Ако Брюксел не реагира, ще сподели отговорността за корупцията в България

0

- Advertisement -

Превод: Антония Коцева, euractiv.bg

Протестите срещу корупцията в правителството разтърсват България от август. Евродепутатът Даниел Фройнд, който миналата седмица беше в София, за да се срещне с протестиращи, споделя впечатленията си. Той е германски политик, а евродепутат от групата на Зелените е от юли 2019 г.

Десетки знамена на ЕС се развяваха на протестите в София миналия вторник. Излязлите на площада българи изразиха надеждите си за помощ и подкрепа от Брюксел в борбата с корупцията. Одобрението на ЕС е особено високо, откакто България се присъедини към общността през 2007 г.

Безконтролното разпределяне на средствата от ЕС в София допринася за разрастващата се корупция в страната. Така че Брюксел носи споделена отговорност за статуквото.

Опозицията в България: Защо Европа не действа?

Миналата седмица успях да разговарям с много от протестиращите на място: членове на опозицията, които отправят спешни апели до Брюксел; журналисти, които са били бити от силите за сигурност по време на протестите; и млади хора, които се завърнаха в страната след дълъг престой в други европейски страни. Сега те искат да разбият бетонираните корумпирани структури в родината си.

Тяхното мнение е, че Европейският съюз трябва да действа, като предприеме решителни действия срещу корупцията и разрушаването на върховенството на закона.

В противен случай Съюзът ще загуби доверието си. А надеждата ще се превърне в разочарование и хората ще се усъмнят в ролята на ЕС. Това би било катастрофа за европейския проект и тежък удар за нашата европейска ценностна общност.

Корупцията разрушава доверието, разочарованието расте

- Advertisement -

Разочарованието от българското правителство е дълбоко. Корупцията е част от ежедневието в балканската страна. Понякога става въпрос за скъпи проекти за обновяване, понякога за счупени тротоарни плочи, друг път за тоалетна, която не работи. А има и случаи министър да сложи парите в собствените си джобове.

Почти навсякъде хората казват, че публичните пари се грабят и че те допринасят за обогатяването на малък елит. Високомерието и егоизмът на могъщите разрушава доверието в политиката. Дразни хората на улицата. А и изпраща фатален сигнал: ако искате да успеете, трябва да участвате в тази система. Ако ли не, емигрирайте.

Как може да помогне Европейският съюз?

Дори малки жестове може да са от помощ. Бях шокиран да открия, че 70 дни след началото на протестите, нито един европейски политик все още не е разговарял с хората на място.

Европейската комисия трябваше да сигнализира много по-рано, че приема сериозно опасенията и исканията на протестите. В много разговори участниците в протестите ми казваха, че се чувстват оставени сами.

Те бяха щастливи, че член на Европейския парламент вече е на място и разговаря с тях.  Не бива обаче да оставяме борбата с корупцията само на българския народ. В Брюксел в момента текат преговори за бъдещия бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване.

Европейският парламент вече даде да се разбере, че ще дава пари само ако те не се използват неправомерно срещу демокрацията и върховенството на закона. Можем да разпределяме пари само ако сме сигурни, че милиарди евро няма да попаднат в джобовете на корумпиран елит.

Проблемът е, че има опасност процесите да бъдат блокирани от държавите-членки – под ръководството на германското председателство на Съвета. Ангела Меркел и ХДС /ХСС играят безславна роля в този контекст. Делата им са далеч от образа на защитници на демокрацията, както те обичат да представят пред обществеността.

Върховенството на закона в Европа е в криза. Ако не действаме решително сега, ще изложим бъдещето на целия Европейски съюз в риск. Защото, ако Съюзът не действа, гражданите ще се разочароват. Кризата в България илюстрира това много ясно.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече