След затварянето на баровете в Париж са в режим „метро, работа, сън“

0

- Advertisement -

Дафне Русо от Франс прес, превод БТА
   През нощта в Париж отново цари тишина и „сега има само метро, работа, спане“: баровете на столицата, след като работиха през лятото, снощи затвориха врати, примирени, макар и недоволни от новото затягане на санитарните мерки.

  Бутилките с вино, които трябва да се изпразнят, са на плота.  Дървените подноси с мезета са двойно по-пълни, за да не остават бързо развалящи се стоки.

   „Научихме се. След всичко, което трябваше да изхвърлим през март, вече бяхме готови“, казва Омар Алик, 41-годишният управител на бар „Туле“ в 11-и район на Париж.

   „Тъжното е, че не знаем колко дълго ще продължи това. Без заплата, с 15 000 евро наем и разходи, без никакви постъпления, малките предприятия като моето нямат достъп до фонда за обезщетение“, обяснява този мениджър, който ще използва идните седмици, за да „отдели повече време на дъщеря си“ и „да води счетоводството“.

   Ефимерният вятър на нормалността и безгрижието, който позволи на парижките барове да работят с пълен капаците от юни насам, благодарение главно на безпрецедентна система с временни тераси, приключва в момента, когато втората вълна от Ковид-19 засегна френската столица и тя вече е в максимална готовност.  

   Затварянето влиза в сила днес и ще продължи петнадесет дни, защото Париж и близките му околности бяха включени в зоната с максимален риск.

   „Идваме заради Омар, за да го подкрепим тази последна вечер след ужасна година. Тъжно е, малко сме меланхолични, край на чашките след работа, сега вече – метро, работа, сън“, коментира на бара с бира в ръка един от редовните клиенти – Ромен Карийон, 34-годишен архитект.

   „Да остане отворен с десет места между 18 и 22 ч., без никаква помощ. . . .това също би било невъзможно“, отчаяно казва  Жан-Батист Адриан, сервитьор в друг бар в квартала. Този специалист по коктейлите с дебела брада под маската, който „обича работата си“, ще бъде частично безработен (благодарение на финансиране от държавата) до второ нареждане.

- Advertisement -

   „Остават само ограниченията“

   На тази весела улица на френската столица няколко бара бързат да разглобят подвижните си тераси. На тротоара се трупат купища палети, мокри от дъжда. Вътре баровете се пълнят.

   „Доста повече от обичайното за понеделник вечер“, радва се Давид Гамрасни, 44-годишен, собственик на „Пили Пили“ – малък космополитен бар с флорални тапети, където силно звучи рок музика.

   С това затваряне „губим автентичността на социалните връзки, губим нашите алтернативни места, възможността да бъдем тези, които сме, ще ни останат само ограниченията, без забавните моменти“, казва 44-годишният собственик, който е с дънки и каубойски ботуши.

   Никой от тези търговци няма решение как да се съчетае  животът в нощния бар, който по дефиниция е неконтролиран, с необходимостта от спазване на здравните разпоредби.

   „Ние сме изкупителни жертви, това е просто претекст. . . имайки предвид претъпканите вагони на метрото, докато ние правим, каквото можем, за да спазваме ограниченията, на място, където в крайна сметка, за разлика от метрото, хората не са длъжни да идват“, казва Давид Гамрасни.

   Баровете в източната част на Париж, които от няколко дни са обединени в асоциация, смятат по-често да организират събрания и планират символични протестни действия през следващите дни.

   „Хората в крайна сметка ще побеснеят, а ние, търговците, не сме задължително революционери, но ще се наложи да станем“, коментира той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече