Германската телевизия „Дас Ерсте“ с разкрития за за корупцията, Гешев и кървавите агнешки глави в България

0

- Advertisement -


От месеци България – член на ЕС, е на мушката на Брюксел и заради „значителните предизвикателства“, пред които е изправена независимостта на съдебната система – така започва репортаж на телевизионния канал „Дас Ерсте“ (Das Erste), който е част от германската обществена телевизия АРД.

Колко брутално в действителност може да изглеждат тези „предизвикателства“ обяснява един съдия. И това е нещото, което предизвиква гнева на много българи.

В репортажа се разказва за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който от години критикува българската съдебна система – прекалено малко контрол, прекалено много политическо влияние и свръхсилен главен прокурор начело.

Той (главният прокурор) сам определя кой да бъде наказателно преследван и кой не. Това му дава неограничена власт и възможност за политическо влияние. За България това означава, че главният прокурор не пази хората от престъпността, а напротив, пази политическите и икономическите си приятели и преследва онези, които не са му удобни.

Тази критика е опасна. Панов е заплашван от години. Преди служебно заседание маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречват пътя и му отправят заплахи. Панов разказва и за случай, при който са развинтени част от болтовете на колелата на служебния му автомобил. Той докладва за случая на НСО, които са проверили колата. В крайна сметка в доклада е посочено, че болтовете са се развили заради многото завои. „Оттогава не пътувам вече със служебен автомобил“, споделя съдията.

Междувременно главният прокурор не изглежда впечатлен от протестите: „Елате по-близо и се покажете!“, обръща се той към своите опоненти. На въпроси на журналисти не отговаря, се подчертава в репортажа.

Премиерът Борисов също не е готов за интервюта. Той публикува лично видеоматериали в своята страница във Фейсбук. А при такива изяви присъствието на журналисти не е желателно.

Mediapool.bg

Телевизията показва кадри от посещението на Борисов в Лесидрен и изказването му, че „животът ще се подобри, след като бъде пусната магистрала Хемус“.

„Вашата подкрепа влиза в противоречие с мнението на социолозите. Но те са червени и техните прогнози никога не се сбъдват“, цитира медията изказването на българския премиер.

- Advertisement -

Протестиращите за първи път чувстват, че ЕС ги възприема сериозно. Той прие доклад за върховенството на закона, в който коментира проблеми с корупцията и независимостта на съдебната система.

Управляващата партия на премиера Борисов интерпретира доклада по съвършено различен начин: „Европейската комисия оценява усилията на правителството в борбата с корупцията и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем“.

За организаторите на протестите проблемът продължава да бъде правителството. Единственият шанс за страната са нови избори и при това незабавно.

„Целта на правителството е някак си да остане на власт до следващите избори, за да могат да ги манипулират. Ние правим всичко възможно да предотвратим това и да имаме наистина честни избори“, казва един от организаторите Велислав Минеков.

Проф. Велислав Минеков, снимка: Mediapool.bg

За да усили натиска си срещу българското правителство, ЕС трябва да обмисли възможността да замрази европейското финансиране, казва Даниел Фройнд, който е в София в качеството си на представител на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

Демонстрантите ще продължат да протестират всеки ден, в цялата страна, докато правителството на Борисов подаде оставка.

В интервю за телевизията Фройнд казва, че гневът на българите е напълно разбираем. Според него, по улиците на София корупцията може да бъде видяна „буквално на всеки ъгъл“.

Той разказа, че е разговарял с журналисти, които са бити от полицаите така, че е трябвало да потърсят лекарска помощ.

Според него, предложението на германското председателство на ЕС за санкции в случай на нарушаване на принципа на върховенство на закона няма да получи политическа подкрепа и за целта е необходимо да бъде въведен действащ механизъм.

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече