ЕП се произнесе за съдбата на България: Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат

0

- Advertisement -

Единственият евродепутат, който лично участва в протестите в България, Даниел Фройнд (Германия, от групата на зелените) обяви тази вечер в Европарламента, че призивът, който носи от София, е „Моля, спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси“.

Пленарният дебат за предложената резолюция за България бе предшестван от дебат за обвързване на разпределението на бюджета в ЕС с върховенството на закона във всяка държава. България послужи като първи пример защо е необходимо да се прави такава връзка. „Говорих миналата седмица с много хора в София, на които им е писнало от корупцията в страната„, каза Фройнд. „Европейското финансиране само влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари независими медии.“

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер (Германия), в която членува ГЕРБ, опита да замаже картината. Според него, щом има протести, значи има и свобода на словото в България. „Правителството на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март„, заяви той.

Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) е решило да не се дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори.

От България пръв получи думата Ангел Джамбазки от ВМРО. Той атакува евродепутатите от левицата и групата на зелените, че коментират съдебната власт, а това не бивало да се прави от политици. Той нападна и ДПС като носител на корупцията в България. Спомена и скандала с имението в Росенец, но не назова име, въпреки че призова да се говори с имена срещу корупцията. После влезе в личен сблъсък с депутата от ДПС Илхан Кючук, който му напомни за „касичката на ВМРО за продажба на златни паспорти“. Джамбазки поиска от председателстващия заседанието да наложи наказание на Кючук.

Депутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков защитиха правителството на Борисов, като единият нападна левицата и зелените в ЕП заради предизвикания дебат, а другият нападна българските евродепутати, които го подкрепят. Според него те са опетнили името на България. Неговото мнение предизвика реакция от представителя на германското председателство на Съвета на ЕС министър Михаел Рот, който каза, че подобни дебати не петнят никого, а са необходими. Той приветства демонстрантите в България, които „мирно се борят за нашите ценности и затова заслужават солидарност“.

Михаел Рот каза, че обсъжданият механизъм за върховенство на закона ще бъде приложен към някои държави още през ноември. Ще се започне по азбучен ред (според английското изписване на имената) и в първите пет ще попадне и България, заедно с Белгия, Дания, Естония и Чехия.

- Advertisement -

Еврокомисарката за ценностите Вера Йоурова увери, че заедно с новия механизъм ще се запази действието и на съществуващия Механизъм за сътрудничество и проверка, защото вижда, че „много българи нямат доверие на своята съдебна система“. „Искаме да видим осезаеми трайни резултати в съдебната реформа, борбата с оргганизираната престъпност и корупцията на високо равнище“, преди да бъде спрян МСП, каза тя изненадващо, след като още преди три години Еврокомисията реши, че проблемът с организираната престъпност вече не буди тревога.

Вера Йоурова: „Искаме да видим осезаеми резултати“

Ирландката Клеър Дейли, която миналия четвъртък нападна в комисията ЛИБЕ най-остро управляващите в България, отново ги сравни с вампири, които се хранят с еврофондовете. Тя разкритикува поименно и германската канцлерка Ангела Меркел и председателя на ЕНП Доналд Туск като „ваши хора“, имайки предвид ГЕРБ.

Румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу каза, че симпатизантите на правителството на Борисов „защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията“. „Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“

Оценката на ЕК за върховенството на закона беше честна, показа, че има нужда от подобрения. Така или иначе, правителството показа прогрес по много теми и така помага за прогреса на България към Еврозоната и Шенген. Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат”, написа в Туитър председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер точно преди дебата.

Автор:

Източник:

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече