Евродепутати с 29 неудобни въпроса към България

0

- Advertisement -

Депутати от Европарламента са отправили по официален ред 29 въпроса към българските власти след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП.

Въпросите са разделени на групи: към вицепремиера; към вицепремиера и заместник-министъра на правосъдието; към заместник-министъра на правосъдието; към главния прокурор и неговия заместник. Това са официалните представители на властта, които бяха изслушани от евродепутатите в Брюксел на заседание, посветено на ситуацията у нас, по-рано този месец.

Евродепутатите питат прокуратурата дали разследва сигнала за пране на пари в Барселона, който излезе в испански медии и в който е замесено името на премиера Борисов.

- Advertisement -

Има и въпрос за изтеклите записи с гласа на Борисов – питането е отново дали прокуратурата разследва повдигнатите в записите теми и по-специално заявено намерение да се разправи с евродепутат от опозицията.

Евродепутатите питат и за състоянието на медийната свобода у нас, както и дали е имало дебат за предложените от управляващите конституционни реформи. Има и въпрос дали предложената реформа в съдебната система ще спази препоръките на Венецианската комисия; както и защо се ограничават правомощията на президента.Друг въпрос към прокуратурата е за изпратени от нея записи и снимки по текущи разследвания, а някои – преди образуване на такива.

Евродепутатите посочват още, че след изслушването в началото на септември главният прокурор е обявил, че това се е случило по негова инициатива. Те потвърждават, че срещата е организирана от тяхната група и питат Иван Гешев ще се коригира ли за невярната информация.

Включени са още въпроси са правата на малцинствата по време на пандемията, за невъзможността на австралиеца Джок Полфрийман да напусне страната, за неспазени права на чужденци собственици на имоти у нас и др.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече