Тълпата не Ви иска. Те не искат вашия нов проект за конституция, те искат незабавни избори. Защо не им ги давате?

0

- Advertisement -

Министър Деница Сачева лъже в ефира на DW, водещият я разобличава и разгромява правителството на Борисов и мафията

В интервю пред „Дойче Веле“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заявява, че президентът подклажда насилието, на площада протестират не повече от 6000 души, а над 80 полицаи са в болница.

Изнесените от Сачева данни бяха подложени на съмнение от водещия Тим Себастиян. Част от тях проверихме и ние.

Интервюто на Сачева пред Тим Себастиян е заснето тази седмица – на 28 септември.

  • Тълпата Ви казва, че не Ви иска. Те не искат вашия нов проект за конституция, те искат незабавни избори. Защо не им ги давате?
  • Защото те не са повече от 6000 души на улицата, а има повече от 1 милион души, които са гласували за това правителство. Не бих се съгласила с вашите силни думи за насилие, защото мога да ви кажа, че повече от 80 полицаи всъщност сега са в болница, и срещу тях имаше много насилие от страна на хората, обяснява Сачева.

Поискахме данни от МВР колко са полицаите в болница, пострадали на протестите. Все още няма отговор, но според данни, изнесени от вътрешния министър пред парламентарната комисия на 24 септември, пострадалите полицаи, които все още се лекуват, са четирима. След тази дата няма информация за насилие по време на демонстрациите.

„На 2-ри срещу 3-ти пострадаха над 100 полицая. 36 от тях бяха откарани до лечебни заведения, останалите бяха обработени с медицинска помощ на място, от тези 36, 7 бяха хоспитализирани. На 4 септември сутринта с главния секретар посетихме МВР болница и разговаряхме с трима или четирима от тях“, съобщи тогава Христо Терзийски.

- Advertisement -

Пред „Дойчев веле“ социалният министър представи и данни за икономическата ситуация у нас.

БВП за последните 5 години е близо двойно. Това не е възможно за страна, която има пандемична корупция, не е възможно да получим такива числа, ако всичко е толкова грубо и корумпирано“, казва Сачева.

  • Вашите числа са удивителни. Вашият БВП е увеличен последните 5 години с 50 процента, в контраст с Румъния, които бяха присъединени в същия ден като вас към Европейския съюз, там е регистрирано увеличение на БВП с повече от 200 процента, констатира водещият Тим Себастиян.

Проверка в Националния статистически институт показва, че през 2015 г. Брутният вътрешен продукт на България е близо 90 милиарда лева, 5 години по-късно – за 2019 г., е малко под 119 милиарда, или увеличение с малко над 30%.

  • Може ли да обясните това – вие имате най-ниската средна работна заплата в Европа – по-малко от 619 евро за месец, по-малко от Босна и Херцеговина и Черна гора, които дори не са в Европейския съюз. Съветът на Европа, вие имате оскъдни кохезионни фондове? Защо е така? Лошо управление, корупция или и двете?
  • Това не е вярно, защото минималната заплата в страната, когато дойдохме ние на власт, беше 250 лева. Сега е 610 лв. И ако говорим за влиянието на европейските фондовете, всъщност повишаването на заплатите благодарение на инвестициите от еврофондовете е 8,2 процента за периода 2014-2020 г., категорична е Сачева.

Увеличението на минималната работна заплата от 240 на 610 лв. обаче продължава в периода от 2011 до 2020, сочи НСИ, тоест 9 години.

Източник: „Дойче Веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече