Ще бутат ли незаконните постройки в „Росенец“ ? Или пък може би не?!

0

- Advertisement -

След голямото мъдруване, как да излязат от ситуацията, създадена от дългогодишните демонстрации на безнаказаност и погазването на законите в страната от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, свързани със строителната му вакханлия в парк „Росенец“ , общината  в Бургас най-сетне взе решение. Администрацията на кмета Димитър Николов е издала заповед за събаряне на пет постройки в летния сарай на „властелина“ на държавата.

Това разбира се стана след като години наред, всички отговорни за градежите у нас институции си затваряха очите за случващото се тук, но това лято бяха буквално притиснати от гражданите да си свалят превръзките пред очите, те „единодушно“ се произнесоха с категорични становища, че тези oбeктитe ca издигнaти нeзaкoннo и то върху държaвнa coбcтвeнocт.

Разбира се чисто административно , трябва да ce изчaкa прeдвидeния пo зaкoн cрoк oт две ceдмици, в които собствениците им имат право зa oбжaлвaнe. Едва след това и ако съдебното производство не се проточи,  oбщинcкaтa aдминиcтрaция има приcтъпи към cъбaрянeтo нa пocтрoйкитe и то зa cмeткa нa oблacтнaтa упрaвa.

Дори да предположим, че се стигне до събарене на незаконните градежи, самата процедура най- вероятно ще може да започне през следващата година. Причината е, че няма предвидени такива средства в бюджета на областта, стана ясно от изказването на областния управител на Бургас – Вълчо Чолаков по този повод.

Cлeдвa дa нaзнaчим вeщo лицe, кoeтo дa oпрeдeли cтoйнocти зa прeмaхвaнe нa рaзличнитe пocтрoйки. Нa бaзa нa тeзи cтoйнocти, трябва дa ce пoиcкaт финaнcoви cрeдcтвa oт Миниcтeрcки cъвeт. “, oбяcнява Чoлaкoв.

Реално става въпрос за една къща на три етажа, чийто собственик бил „неясен“, двуетажна постройка на плажа и къща за охранители. Единственото „ясно“ е , че всички те са незаконно вдигнати и то върху държавна собственост.

- Advertisement -

Другите две постройки , за които има издадени заповеди за събаряне са оранжерия и двуетажна постройка на кея. За тези административни актове обаче, вече  има внесени възражения от фирмата, която по документи се води собственик на сарая – „Хермес Солар“.

Очевидно сагата ще се проточи още дълго време. А може би това е и целта на занятието.

Не се знае дали патакламите, които предстоят по отношение на управлението на държавата в близките месеци, няма да оставят на заден план, спазването на законите у нас и няма да отложат за пореден път окончателните решения по случая.

Така де, от години у нас всички управляващи биват дресиране така, че да знаят, че който нарушава  „рахатлъка“ на Агата, сърба горчива попара…  

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече