Защо руски учители и доктори отказват ваксината на Путин срещу Covid-19?

0

- Advertisement -

Те настояват първо да мине пълното й клинично тестване преди да бъде масово поставяна

По-голямата част от руските учители, а също и лекари, които са сред първите, получили ваксината срещу коронавирус Sputnik V, рекламирана от Путин по държавната телевизия, са против задължително ваксиниране, докато препаратът не премине пълни клинични тестове, съобщи CNN. Това показват и резултатите от онлайн анкета на синдиката на руските преподаватели “Учитель“. В момента ваксинирането е по желание.

Руската ваксина още не е преминала задължителните тестове от трета фаза върху хора. Британското медицинско сп. „Lancet” съобщи, че Sputnik V стимулира е „безопасна и предизвиква имунен отговор“ около 1,5 пъти по-силен в сравнение с този на пациенти, излекувани от Covid-19, според първите изпитания, проведени с 76 души под 60-годишна възраст, предимно млади мъже. Което не е напълно достатъчно, за да се гарантира, че ваксината може да предпази от Covid-19 и по-възрастните.


Юри Варламов, московски учител и член на профсъюза, заяви, че не иска да се ваксинира, защото не е убеден, че препаратът е безопасен в момента. „Преди края на изпитанията те не могат да направят ваксинирането задължително. Но знаете, че в някои училища и държавни учреждения се говори тя да стане задължителна до края на годината“, заяви Варламов.

Според Марина Балуева, вицепрезидент на учителския синдикат, петицията срещу задължителното ваксиниране на преподавателите, е по-скоро предпазна мярка.

„Първо, знае се, че качеството на нашите ваксини е по-ниско от това на чуждестранните“, заяви Балуева, цитирана от CNN. “Второ, ваксината бе създадена със скоростта на бърз влак, което вече поражда опасения. Тя бе създадена набързо“.

Въпреки обещанията на властите, че ваксинирането ще е по желание, Балуева се опасява, че действителността ще е съвсем различна, както често става в държавните учреждения в Русия.

Пример е ваксинирането за сезонния грип, което, официално, не е задължително за преподавателите, а по желание. Но според Балуева в някои училища от учителите се изисква до един да се ваксинират.

Налагането на наказания за учители, отказали ваксината на Путин срещу коронавируса, ще зависи от училищните директори. Не е изключено онези преподаватели, отказали да си я инжектират, да бъдат отрязани от премии, ако не се ваксинират.

Д-р Анастасия Василиева, която е сред поддръжниците на отровения опозиционер Алексей Навални, заяви, че създаването на руската ваксина е ускорено под силен политически натиск от Кремъл, за да бъде представена Русия едва ли не като световна научна сила.

„Мисля, че е за да се покаже, че Русия е голяма и силна страна, че Путин е голям и силен президент“, заяви тя пред CNN.

Хирург, колега на Василиева, пожелал изрично анонимност, добави, че в началото на август, когато е била предложена ваксината, той започнал да събира мнения от специалистите.

„Аз не съм експерт по ваксини, затова се обадих на доктори, които се занимават с ваксиниране, обадих се на имунолози“, заяви той. „Те ми казаха: „в никакъв случай не се ваксинирай, ваксината е в сурово състояние“.

- Advertisement -

Затова хирургът твърдо отказал да си я инжектира, въпреки натиска на един от шефовете му в болницата, който го убеждавал, че ваксината била „напълно нормална, добра, невероятна“.

„Обяснете ми, че аз не мога да разбера: как може толкова мощни европейски и международни организации още да нямат готова ваксина, а сравнително малкият институт „Гамалея“ да е готов? Аз не мога да го разбера“, недоверчив е хирургът.

„Тоталитаризмът остана в Русия. Образованието и здравеопазването са двата сектора в най-отчайващо състояние, там всичко става насила. Миналата година си направих ваксина срещу грип, на всички казаха, че сме длъжни да си я инжектираме. И всички го направихме, защото в противен случай, ще има наказания“, добави хирургът.

Какво се знае за ваксината до момента?

Ваксината се състои от човешки аденовирус, генетично модифициран, за да включва „инструкциите“ за клетките на ваксинираното лице да създават само част от коронавируса: неговите протеини с шипове, онези подутини, които му придават неговата характерна форма на средновековен боздуган.

Sputnik V се инжектира чрез две отделни дози, всяка от тях използва различен аденовирусен вектор.

Човешкото тяло тренира защитните си сили с тези чужди и по принцип безвредни протеини. Това е стратегия, подобна на използваната в експерименталната ваксина на китайската компания Cansino Biologics, а също и на тази на американската компания Johnson & Johnson, която ще бъде тествана върху 190 доброволци в Испания.

Новостта на руския подход е, че учените първо инжектират един тип аденовирус и 21 дни по-късно инжектират доза на базата на различен аденовирус, за да стимулират допълнително имунния отговор. Руските институции се хвалят, че Sputnik V е „първата регистрирана ваксина“ в света срещу Сovid-19, въпреки че не е известно дали е напълно безопасна и ефективна

Руските изпитания се проведоха във военната болница „Бурденко“ и в център на университета „Сеченов“. В експериментите са участвали както цивилни, така и военни, подписали писмено съгласие. Предварителните резултати, публикувани в списание The Lancet, показват, че двете инжекции предизвикват имунен отговор, подобен на този, наблюдаван при хора, преодолели Сovid-19, без да генерират сериозни неблагоприятни ефекти, ако не се броят повишената температура и главоболието.

За да разберем дали руската експериментална ваксина е наистина безопасна и ефективна, ще трябва да изчакаме резултатите от вече проведено проучване с 40 000 доброволци от различни възрасти и рискови групи. Президентът Путин обяви на 11 август, че една от дъщерите му е била инжектирана с ваксината Sputnik V.

При изследването на руската експериментална ваксина се отчита, че тя не е изпитана върху възрастни хора, както се отбелязва в независим коментар в The Lancet от изследователите Наор Бар-Зеев и Том Ингълсби от университета „Джонс Хопкинс“ (САЩ).

Без да са завършени изпитанията на ваксината от третата фаза на процеса, Русия все още не е убедила света, че Sputnik V работи, отбелязва CNN.

Въпреки това интерес към придобиване на ваксината са още отсега са изразили няколко латиноамерикански държави, както и страни от Близкия изток и от Азия.

Източник: „Дарик“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече