Коя всъщност е жената, снимала в спалнята на Борисов?

0

- Advertisement -

Министър-председателят Бойко Борисов „хвърли нова бомба“, като обвини президента Румен Радев, че е изпратил жена от близкото си обкръжение да снима спалнята му в резиденция „Бояна“.

Четири дни след изказването все още няма институция, която да е реагирала дали разследва това твърдение, дали вече е разследвано, доказано ли е нещо и какво, какви ще бъдат последствията. А президентът беше лаконичен по темата с: „делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“.

До медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип. Няма официално потвърждение, че те са правени от един и същи човек и изпращани от него. На кадрите се видяха пистолет, кюлчета злато и пачки с банкноти от 500 евро в нощното му шкафче. За да се защити тогава, Борисов свика пресконференция с целия ГЕРБ зад гърба си и докато убеждаваше зрителите, че става дума за компромат, подхвърли, че в резиденцията му преди време се е събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ – възможно било някой да е режисирал кадрите. Вторият човек в партията доскоро беше Цветан Цветанов и мнозина изтълкуваха репликата като стрели към него. Тогава Радев беше обвинен само, че го „снима с дрон“ в двора.

Новата версия на Борисов по изключителния скандал, който в друга държава би бил повод да подаде оставка и без да му бъде искана, беше оповестена пред тв репортери, повикани на огледа на строежа на магистрала „Хемус“ край Буховци в четвъртък. Пред тях той обяви по адрес на президента:

Аз съм изяснил как коварно неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Не случайно само той го повтаря, защото близко негово обкръжение го свърши.“

След това добави: „За мен случаят е приключен, взел съм си поуката, но не мога да отрека, че го направиха по брилянтен начин. И след това към него, виждате как, майсторски започнаха да нареждат други неща. Примерно – убийството на манекенка в Гърция, през различни други сайтове гръмна всичко, оказа се пълна лъжа. После – Борисов пие ракия с гангстер, той се оказа Себастиан Курц и сме заедно в Австрия. Такива примери с къщи, острови, мога да ви дам. Лошото е, че хората запомнят тези неща.

За мнозина тези думи на Борисов вероятно са неразбираеми – кога официално и от кого беше изяснено, че видеото е направено от жена, при това и близка на Радев, за какво убийство на манекенка в Гърция говори и за каква ракия с гангстер.

Разгадаване на част от твърденията на премиера е възможно с публикации в жълти медии и във „Фейсбук“.

Видеото е заснето от жена

Видеото беше получено и публикувано от няколко медии, сред които и „Дневник“, на 16 юли. То е озаглавено Na_ gosti_u_Bace и представлява 31-секундна разходка из банята, дрешника и спалнята на премиера, която завършва с нощното му шкафче, върху което има пистолет, а в чекмеджето му – пачки с банкноти по 500 евро и злато.

Още в първите дни след записа, във форуми и в социалните мрежи, потребители анализираха кадрите и твърдяха, че то е снимано от жена, чието отражение се вижда в огледалото. Няколко пъти тази версия изрази и Цветан Цветанов, включително през последните дни, като анализираше, че такъв достъп до спалнята няма мъж. Имаше и обсъждания, че начинът, по който е снимано (забързано или гледната точка), също е „по женски“.

Подробен анализ на кадрите прави и програмистът Стефан, собственик на сайта „Сухиндол.инфо“, който още в средата на юли обясни в клип, че е изследвал видеото и е направил откритието. Ето как описва технологията си:

„1. Увеличих звука 400%

2. При отварянето на шкафчето чух въздишка и ми заприлича на жена

3. Казах си: А, дали има начин да видя отражение?

4. Забавих кадъра до 10% (т.е. много бавничко)

5. Когато се обръща на излизане от дрешника, встрани на огледалото случайно засякох женска фигура.“

На кадъра от 23-ата секунда, показан от Стефан на стопкадър, наистина се вижда женска фигура. Тя е елегантна, с черна рокля, с високи токчета и дълга черна коса, падаща на раменете й. Според повечето гледали кадрите – роклята е без ръкави или дори с гол гръб. Лицето не се вижда. На дясната ръка на жената в огледалното изображение се вижда бяла (сребърна) гривна, според Стефан, а според мнозина – това е ръбът на найлонова ръкавица, която вероятно пази от оставяне на отпечатъци (други свързват с чистачка).

През юли никой в държавата не реагира официално на тези разкрития и те останаха разговор в социалните мрежи.

Предположенията обаче бяха потвърдени официално от самия Борисов преди дни, когато заяви, че е снимала „прекрасна госпожа“. Така премиерът потвърди и първоначалните допускания, че той много добре знае кой кога е снимал и/или записвал.

- Advertisement -

Коя е жената – официално мълчание

Прокуратурата, която с голяма съпротива все пак се принуди да образува разследване за проникването в премиерската спалня, запази пълно мълчание тези дни. Така и не се разбра дали Борисов е разпитван за това, нито дали е направен опит да бъде установено кой е снимал, нито как върви проверката – истински ли са банкнотите и кюлчетата.

Мълчание вече три месеца пази и НСО. Макар че през юли по Би Ти Ви бившият вече началник на службата ген. Красимир Станчев съобщи, че се прави вътрешна проверка за това как са направени снимките и видеото. Тогава той беше убеден, че няма как това да се е случило със съдействието на охраната на премиера. „Има един определен кръг лица, които се чувстват близки на охраняваното лице. За тях допускът до жилището му или до работното му място е по-облекчен, ние не ги проверяваме дали носят със себе си мобилни устройства, фотоапарати или други такива неща. Явно от този кръг някой е направил въпросните снимки“, заяви Станчев. Той напомни, че вече 11 години едни и същи служители на НСО отговарят за личната охрана на премиера. „Вярвам на тези хора, изключително доказани са, Борисов им вярва, те му вярват на него“, подчерта тогава генералът.

Борисов и жълтите медии

В изказването си в четвъртък Борисов показа добро познаване на жълтините по темата. В обичайния си стил той омеси непроверени и фалшиви новини и постинги в социалните мрежи, като ги доукраси.

През август в жълти издания и анонимни сайтове, които цитираха за източник македонски сайт, се завъртя името Светлана Иванова, снимка на млада жена и страховитата новина, че тя е правила снимките и е намерена мъртва в Гърция. След това пак в тези медии това беше опровергано, а снимката се оказа на руска манекенка, която сама съобщава, че е жива и здрава.

Такъв е случаят с „пиенето на ракия с гангстер“, подхвърлено от Борисов. Става дума за публикация във „Фейсбук“ на Светослав Трайков – за това наскоро писа „24 часа“. Той прикачил стара снимка на Борисов със Себастиян Курц и Доналд Туск и се възмутил, че докато на премиера му искат оставката, той пие ракия в Сърбия. Вярно, че не е улучил времето и мястото, но за ганстер не става и дума – това е украса от Борисов.

Смесването на истини с непроверени слухове е често ползван похват както от него, така и от кръга издания, които пишат в негова услуга.

Замесвайки директно Радев в скандала със снимките, Борисов подаде нова удобна топка на лоялните си медии. Те не се поколебаха моментално да оповестят, че премиерът е потвърдил версията им, че снимките и видеото от спалнята са направени от съпругата на по-малкия от братята Бобокови – Христина. Името на Бобокова не се появява за първи път в тези медии, то се завъртя още през юли. Тогава Борисов мълчеше по темата и правеше намеци за Цветанов.

Всъщност и сега премиерът не каза име и не е ясно как е потвърдил жълтите информации по темата, както твърдят тези издания. Борисов засега не е опровергал или коментирал публикациите, в които се твърди, че е имал предвид именно тази жена. А сайтът, известен като най-яростен защитник на премиера – „Пик“ е най-упорит в тази версия. В нея навързани бяха освен президента Радев, НСО, братя Бобокови (които бяха атакувани и задържани в края на май, Атанас Бобоков още е в ареста и са разследвани от прокуратурата) и беглецът в Дубай Васил Божков, както и приятелството на жените им.

Внушението е, че Борисов е жертва и всички споменати хора действат съгласувано срещу него. Така историята заприлича на разчистване на лични сметки.

Борисов избра този сюжет, защото му е най-удобен. А прокуратурата, без съмнение, може да го обслужи подобаващо, защото оцеляването им е тяхна обща кауза.

Дали „случаят е приключил“ и какво не е ясно

Целта на премиера с „прекрасната госпожа“ е опит за поредно отклоняване на вниманието от съществените въпроси – за съдържанието на чекмеджетата и за чутото в записите. За Борисов (и придворните му медии) е удобно да ни занимава с кой, а не с какво, да изглежда като жертва и ако може да запрати бумеранга в друга посока.

Премиерът дори заяви, че „случаят е приключил“. Не е ясно за кого – за него и жената, за прокуратурата, за НСО.

Явно самоличността на дамата, заснела покоите, е известна на широк кръг хора – сред тях са самият Борисов и ръководството на НСО. Би било абсурдно да е тайна и за прокуратурата, затова смятаме, че не е. Тоест онзи кръг с достъп до спалнята, за който говори шефът на НСО, отдавна би трябвало да е „преслушан“ както от премиера, така и от прокуратурата. И няма съмнение, че това се е случило – въпросът е защо се пази в тайна. И какво друго се прикрива.

Големият въпрос е какво предприемат разследващите в такъв случай – не само коя е жената, защото тя е важен свидетел, а какви са тези пачки и кюлчета и на какво основание са придобити. Къде е тя? Разпитана ли е? Разпитан ли е Борисов? Какви обяснения е дал? Претърсена ли е резиденцията му? А останалите му имоти?

Тезата на Борисов, че става дума за брилянтна инсценировка, издиша най-малкото защото всички снимки и видеото показват различни пачки с банкноти с различни номера. Специалисти вече установиха, че кадрите не са правени нито в един и същи ден, нито в един и същи месец, а в продължение на две години. Затова всеки път съдържанието на чекмеджето е различно, чаршафите и номерата на банкнотите – също.

Нима „прекрасната госпожа, нащракала Борисов“ е влизала да „инсценира“, когато си пожелае? Включително и докато премиерът спи?

Досега няма и ясен отговор дали записите и снимките и видеото са правени от един и същи човек („госпожа“). За записите Борисов избягва да говори още по-упорито. А прокуратурата не изяснява едно разследване ли води или различни. А освен въпросът кой е записвал, е по-важно разследването на последствията от чутото от премиера в тези записи.

В единия аудиозапис гласът „като на Борисов“ казваше: „Иван Гешев вика: „Аз обичам да се праим на луд, ама вие се правите много успешно!“ Не, викам, братко, прост съм и ми е лесно“.

Засега им се получава.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече