Опозиционер на властта призова: Г-н Вебер, заповядайте да ви покажем другата България. На наши разноски

0

- Advertisement -

Групата на ЕНП напълно подкрепя правителството и премиера Бойко Борисов. Това накратко е позицията, изразена от председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер. От ГЕРБ и правителството в София гърмят шампанско – натриха носовете на протестиращи и опозиционни формации, които повече от три месеца искат оставката на Борисов, Гешев и цялото управление.

За корупцията във властта и мафиотизирането на управлението говориха леви, зелени и някои други. Болшинство обаче има ЕНП и евродепутатите от ГЕРБ, дори да са наясно, че говорят нелепости за някакви несъществуващи постижения на кабинета „Борисов 3“, са спокойни – имат подкрепата на „големия брат“. По традиция „големият брат“ си гледа интереса и очаква малкия брат – България – да слушка и от време на време да му дава стотинките си, за да спечели благоразположението му. Стотинките в нашия случай са едни милиони, които вместо за пенсии и заплати на българите, поемат към посочени от „големия брат“ банкови сметки. Не на негово име, разбира се, защото евробосовете не са корумпирани по презумпция…

Какво точно означава това?

Най-лошият резултат е демотивация на гражданското общество в България и съмнение за цивилизационните ценности, които трябваше да ни помогнат да изградим демократична държава.

Ще припомня някои епизоди от историята ни. Деветашката пещера е описана за първи път през 1877 г. от английския пътешественик Джон Бейкър. Благодарение на това много хора по света научават за първи път за България. Бейкър описва и какво е видял по нашите земи, така че и теглото на българите става известно по някакъв начин.

През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат сцени от холивудската продукция „Непобедимите 2“. Участват звезди като Брус Уилис, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Жан-Клод ван Дам и др. Снимачният екип построява мост над река Осъм, който е улеснява в голяма степен достъпа до уникалната пещера. Светът отново научи за България.

През същата година, когато Бейкър открива природната забележителност руските войски водят люти сражения с турската армия при Плевен. На 10 декември градът пада, а ходът на Освободителната война се обръща в полза на Русия. Светът отново чува за България и дори хладните британци кръщават две лондонски улици „Плевен“ в чест на Плевенската епопея…  

Общото между тези истории са чужденците, които са направили добро за нас и страната ни, макар мащабите на случките да са несъпоставими. „Чужденци“…

2020 г. Председателят на ЕНП Манфред Вебер е нещо като някогашния представител на Съветския съюз в Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) и Варшавския договор. Нещо като генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев. На Брежнев му е било достатъчно Тодор Живков и БКП да са верни и послушни на Москва. Вернер иска същото от Борисов и ГЕРБ – и го получава.

Урсула фон дер Лайен, Давид Сасоли, Доналд Туск и прочие от фирмата „големия брат“ гледат към България от брюкселския Олимп. Оттам виждат кубетата на „Св. Ал. Невски“, резиденция „Бояна“, нещо като магистрали. Останалото им го разказва Бойко Борисов – чрез преводач. Зад гърба им се хвали, че им го е „набутал с 200“, но те преглъщат тази „артистична изява“, защото двойкаджията им е нужен, както е нужен слабия ученик за училището, което очаква финансиране за определената бройка.


Другият „голям брат“ също получава своето от „малкия калпазанин“ Борисов (аналогичен случай с панамския диктатор Мануел Нориега). Засега под формата на милиарди, платени на „зелено“ за самолети в бъдеще време, но може би има и други неща, за които не знаем. За широката публика се прожектира трейлър за очакван филм за разследвания по законите РИКО и „Магнитски“, който така и не е завършен…

Нещо подобно се получава с Москва, Берлин, Анкара… Борисов се хвали, че е в прекрасни отношения с тях, но като държава не само нямаме видими ползи от това, но дори инкасираме загуби за милиарди. АЕЦ – Белене, Турски поток, Южен поток са само част от доказателствата за това.

- Advertisement -

Какво да правим? Накъде да вървим?

Няма как да наваксаме времето от подписването на Великата харта на свободите, известна като Магна харта през 1215 г., с която се гарантират и защитават правата и интересите на аристокрацията и гражданите от действията на кралската власт в Англия. По това време в България цар Калоян бива убит, а Борил се жени за съпругата му, за да узакони качването си на трона.


Можем обаче да се поучим от натрупания опит на демократичните, икономически, социално и правно подредени държави. Да ги приложим в нашите специфични условия и да платим цената, защото няма нищо безплатно. Трябва да го направим сами, а не да чакаме английски пътешественици и освободители край Плевен. Протестите са първите крачки в тази посока. И слава Богу. За три месеца те показаха, че гражданите са отвратени от безобразията, простащината, аморалността и цинизма на управляващите – които й да са те. Протестите принудиха Централния комитет в Брюксел да забележат, че тук нещо се случва. В един момент протестите ще принудят ЕС да свали Борисов, както Москва свали Живков.


.
Живков и Брежнев – любов и още нещо…

Пак протестите направиха така, българите да се замислят за непонятната безконтролност за главния прокурор. Видяха и какво означава той да е зависим от съмнителни кръгове, а не от закона.

Борисов и ГЕРБ са уплашени и няма да имат вече миг покой. Ще трябва да отговарят публично за чекмеджето с милионите евро и златните кюлчета вътре с пищова до тях. За корупцията, кражбите и купуването на „народна любов“ чрез раздаване на пари от джипката.

Протестите белязаха и началото на края на деградацията, което е огромно постижение в една анестизирана страна. Може този процес да продължи по-дълго, отколкото ни се иска, но докато се научим да излизаме всички на площадите, ще е така.

Може да ви звучи пресилено, но сегашните протести са първите, които компенсират неслучилите се у нас „унгарски събития“ от 1956 г., Пражката пролет от 1968-ма и полските събития от 80-те години, тръгнали от „Солидарност“. Смяна на режима и смяна на модела. Това е единственият път, който води към демокрация, а не към фалшива „перестройка“, проповядвана днес от първия перестройчик Борисов, ГЕРБ и компания. Да не се навеждаме да отмине бурята, както съветваше бай Тошо. Вече сме в окото на бурята и това е нашият шанс. Историята показва, че всяка самозабравила се власт винаги е страшно изненадана, когато дойде краят й. Гледката обаче е страшно вълнуваща и красива! И заслужава всички усилия.

Оставка!

П.П. Фрог нюз кани г-н Манфред Вебер на наши разноски, да му покажем другата България на Бойко Борисов и ГЕРБ. Ще пътуваме с 12-годишен Фалксваген по построените и непостроените пътища от управлението, ще му покажем села и градове, гори, Бетономорието, сараите, х-л „Берлин“, язовирите и ще го срещнем с хора, които са загубили бизнеса си по един особен начин. Ще го запознаем и с особеностите на българските свободни медии, както и с някои епохални „постижения“ в областта на полицейските служби и правораздаването. Ще има и шопска салата с незаконна домашна грозданка… Разбира се ще минем и по „пътя на Пеевски“, за да усети г-н Вебер как са наляти основите на мафията във влатта. Ще е вълнуващо. Пътешествието ще е за наша сметка. И няма да има охрана от НСО или Делта гард.

Автор: Огнян Стефанов

Източник: Frognews.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече