Бизнесменът в изгнание Цветан Василев „хвърли фитил“: Гешев го държат с много яки компромати…?

2

- Advertisement -

„Мечтата на Делян Пеевски винаги е била България да се превърне в прокурорска република. И те я изградиха. Цитаделата на мафията в момента се казва Висш съдебен съвет.“ Това заяви бизнесменът в изгнание Цветан Василев в интервю за Liberta.bg.

„Успехите на Пеевски са благодарение на Борисов. Борисов му даде тази голяма сила. Не виждам кой от тук нататък ще посмее да се обвърже толкова тясно с Пеевски, за да му изпълнява всичките желания. Голяма част от известните фирми на Пеевски са фалирали и продадени, но малко известен факт е, че той държи с бланкови джира фирми, които имат договори с държавни предприятия и институции – като се започне от кетъринг фирми, мине се през такива за варовик и се стигне до охранителни. Затова на него му е нужен Борисов като премиер – за да не му се прекратяват договорите, за да печели обществени поръчки, финансирани от ЕС, от държавния и общинските бюджети.

Главният прокурор Гешев го държат с много яки компромати.

ББР е „банка на Делян Пеевски“, така както са ПИБ и Общинска банка, а както е известно, той до каквото се е докоснал, всичко е унищожено. Унищожи КТБ, „Булгартабак“, „Водстрой“, след това „Лафка“ и като не можа да изнуди Васил Божков да му плати 150 или 200 милиона за тази изтърбушена компания, реши да я ликвидира. Някой да му търси сметка на Пеевски за това?! Когато Гешев говори, че разследва приватизациите, най-напред да разследва „Булгартабак“.

Моята битка с мафията в България през 2014 година беше представена като „война между двама олигарси“ – визирайки мен и Пеевски. Така беше удобно за западната преса, а и за западните политици. Но моята битка не беше с Делян Пеевски, а с „Дълбоката държава“. Защото, ако беше само с Делян Пеевски, сега той нямаше да представлява това, което е.

След фалирането на КТБ и нейното разграбване, Пеевски успя до голяма степен да се еманципира от Ахмед Доган. Дори не бих се учудил, ако посегне и на лидерството му в ДПС.

Много хора говорят, че Пеевски е зависим от хора от службите, които на практика са го лансирали на преден план. Говори се, че покрай всички тези връзки със службите, са поемани и ангажименти към руски служби от страна на Пеевски и на майка му.

Гешев е сляп за над 50 сигнала за престъпления на Делян Пеевски, свързани с КТБ. Дори има наглостта да каже, че колкото Пеевски има общо с КТБ, толкова имат Обама и Путин. И се прави на умряла лисица, когато става въпрос за очеизвадните доказано компрометиращи снимки и записи на един премиер – Бойко Борисов, с пачки по 500 евро и кюлчета злато в нощното шкафче.

Затова хората протестират и искат и неговата оставка – на главния прокурор, освен тази на Бойко Борисов и правителството му със съпремиер Делян Пеевски.

Съгласен съм с оценките, че протестите постигнаха своята цел. Те първо изкараха кирливите ризи на Борисов и на задкулисието извън България. Никога досега България не е била в центъра на международното полезрение толкова дълго време и толкова отблизо.

Борисов и Пеевски са скачени съдове. Макар че Пеевски в първия удобен момент, когато има възможност и решение, което включва отстраняването на Борисов, за да спаси себе си, ще го направи с най-голямо удоволствие, без изобщо да се замисли. Така че Борисов е приключил като политик, а колко време ще трае тази агония – не знам. По-важно е какви ще са резултатите от изборите.

Американците разбиха всички позитиви от тяхната политика в последните 30 години в България с един срамен акт, а именно със санкциите към никому неизвестния съдия Андон Миталов. Преди време съдийските му права са възстановени по искане на бившия тъст на Делян Пеевски – Васил Петров, който беше член на ВСС. Аз нямам никакво съмнение, че съдията е бил „помолен“ учтиво да пусне Николай Малинов да пътува за Москва, защото Малинов участва в една изключително гнусна и мръсна игра с прокуратурата и Делян Пеевски за отклоняване на внимание от истинските хора на руснаците в България и по-точно – от себе си.

Интересен за мен ще бъде дебатът на 5 октомври, при очакваното, разбира се, отсъствие на Борисов и Гешев от Европарламента.

Международният комфорт за българския министър-председател в оставка Бойко Борисов приключи. Свърши времето, в което той бе приеман за забавление от западните лидери и потупван по рамото с „Congratulation, Borissov!“ – за беззъбата му и чуждоугодническа външна политика, срещу финансиране от еврофондовете и липса на критики за корупцията в държавата. A в отсъствие на балканската му компания – окарикатуряван и осмиван не без основание.

„Удобният“ Борисов е вече неудобен. Днес той е сведен и изобличен в международния информационен обмен до премиера на „мафиотската държава в Европейския съюз“ – България, а като на такъв, от само себе си се поставя и етикета „лидер-мафиот“. Едва ли е възможно по друг начин и по-точно да бъде наречен ръководител на мафия, пък било тя и държавна?! При тези обстоятелства едва ли вече ще бъде допуснат да застане до лидерите на другите държави-членки в ЕС – наравно с тях и като един от тях.

Безспорно изолацията за Бойко Борисов е в ход, а дните му в управлението – преброени.

Но защо Борисов не подава оставка?! Това е въпросът, чийто отговор търсят не малко международни и вътрешни анализатори, докато всички стигат до заключението – зависимости и страх от затвор. Вече в цял свят е известно, че Бойко Борисов е номинален министър-председател, изпълнител на заповеди и източник на държавни и европейски средства за мафията, докато неговият аркадаш и съпремиер на България – олигархът и депутат на ДПС Делян Пеевски, дирижира постановките в сянка и консумира голяма част от публичните блага, лишавайки от тях гражданите и бизнеса.

Не случайно ДПС излезе с поантата, поставяйки президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов на една плоскост – да подадат и двамата оставки, въпреки че държавният глава изразява желанията и волята на народа, а на премиера и правителството му вече над 80 дни българите искат оставката.

Видно е, че неудобен за статуквото е Румен Радев, защото един негов служебен кабинет ще разбие илюзиите на управляващите от ДС, почетния им председател и младия, но много корпулентен депутат, лишавайки ги от „камикадзето“ им Иван Гешев, докато на Борисов най-вероятно му е забранено от Делян Пеевски да подава оставка – с намека за последващ затвор.

Международният авторитет на Борисов е сринат, а с него и заслонът за Пеевски, който рязко забогатя с фалирането на КТБ. Германският проект ГЕРБ е изчерпан.

Какво следва от тук нататък на политическата и на задкулисната сцена в България и ще получат ли заслужено наказание виновниците за фалирането и източването на КТБ, LIBERTA.BG разговаря с Цветан Василев.

Г-н Василев, вчера се проведе поредното съдебно заседание по делото КТБ, с разпит на свидетели на прокуратурата. От стенограмите на Извънредната парламентарна комисия за КТБ, обаче, които LIBERTA.BG ще публикува в края на разговора с Вас, става ясно, че в ДАНС не е постъпвала чувствителна информация и няма доклад – как изведнъж от банката са „изчезнали“ 4 млрд. лева, каквито версии се тиражираха в публичното пространство от държавното обвинение и Пеевските медии. Дори напротив, до месец април на 2014 г. всичко в КТБ е било перфектно, уточняват от ДАНС по справки от БНБ.

Това не потвърждава ли тезата, че умишлено са се лансирали лъжи по адрес на КТБ тогава, за да бъде затворена, фалирана и в последствие източена?

И още нещо, ако ДАНС са проспали кражба на 4 млрд. лева, което изглежда невероятно, то тогава тази агенция по сигурността не е ли трябвало да бъде закрита?

– И аз така го разбирам. Както стенограмите на Комисията за КТБ в парламента, така и тези от срещите при тогавашния президент Росен Плевнелиев, потвърждават, че КТБ е била подложена на брутална атака от Пеевски и по-скоро от „кръга“ около Пеевски. Това се случва основно с репресивните средства на прокуратурата и полицията. И, естествено, след като поставят банката под особен надзор, те започват да търсят съюзници в битката с мен, за да прикрият престъплението, което всъщност са извършили.

Дори в т.нар. Извънредна парламентарна комисия се вижда, че и тя е под техен контрол и това се разбира от нейния състав – Йордан Цонев, Десислава Атанасова и прочее други лица, неориентирани в материята, но изкушени да обслужат действията и амбицирани да изпълнят задачите, поставени от Делян Пеевски и прокуратурата.

От стенограмите на Комисията за КТБ се разбира, че въпросните персони са абсолютно неподготвени и дезориентирани по темата, като в последствие се опитват да лансират тезите, че имало някакви сигнали за източване на банката, но службите и БНБ ме били покривали, а се доказа, че такива сигнали е нямало, а източването на банката се случва след овладяването ѝ от Пеевски.

Факт е, че през 2012 г. БНБ е направила един обзорен доклад за ПИБ, в който едва ли не казва, че ПИБ трябва да бъде затворена. Докато докладът от 2013 г. за КТБ на същата БНБ е абсолютно позитивен и едва ли има по-добър доклад за банка през тази година.

Обобщено, банка КТБ е атакувана незаконно и неправомерно и затова и Пеевски, и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров трябва да понесат своето наказание, защото те са в основата на събарянето на една нормално действаща банка.

От разговорите в Извънредната парламентарна комисия за КТБ става известно, че в КТБ е нямало финансови „дупки“. Подчертава се, че други банки са в лошо състояние, както и, че ако бъде срината КТБ, ще повлече още пет банки след себе си. Последното го казва Йордан Цонев. А Румен Гечев, вероятно визирайки ПИБ, говори за закупени яхти, самолети… Така ли е?

– Тези „дупки“ и липси са само в главата на прокуратурата и на Пеевски, и на т.нар. „одиторски компании“, на които е възложено да обосноват някакъв „капиталов недостиг“ на всяка цена. Но дори тези услужливи одиторски компании, изпълнили задачата на прокуратура, не са се осмелили да подпишат техните доклади като „одитни доклади“, т.е. – служещи за счетоводни цели, а само като препоръки. Те са ползвали един предварително заложен критерий от 4 млрд. лева, за да парализират мисленото на хората.

Относно ПИБ, тя е с огромни проблеми още от 2008 година. Докладът на БНБ от 2012 г, който беше публикуван в Биволъ, също показва, че ПИБ има капиталова дупка от 1 млрд. лева, при капитал не повече от 700 млн. лева към онзи момент. Така, че още тогава е трябвало или да бъде затворена, или да бъде поискано увеличение на капитала от собствениците. Най-лесно е да затвориш една банка, но щетите са огромни.

Например, Уникредит (Италия) в продължение на шест години има капиталов недостиг от около 10 млрд. евро и „лоши“ кредити от над 80 милиарда евро, но никой не е тръгнал да затваря тази банка. А административните нарушения в банковия свят се „изправят“ в две направления – дава се срок да бъдат оправени (или чрез увеличение на капитала, или чрез допълнителни провизии и т.н.), като най-много да бъде наложена финансова глоба на банката, но не и да бъде ликвидирана така, както беше ликвидирана КТБ от „центъра“ около Пеевски и прокуратурата. Затова те трябва не само да бъдат разследвани, а да бъдат съдени като ОПГ за ликвидацията на Корпоративна търговска банка и разграбване на нейните активи.

Не знам дали е известен фактът, че при последното изслушване на т.нар. „втори свидетел“ на прокуратурата Орлин Русев, бившия председател на Управителния съвет на банката, който е със силна избирателна „амнезия“, едната от прокурорките е попитала единия от адвокатите ни: „Абе, вярно ли е, че са останали 500 млн. лева в банката, след като е била затворена?“. Това означава, че на тях им е било представено, че в КТБ няма нито една стотинка, след като са изплатени, разбира се, над 1 млрд. лева на вложители при инициираната криза. И това е потвърдено и от квесторите, които влизат в банката. Наред с тези 500 млн. лева, в банката имаше и 77% от „Виваком“, 100% от НУРТС, 97% от „Петрол“, 100% от „Дунарит“, 100% от „Авионамс“… общо над 20 индустриални актива.

Поисках оценка от американска компания, която ще държим да бъде приета от съда в България. От нея става ясно, че само 13 актива, на които банката е била индиректно собственик чрез наричаните от определени хора „кухи фирми“, сред които е „Техномаркет“, откраднат после от Делян Пеевски чрез Миролио, оценката е над 1,7 милиарда евро. Тоест – само 13 актива са били на стойност 3,4 милиарда лева. За какви тогава „дупки“ говорят?!

Стойността на „Виваком“ от 2013 г. – 2014 г., когато е била актив на КТБ, е на практика една и съща сега – пазарът не е мръднал, нито пък те са развивали по някакъв особен начин своята мрежа с допълнителни инвестиции, за да приемем, че нещо се е повишило като оценка. А се знае на какво стойност беше тя продадена на „Юнайтед груп“ след кражбата й, осъществена от ВТБ, Спас Русев и братя Велчеви, като Спас Русев за мен е подставено лице на Борисов и Пеевски.

– Връщам Ви към стенограмите от заседанията на Комисията за КТБ. Там се споменава за изчезнали досиета, но и се подчертава, че някой е влязъл в банката преди да бъде извършен официалният одит. Какви са тези „изчезнали досиета“?

Цялата история гравитира около това, че са „изчезнали“ кредитните досиета и удобно се интерпретира пред широката публика идеята за раздаване на кредити без досиета. Първо, това е абсолютно невъзможно, защото предоставянето на кредит е в онлайн режим и в онлайн режим на дистанционния Банков надзор на БНБ се отчита всеки кредит при отпускане и при погасяване във всяка една търговска банка.

Всъщност, какво се случва?! Хората на Цацаров влизат в банката като башибозук, събират всичко на караминьол, след което казват: „Ами… то няма досиета“. На това основание и т.нар. „одитиращи компании“ повтарят: „Ами то няма досиета и затова изписваме всички кредити, за които няма досиета, като загуба“. Оттам идва и тази „дупка“, за която се твърди, че парите са присвоени.

Но на заседанието Румен Гечев казва, че всяка банка прави копия на досиетата и то не едно, а две, три или повече…

– Естествено, че няма липсващи досиета. Огромна част от наричаните от прокуратурата „липсващи досиета“, колегите ги намериха във файловете по наказателното дело. Това е някаква шизофрения – да казваш, че нещо липсва, при положение, че е налично и в документите по делото.

Има и още нещо! Тези, които помагат за източването на КТБ, са много активни и в другата посока – да завеждат граждански дела. Завели са стотици дела срещи бившите изпълнителни директори на банката, срещу нас, като Надзорен съвет… Та, в тези граждански дела също като приложения дават досиета и документи от тези досиета, за които прокуратурата твърди, че ги няма. И не само прокуратурата, но и одитиращите компании. А всъщност няма липсващи досиета.

Излиза, че прокуратурата така е работила – няма досие, значи кредитът е нередовен, трябва да бъде отписан и го отчита като загуба, като говори за „дупки“ от X-пари. И това е подходът, реализиран от държавното обвинение под контрола на Пеевски. Но всъщност не отговаря на обективната истина – има си налични кредитни досиета. И с всеки изминал ден прокуратурата се оплита в собствените си лъжи, изложени в обвинителния акт.

Да, но през 2014 г. се лансира в Пеевските медии и с помощта на прокуратурата, че сте откраднали 4 млрд. лева от КТБ, че сте си ги присвоили. Ако това е така, нямаше ли досега да имате възможността с тези пари, ако наистина бяха при Вас, да свалите всичките тези лица от властта – инспирирали затварянето, фалирането и разграбването на активите на КТБ? В случая визирам и Бойко Борисов, в чиито мандати се случваха доста интересни неща с активите на банката, включително и преди близо 2 месеца с финализирането на сделката за „Виваком“, от което българските граждани губят над 1 млрд. лева?

– Това е толкова смешно и алогично! Първо, ако тези 4 млрд. лева са били на мое разположение, а аз казвам откъде идва това внушение – това са провизии върху кредити, но те казват, че липсват кредитни досиета и пишат кредита като загуба, това са измислените „дупки“… – че ако имах тези пари, аз щях да си съхраня банката.

Същите тези индивиди виждат някакви „дупки“, но са умишлено слепи за милиардите в активи на банката, защото те доказват, че тя не е „куха“ и не е източена „пирамида“, а именно – „Виваком“, НУРТС, „Авионамс“, „Петрол“, „Техномаркет“, „Дунарит“, Русенска корабостроителница, Стъкларски завод – Плевен, Стъкларски завод – Сърбия, завод за сглобяване на автомобилни в Баховица, една от най-големите винарни „Кастра Рубра“ и прочее.

Те не са оценявали активите! Навсякъде по света, когато става въпрос не за кредит към дадена компания, а за кредит за придобиване на актив от компания, се прави оценка на индустриалния актив. Никой от прокуратурата и одиторските фирми не е имал желание да го направи.

Кой би могъл да си представи, че ако съм разполагал с 4 млрд. лева, е нямало да си спася банката, а ще я оставя да я разграбят по този начин?! Макар че циникът Димитър Костов, тогава подуправител направление Банков надзор към БНБ, е съобщил на Орлин Русев, който сега е пак с „бели петна“, може би не само от алкохол, а и от „бялото“, че е поискал 1,5 млрд. лева, за да не фалират КТБ.

А г-н Костов, тогава, когато ПИБ изпадна без да е атакувана от никой, защото тя спря да изплаща на вложители, ако си спомняте, защо не поискахте от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев 1,5 милиарда, а държавата ги даде, защото „банката била в добро състояние“?! И на база на какво отсъдиха, че е в добро състояние – на база на доклада от 2012 г., който посочва, че е трябвало да бъде затворена ли?! Аз твърдя, че и днес ПИБ е с по-лош портфейл и показатели от КТБ през 2014 г.

В закрито заседание на Комисията КТБ от 21.04.2014 г. Искрен Веселинов от НФСБ, сега депутат от „Обединени патриоти“, се обръща към директора на дирекция „Финансова сигурност“ Данчо Желев с едно такова констатиране и питане, цитирам: „Уважаеми г-н Желев, слушайки Вашето експозе, ми направи впечатление един израз: масовото тиражиране на действия на службите за сигурност е преразказано в офисите на КТБ, довело до истерия. Същевременно имаме доста подробна разбивка от Ваши действия, които са предотвратили подобна истерия, казвате Вие, в ПИБ“ и „Тоест, Вие казвате всъщност, че не сте стигнали до първоизточника на това масово тиражиране, а не че не сте го търсили? Защото аз го гледах по телевизията този първоизточник, без да е нужно някакви специални действия да предприемаме“. Данчо Желев от своя страна отговаря: „Все пак трябва да отчетем, че в случая ставаше въпрос за официални действия от прокуратурата. Това, че се тиражират официални действия, беше много трудно да го квалифицираме като негативна кампания срещу съответната институция“.

Накратко, много ясно се разбира от тези въпроси и отговори, че именно прокуратурата е предизвикала с медийните се изяви масова истерия в обществото, че КТБ фалира, за да започнат вложителите теглене на средствата си, с които действия е застрашила финансовата стабилност в държавата.

Какво е обяснението Ви за всичко това, г-н Василев?

– Това говори за степента на овладяване на държавата от мафията, чието лице е Пеевски. И прокуратурата е част от мафиотизираната система – и тогава, и сега. Те лека-полека след това приобщават към държавната мафия абсолютно всички институции. При атаката срещу КТБ действаха прокуратурата и определени лица, които са под контрола на Пеевски – Светлозар Лазаров „Гелосания“, един с много неудобно име Боби Г. и т.н. И те, тъй като нямат причина да ме арестуват, организират измислени заговор за убийството на Пеевски, като последствие се разбира, че такъв няма. А целта е аз да бъда елиминиран по най-бързия начин, включително по възможност и физически. Защото те нямат основание да ме арестуват и ако бях тук, това означава далеч по-голяма сигурност и за хората ми. Но те решават, че трябва да ме ликвидират.

Не знам дали е известно, но маса хора от полицията в София тогава отказват да участват в акцията по арестуването ми и претърсването, и т.н., и са взели полицаи от провинцията.

След като удрят КТБ, кохортата на Пеевски, а и самият той, не знаят какво да правят, защото се разклащат още няколко банки и най-вече ПИБ. И тъй като не знаят каква ще е позицията на акционерите, започват да ги дискредитират. За оманците, например, е говорено, че са талибани. Но най-големият пробив Пеевски прави с помощта на братя Велчеви във ВТБ. Ако ВТБ бяха подкрепили оманците в консорциума за възстановяване на банката, това, което се случи по-късно, нямаше как да стане. А ВТБ са убедени да не подкрепят КТБ с помощта на братя Велчеви и техния човек там – с пари. С „Виваком“, от която сега присвояват 600 млн. евро чисти, от които 120 млн. евро са за ВТБ.

Българската държава допусна „Виваком“ да бъде придобита от ВТБ и Спас Русев на половина от пазарната цена.

До къде допускате, че ще стигне делото за КТБ?

– Това дело трябва да бъде спряно и върнато за доразследване с два етапа. Първи – трябва да се изследва какво е представлявала банката до 20 юни 2014 г., за да се докаже, имала ли е КТБ достатъчно активи, за да покрие пасивите си. И ако е имала, каквото е моето твърдение, тогава трябва да бъдат наказани организаторите на атаката. Вторият етап да включва периода след 20 юни, когато започва разграбването на банката с главните действащи лица, сред които наред с Делян Пеевски и прокуратурата, са и Бисер Лазов, Фондът за гарантиране на влоговете и ресорното министерство на финансите с Владислав Горанов, както и сегашният шеф на Банков надзор Радослав Миленков.

Представете си до какъв абсурд сме стигнали в България – шеф на Банков надзор да е човек, който няколко години преди да стане шеф на Фонд за гарантиране на влоговете е бил директор на Първа инвестиционна банка /ПИБ/. На банката, която е най-зле в България. А шеф на Българска банка за развитие /ББР/, която по принуда стана акционер в ПИБ, е Живко Тодоров. Той е друг бивш директор на ПИБ. Това не е ли цинизъм?!

- Advertisement -

– Между другото, държавната ББР се появи в международно финансово журналистическо разследване за пране на пари на мафията и олигархията, по което за България е медиен партньор „Биволъ“…

– ББР е „банка на Делян Пеевски“, така както са ПИБ, Общинска банка, а както е известно, той до каквото се е докоснал, всичко е унищожено. Унищожи КТБ, „Булгартабак“, „Водстрой“, след това „Лафка“ и като не можа да изнуди Васил Божков да му плати 150 или 200 милиона за тази изтърбушена компания, реши да я ликвидира.

Някой да му търси сметка на Пеевски за това?! Когато Гешев говори, че разследва приватизациите, най-напред да разследва „Булгартабак“, при която има очевидно нарушение и престъпление.

„Булгартабак“ е затворен 5 години преди крайния период. Да не говорим, че приватизаторът на „Булгартабак“ не е изпълнил ангажиментите си по приватизация, като един от тях е за изкупуване на задължително количество тютюн от български производители. Направил го е само в годината на приватизацията и следващата, когато правеше мили очи на Лютви Местан, който пък беше „мостът“ на Делян Пеевски с Росен Плевнелиев. След това Местан стана неудобен за ДПС и го изгониха от партията. Криеше се в Турското посолство заради опит за убийство, и после знаем за катастрофата…

– А „Д Банк“ (Демир Банк) чия е?

– На Фуат Гювен.

А защо я свързват с Ахмед Доган?

– Ами как защо, защото е с единствената бензиностанция в безмитна зона в Свиленград. То почти е ясно, иначе кой ще придобие концесия върху бензиностанция в безмитна зона?! Да сте чули на друго място да има такова нещо?! Освен това „Демир Банк“ беше основната банка, която кредитираше Николай Вълканов за покупката на Кабелния завод в Бургас и т.н.

На протестите в България се споменава, че КТБ е умишлено фалирана и източена от Делян Пеевски. Дали българските граждани разбират колко важен е въпросът за КТБ, защото с откраднатите пари от банката се корумпират политици и магистрати, включително и такива извън страната, които да разпъват „чадър“ над мафията в България?

– Много бих искал да е така, но не съм голям оптимист. Както си спомняте, моята битка с мафията в България през 2014 година беше представена като „война между двама олигарси“ – визирайки мен и Пеевски. Така беше удобно за западната преса, а и за западните политици. Но моята битка не беше с Делян Пеевски, а с „Дълбоката държава“, защото ако беше само с Делян Пеевски, сега той нямаше да е това, което е – щеше да е със занулени активи и нямаше да е нито собственик на „Булгартабак“, нито пък да го продаде за 100 млн. евро на „Бритиш Американ Табако“, както се случи, нито да е властелинът на държавата, както се оказа.

На хората им трябваха 6 години, за да разберат, че всъщност коренът на злото е някъде там – в Пеевски, прокуратурата и в частност Гешев.

Хората сега на улицата, които протестират, повечето от тях никога не са имали „щастието“ да се сблъскат с Иван Гешев и неговите методи. Те са хора, които само разчитат посланията на Гешев, който ходи да „лови“ не знам си какви престъпници по селата, който се „бори“ с „лоши олигарси“ (защото има и „добри“ – Домусчиев, Пеевски и др.) като Васил Божков, Цветан Василев и Пламен Бобоков, и не знам още кой, а в същото време Гешев е сляп за над 50 сигнала за престъпления на Делян Пеевски, свързани с КТБ. Дори има наглостта да каже, че колкото Пеевски има общо с КТБ, толкова имат Обама и Путин. Или Гешев, който се прави на умряла лисица, когато става въпрос за очеизвадните доказано компрометиращи снимки и записи на един премиер – Бойко Борисов, с пачки по 500 евро и кюлчета злато в нощното шкафче.

Затова хората протестират и искат и неговата оставка – на главния прокурор, освен тази на Бойко Борисов и правителството му със съпремиер Делян Пеевски.

По целия свят едва ли има друга държава, в която обикновеният гражданин да знае кой е главният прокурор. Тук, например, в Сърбия, 99% хората на улицата не знаят името на главния прокурор. В България не само знаят кой е, а и му искат оставката, защото той се е превърнал в политическа фигура и „бухалка“ за неудобните на Борисов и Пеевски.

Аз съм го казвал и друг път, че мечтата на Делян Пеевски, още от 2013 г., когато беше наложен Цацаров, винаги е била България да се превърне в прокурорска република. Само, че няма как да има прокурорска република, а може да има прокурорска диктатура. И те я изградиха с помощта включително на някои от тези, които сега протестират срещу Борисов, Пеевски и Гешев. Защото нека не забравяме, как те тогава налагаха създаването и на специализиран съд, и на специализирана прокуратура, и на КПКОНПИ.

„Реформаторски блок“ ли визирате?

– Не само тях, а и тези от Европа. Защото в една неустановена демокрация, когато даваш толкова много правомощия на репресивни органи, ти трябва да очакваш обратния бумерангов ефект. Ясно е, че тези силови структури, като прокуратура, спецсъдилища, КПКОНПИ, НАП, се използват от една страна за „бухалки“ срещу неудобните – независимо дали са от бизнеса, или политиката, а от друга страна се използват изцяло като щит за тези, които ги контролират.

И до ден днешен твърдя, че Пеевски няма нито един лев реално доказан доход. Всичко е врътки. И ако има желание, при първа възможност, когато съм сигурен, че някой иска да доведе нещата до край, аз знам откъде да се тръгне и ще бъде доказано, че той няма една стотинка доказан доход. Всичко е от пране на пари, от рекет, от търговия с влияние…

Вие знаете ли, че Пеевски е собственик на половината дружества, които имат сключени договори с държавни фирми, където, разбира се, им продават на завишени цени.

Голяма част от известните фирми на Пеевски са фалирани и продадени, но той държи с бланкови джира голяма част от онези, които имат договори с държавни фирми – като се започне от кетъринг фирми, мине се през такива за варовик и се стигне до охранителни фирми. Затова на него му е нужен Борисов като премиер – за да не му се прекратяват договорите, за да печели обществени поръчки, финансирани от ЕС, от държавния и общинските бюджети.

От кого е зависим Делян Пеевски?

Много е трудно да се каже от кого точно, знае се кои зависят от него. До каква степен вече е зависим например от Доган, аз самият не знам. Защото през тези години, след фалирането на КТБ и нейното разграбване, Пеевски успя до голяма степен да се еманципира от Ахмед Доган. Дори не бих се учудил, ако посегне и на лидерството му в ДПС.

Много хора говорят, че Пеевски е зависим от хора от службите, които на практика са го лансирали на преден план. От тях едни вече са с памперси, но други не са – на средна възраст са.

В крайна сметка няма, как един човек до такава степен може да успее да овладее цялата държава, ако някой не му е предоставил, разбира се, целия този материал?! Аз нямам никакво съмнение, че в основата на държането в подчинение на хора с положение – политици, магистрати, бизнесмени, е база данни от компромати за тях. Компромати, акумулирани по най-различен начин и в различно време.

Говори се, че покрай всички тези връзки със службите, са поемани и ангажименти към руски служби от страна на Пеевски и на майка му. Точно затова, например, се опитват да хвърлят това върху мене някакви връзки с Решетников и т.н. Че аз на този г-н Решетников не съм му виждал никога очите.

А по чия линия е връзката на Пеевски с руските служби?

– Връзката на Пеевски с руските служби минава през българските служби.

През Ахмед Доган?

– И през Ахмед Доган, разбира се.

Какъв е Вашият коментар за настоящите горещи събития в България – над 80 дни протести с искане оставките на премиера Бойко Борисов, на правителството му и на главния прокурор Иван Гешев? Какво ще се случи с Бойко Борисов, предстои и т.нар. „Велико народно въстание IV”, световната преса в вперила поглед върху България?

– Не бих искал да гадая какво точно ще се случи, но съм съгласен с оценките, че протестите постигнаха своята цел. Те първо изкараха кирливите ризи на Борисов и на задкулисието извън България. Никога до сега България не е била в центъра на международното полезрение толкова дълго време и толкова отблизо. Никога не са се появявали толкова много статии за България и то в най-значимите международни медии, както през това лято. В тази си част протестът е успял.

Дали Европейска комисия ще има смелостта да посочи Борисов, аз дълбоко се съмнявам. Първо, защото ЕК досега само е показвала колко е лицемерна. Особени надежди в това отношение аз не тая, но за сметка на това нямам никакво съмнение, че Борисов вече е политически труп. И че той в крайна сметка е човекът, който ще понесе огромната част от негативната енергия и ще плати най-високата цена за плачевното състояние, до което е докарана България и народът й.

Така или иначе, партньорите на Борисов – Пеевски и Доган, в мафиотското им сдружение са „скрити“, те не носят пряка отговорност. Той е допуснал това състояние на нещата – от една страна да работи изцяло в техен интерес, а от друга – да дели сам негативите от участието си в управлението.

Интересен за мен ще бъде дебатът на 5 октомври, при очакваното, разбира се, отсъствие на Борисов и Гешев от Европарламента.

Смятате ли, че отново ще се покрият и няма да явят на изслушване в Брюксел?

– Да, защото за да отидеш там и да отговаряш на въпроси, все пак трябва да имаш някакъв интелект. Оставям настрана пълната им езикова неспособност – и на Гешев, и на Борисов.

Някои се опитват да сравняват Борисов с Орбан, но аз смятам, че разликата межди тях е от земята до небето. Орбан все пак е образован човек, а не неук простак. Орбан, когато го викат, отива и се защитава. Той не е конформист, не е нагаждач, Орбан изразява ясно позициите си, с което ги дразни, разбира се. Най-много ги дразни с позицията си за „Отворено общество“ и Сорос. Докато Борисов до скоро беше в пълна хармония с хората на Сорос. Нека не забравяме кои са хората на Сорос в България и че те дълго време бяха негова основна опора. Сега обаче виждам, че и те са го изоставили, защото на практика той не им е изпълнил основната задача – трябвало е да се разправи с Пеевски и „центъра“ около Пеевски, но той очевидно се е провалил в тази битка и сега ще си понесе цената за това.

Пеевски и Борисов не са ли едно цяло?

Да, те са скачени съдове. Макар че и Пеевски в първия удобен момент, когато има възможност и решение, което включва отстраняването на Борисов, за да спаси себе си, ще го направи с най-голямо удоволствие, без изобщо да се замисли.

Така, че Борисов е приключил като политик, а колко време ще трае тази агония – не знам. По-важно е какви ще са резултатите от изборите – дали те ще са предсрочни, или редовни – много по-важно е, защото едно ново мнозинство на парламента трябва да разбие цитаделата на мафията. Цитаделата на мафията в момента се казва Висш съдебен съвет /ВСС/. От там са пипалата към прокуратурата и към съдиите, естествено, които са контролирани от прокурорското мнозинство във ВСС.

Очевидно е, че прокуратурата няма никакво място в съдебната система, очевидно е, че няма как да има общ Съдебен съвет, в който да се избират и кариерно да растат и съдии, и прокурори. Това е някакъв пълен абсурд.

Съвсем отделна е фигурата на главния прокурор и конкретната ѝ интерпретация в лицето на този главен прокурор. Той по стечение на обстоятелствата заема този висш държавен пост, иначе има поведение на уличен бандит. Да не говоря за множеството скандални информации за договорки и сделки с криминално проявени лица.

– Очевидно е, обаче, че Гешев се ползва с американски протекции от Амбасадата на САЩ и не случайно пред сградата ѝ в България има протести за оставката му.

– Разбира се. Щом американците приеха първо него. Никой не отчита на какво ниво е приеман, но фактът, че те си позволиха да приемат това лице, както и Цацаров, който е предмет на апликация по „Магнитски“, това беше един много лош сигнал на американците към българското общество. Сигналът е подкрепа за действията на тези фигури в България.

– Нелепо е и обявяването от страна на американците на съдия Андон Миталов за корумпиран и защитаващ руските интереси в България. Та той нито е отстранен от длъжност, а в същото време разписва претърсването в дома на асансьорния бос Илия Златанов от сагата „Осемте джуджета“, както, ако не греша, и разрешението за влизането на прокуратурата в Президентството.

– Определям този анонс на американците като техен изключителен провал. Пълно разочарование за българите и мисля, че разбиха всички позитиви от тяхната политика в последните 30 години в България само с този срамен акт.

Освен това в Специализирания съд няма един, който да не е одобрен лично от Пеевски, или поне от Цацаров или Гешев. А този съдия Андон Миталов, съдийските му права са възстановявани по искане на бившия тъст на Делян Пеевски – Васил Петров, който беше член на ВСС.

Аз нямам никакво съмнение, че съдията е бил „помолен“ учтиво да пусне Николай Малинов да пътува за Москва, защото Малинов участва в една изключително гнусна и мръсна игра с прокуратурата и Делян Пеевски за отклоняване на внимание от истинските хора на руснаците в България, и по точно – от себе си.

Малинов поема „риска“ да говори за Решетников, за Малофеев, по мой адрес и т.н. с една единствена цел – да обслужи техните интереси (на Пеевски и сие) , а той да прави политическа кариера. И както вече е известно, тръгнал е да прави партия „Русофили“.

Съдия Андон Миталов е и съдията, който е направил споразумението с т.нар. „изнудвачи“ на Пеевски и Доган по френския доклад. Същите Пеевски и Доган казват, че никой не ги е изнудвал, а набедените за изнудвачи казват пред съдия Миталов, че са изнудвали Пеевски и Доган, за да могат да излязат от ареста. Били са самите те изнудвани да го направят за свободата си. Така, че е ясно какъв е този съдия. Той от една страна е уж „ударен“, а от друга страна, всичко прилича на постановка пред американците и кариерата му се развива изцяло под контрола на прокуратурата и Пеевски и продължава да върши техните мръсотии.

Готов ли сте при промяна на политическата обстановка в Българя и при дезинфекциране на средата да се върнете и да свидетелствате за извършени престъпление от управляващата мафия?

– Винаги съм заявявал, че съм готов да го направя, стига да има кой да ме чуе и да ми гарантира живота. Иначе за какво да се явявам пред съд в процес, който е скалъпен, по дело, което е фарс и съшито с бели конци, за да доказвам. Какво да доказвам?! Нека прокуратурата да докаже, че аз съм взел една стотинка от парите, за които претендира, че са взети от мен.

Нямам предвид само за свидетелстване по делото за КТБ, а по други случаи. Вие разполагате с достатъчно чувствителна информация, предполагам, бил сте в тези среди? Споменавали сте, че са Ви рекетирали от политици, за да не бъде срутена банката.

– Ако има условия за това, ако обществото е узряло, ако има адекватни и обективни прокуратура и съд и ако има достатъчно гаранции за моята сигурност, с най-голямо удоволствие ще го направя.

А дали Пеевски ще запази позицията си на всевластен след слизането на Борисов от власт, като е и известно, че той повече няма да бъде никога премиер?

– Абсурд! Аз мисля, че Пеевски и Борисов са „астрални близнаци“. Успехите на Пеевски са благодарение на Борисов. Борисов му даде тази голяма сила. Не виждам кой оттук нататък ще посмее да се обвърже толкова тясно с Пеевски, за да му изпълнява всичките желания. Още повече, вече е разбит и митът за прокуратурата, предстоят промени, знае се и кои са хората на мафията в системата, във ВСС… Няма как Пеевски да остане.

А който иска да си унищожи кариерата, а и себе си, може да се свърже с Пеевски.

– Очевидно е, че главният прокурор Гешев също си отива, но като че ли се прокрадва една възможност да се задържи на поста си и това е да арестува Бойко Борисов. Смятате ли, че ще посмее да го направи?

– Не, той тия възможности ги пропиля. А и вече никой няма да му повярва, дори и да арестува Бойко Борисов. И доколкото знам, го държат с много яки компромати, така че дълбоко се съмнявам да посмее изобщо да тръгне да го прави.

Интервюто е на сайта „Liberta.bg“

- Advertisement -

Подобни публикации
2 Коментара
  1. Асен казва

    Цветан Василев е най-големият финансов мошеник в историята на България!

  2. Борислав казва

    Поредното театрално изпълнение от Цветан Василев. Съд до дупка и затвор за габровския измамник!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече