Осъзнали ли са управляващите каква каша са забъркали с АЕЦ „Белене“?“

0

- Advertisement -

Има известно отлагане в реализацията на Втора атомна – някъде 2035 г. би трябвало да задейства първият блок, 2040 г – вторият блок, а 2050 г – 5 и 6 блок вече не трябва да съществуват, съгласно тези сценарии. Що се касае до съмнението дали ще има или няма да има АЕЦ „Белене“, добрата новина е, че трябва да има нова атомна централа и вече спорът не е дали да я има или не, а дали да е на площадка в Козлодуй или на площадка в Белене“. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в ефира на БНТ. 

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова, площадката в Белене остава като проект за реализация на втора атомна централа, заяви той. Според проф. Тасев забавянето е заради коронавируса.  „5 участника потвърдиха интерес като стратегически инвеститори, два от които са подизпълнители и че те имат готовност да дойдат, да разгледат информационния материал, след което да подадат обвързващи оферти„, изтъкна той.

Категорично несъгласие изрази енергийният експерт Георги Касчиев, който също коментира казуса „Белене“ в студиото на БНТ. 

Оправданието с коронавируса е много жалко и е за много прости хора, така че няма какво да го обсъждаме„, категоричен е Касчиев. „Тази индикация за забавяне се дължи на факта, че управляващите са осъзнали каква огромна каша са забъркали в Белене, от която не се вижда изход“, коментира той. „Министър Петкова много пъти обявяваше, че имаме всички лицензи и разрешения. Сега това, което е ясно е, че мнението и на ЕК, и много експерти в страната е, че първо сеизмичните рискове трябва да се оценят наново, че трябва нова оценка на въздействието на околната среда и че трябва наново да се проведат преговори с ЕК за нотификация“, посочи Касчиев.

Той обърна внимание, че площадката е одобрена със заповед на Агенцията за ядрено регулиране и че не може да се смята за нещо, което не може да се промени, още повече, че има въведени нови изисквания в Европа….

„Въпросите за ядрените рискове не са само национални, поради което има международни конвенции и директиви“, подчерта той и определи като „черешката на тортата“ това, че през последните две години НЕК и АЯР са работели без разрешение да придвижват проекта за АЕЦ „Белене“.

Всяка дейност трябва да става при наличието на разрешения.

Разрешенията от 2006 отдавна са изтекли и не са подновени… Дейността, очевидно, бъдейки в несъответствие със закона е незаконна“, заключи Касчиев. Като пристрастен към проекта, проф. Атанас Тасев отбеляза, че е автор на първия финансов модел и подчерта, че от доста време предлага по-простичкия вариант – бъдещият инвеститор – този, който ще харчи парите да каже – става или не става и подчерта, че към днешна дата има потвърждение.

- Advertisement -

„Изтекли са сроковете, факт е. Има действително нови изисквания, но те едва ли ще имат отношение към площадката на Белене, по-скоро към площадката на Козлодуй“, каза още Тасев.

АЕЦ „Белене“, снимка: БТВ

„Площадката е лицензирана и има процедура за продължаване на лиценза“, изтъкна той. Като отявлен противник на проекта, пък Касчиев, на свой ред припомни, че е автор на първия анализ на БАН, който заключи, че строителството на АЕЦ „Белене“ е необосновано. „Правителството проявява абсолютна непоследователност. 2012 премиерът обяснява колко е опасна площадката… Няма нови изследвания. Площадката си е с всички проблеми, както в началото. Инженерните съоръжения за намаляване на  сеизмичния риск отдавна са запуснати, те са деградирали. Правителството проявява нечуваемост по този въпрос“, посочи Касчиев. В опит да защити проекта, проф. Тасев уточни: „По време на тройната коалиция извикахме геолозите. Да, степента на сеизмичната опасност на Белене е по-висока от тази на Козлодуй. Тогава акад. Тодор Николов каза, че там, където има разломи, там има проблем, на площадката Белене няма разлом“. По този повод Касчиев припомни, че стратегически инвеститор се оттегли точно заради сеизмичната опасност на Белене.

Цените на газа и парното

Не рязко, но ще се вдигне цената на топлата вода, прогнозира проф. Тасев. Касчиев – също потвърди. Позовавайки се на доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се отправят остри критики за сериозна пандемична корупция в енергетиката и предупреждения, че САЩ са както против „Белене“, така и против продължението на „Турски поток“. Опасността от санкции става много реална и по-голяма, което води до риска вложените над 3 милиарда да останат в земята, което в бъдеще ще се отрази много сериозно на цената на газа.

Либерализацията на пазара на тока

За наближващото задължение за 300 000 фирми да излязат на свободния пазар на електроенергия, проф. Тасев отбеляза, че  е необходима нова култура на поведение и внимателно проучване на пазара. Той препоръча на потребителите да избират този доставчик, който доставя на повече потребители по-голямо количество енергия. „Само големият може да бъде гарантиран доставчик на ток“, убеден е той и отбеляза, че има и резервен вариант – доставчик от последна инстанция, но там цените ще са по-високи. Георги Касчиев изрази опасения за замислената либерализация: „не ми е ясно как хиляди фризьорски салони, работилници ще успеят в това време да се ориентират правилно“ и заключи: „Това решение беше много закъсняло, а срокът за въвеждането му – много кратък и определено ще има много проблеми“.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече