври 2018-а Бойко Борисов изненадващо обяви, че ще извади консорциума от проектите с европейско и държавно финансиране.

Разпорежданията му към пътната агенция да извадят фирмата от списъка с кандидати дойдоха, след като Европейската комисия сезира ОЛАФ за корупция и машинации при спечелени от „Джи Пи Груп” европроекти. Въпреки това консорциумът очевидно работи на пълни обороти.

Босът на варненския „Инжстрой холдинг” Пламен Георгиев Стилиянов също не е случаен – строителят, който участва като собственик и управител в над 20 дружества, намаза „тлъстинка”, по думите на премиера от СИК, покрай далаверата на Държавен фонд „Земеделие” с къщите за гости.

Милионерът от Варна, който от години прави сериозни суми от кърпеж на пътищата в и около морската столица, бе сгащен, че е източил ДФЗ с отпусната субсидия по ПРСР 2007 – 2013 (мярка 311), за проект: Реконструкция и преустройство на хижа „Ламборджа“ в хотел, ПИ №00068 в землището на с. Искър, общ. Вълчи дол, обл. Варненска.

Информацията сочи, че управители на луксозната хижа са МИЛЕН ДИМИТРОВ ВЪЛЧЕВ , ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ СТИЛИЯНОВ , ГЕОРГИ ПЛАМЕНОВ СТИЛИЯНОВ , ИНЖСТРОЙ ХОЛДИНГ АД и ПИ ЕНД ДЖИ АД. Като потвърдените разходи по договора са на стойност 401 818 лв., а на потвърдената субсидия по договора, 281 273 лв.

Бенефициент по проекта е „Стили Агро“, със седалище и адрес на дружеството Варна, ул. „Александър Дякович“ №31, където е регистрирана и „Инжстрой холдинг”.

От направената справка в търговския регистър се оказа, че целият капитал на дружеството е на „Инжстрой холдинг“ АД, собственост на Пламен Георгиев Стилиянов.

„Инжстрой холдинг“ на Пламен Стилиянов е една от фирмите, заедно с „Хидрострой“, която от години прави ремонтите на инфраструктурата във Варна и е една от богопомазаните фирми, които задължително печелят обществените поръчки.

- Advertisement -

Така излиза, че Пламен Стилиянов, който с парите, които направи от фризиране на „дупки“, може да ремонтира, преустройва и построи стотици къщи за гости и хотели, лапа пари от ДФЗ за да „преустройва“луксозна вила!

За негово щастие разкритието се оказа много шум за нищо, тъй като далаверата така и не бе наказана с цялата сила на закона и варненецът се измъкна сух, за да продължи да участва в обществените поръчки с благословията на своя ментор Ахмед Доган.

„Проектът за изграждане на четирилентов път Видин – Ботевград е приоритетен за правителството. Ускореното му изграждане, по което има консенсус в рамките на коалицията, ще осигури още работни места, а това ще помогне за преодоляване на негативите от кризата вследствие на пандемията от COVID-19.

Разкриването на нови работни места ще допринесе за стабилизирането на икономиката и за подпомагане на строителния бранш. МРРБ работи усилено по процедурите за теренно осигуряване и стартиране на реални строителни дейности по проекта, както и по другите големи инфраструктурни проекти като магистрала Хемус“, обясни в средата на май министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

За още по-точна конкретика за напредъка на проекта отправихме писмено запитване и към Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ето и отговора:

По модернизацията на направлението Видин – Ботевград се работи на три участъка – лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,3 км/ между Мездра и Ботевград, както и на отсечката Видин – пътен възел „Макреш” /29,43 км/.

Проектът за модернизацията на път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград е на инженеринг – проектиране и строителство, като това включва и необходимите геоложки проучвания.

И на двата участъка в момента се изпълняват проучвателно-проектантски работи, съгласно заданията за проектиране и условията на договорите и съобразно извънредното положение, въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 и противоепидемичните предписания.

В отсечката Видин – п.в. “Макреш“ през октомври 2019 г. е издадено разрешение за строеж за участък от км 31+990 до км 33+200. За останалата част от обекта се провеждат отчуждителните процедури.

За първи път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на пътя ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след приключване на обекта.

Целта е строителите да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок. С постановления на Министерски съвет от септември и октомври 2019 г. беше осигурено финансово обезпечаване на обектите.

С 419 327 906 лв. ще се финансира модернизацията на участъка Мездра – Ботевград. 796 749 500 лв. са за модернизацията на участъка от пътя между Видин и Ружинци, с дължина над 54 км.

На този етап няма промяна в крайния срок за завършване на проектите. В зависимост от това колко ще продължи борбата с разпространението на заразата и опазване живота и здравето на работещите, по информация на строителите в бъдеще е възможно да има забавяне.

В ход са тръжни процедури за участъците от пътен възел “Макреш” до Бела (13,6 км) и от Бела до Ружинци (11,12 км). Подготвят се проектите за отсечките Ружинци – Монтана (40,3 км), Монтана – Враца (28,7 км) и за рехабилитацията на Враца – Мездра (9 км).

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече